Μητσοτάκης σε Μακρόν και Μέρκελ: Τι ζητάμε για τη συμφωνία ΕΕ - Ερντογάν

Μητσοτάκης σε Μακρόν και Μέρκελ: Τι ζητάμε για τη συμφωνία ΕΕ - Ερντογάν

Τη μέθοδο «καρότο και μαστίγιο» εισηγείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να εφαρμόσει η ευρωπαϊκή ηγεσία έναντι της Τουρκίας, προκειμένου να πάψει το καθεστώς Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα και σαν όπλο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε επιστολή την οποία απέστειλε προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (στα γαλλικά) και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ (στα αγγλικά), οι οποίοι συνομίλησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης διατυπώνει ένα πλέγμα προτάσεων που κυριαρχείται από μια καινούρια ιδέα, την καθιέρωση ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης της Αγκυρας που να συνδέεται ευθέως με την πλήρη συμμόρφωση της γείτονος στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο μηχανισμός που εισηγείται ο Ελληνας πρωθυπουργός στηρίζεται στην αρχή «περισσότερη χρηματοδότηση για λιγότερες ροές» και «λιγότερη χρηματοδότηση για περισσότερες ροές», σύμφωνα με όσα αναφέρονται ρητά στην επιστολή προς τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η εισήγηση της Ελληνικής Κυβέρνησης

Προκειμένου να διαμορφωθεί μια αναθεωρημένη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, σύμφωνα με την Κυβέρνηση πρέπει να υποστηριχθούν οι ακόλουθες βασικές γραμμές:

1. Να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex με την καθιέρωση τακτικών περιπολιών στα ελληνικά χωρικά ύδατα και, εν τέλει, να συνδυαστεί με κοινές περιπολίες Frontex - Τουρκίας τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και κατά μήκος της τουρκικής ακτής.

2. Ένας μηχανισμός χρηματοδότησης της Τουρκίας, σε αναγνώριση του βάρους που αναλαμβάνει η Τουρκία για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων, κυρίως Σύριων, αλλά με την αρχή “περισσότερη χρηματοδότηση για λιγότερες ροές” και “λιγότερη χρηματοδότηση για περισσότερες ροές”. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια μηνιαία παρακολούθηση των στοιχείων, η οποία θα καταγράφει τις νέες αφίξεις από την Τουρκία και τις επιστροφές που δέχεται η Τουρκία.

3. Και τελικά μια αναθεώρηση της εφαρμογής της συμφωνίας όσον αφορά τις επιστροφές, για να συμπεριληφθούν άτομα που βρίσκονται τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει πλέον να εφαρμόζεται γεωγραφικός περιορισμός.

Με πληροφορίες από protothema.gr

ADVERTORIALS