Η παρουσίαση του ψηφιδωτού “Δελφίνια – Κώων Βίος”, στο λιμάνι της Κω - Ένα σπουδαίο έργο του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου

Κοινωνια Κυριακή, 22η Σεπτεμβρίου 2024
7e9542a652eff9a37b35d2a8b98db9ad.jpg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ψηφιδωτού “Δελφίνια – Κώων Βίος”, στον Λιμένα Μανδρακίου Κω, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου από το Εργαστήριo Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου σε συνεργασία με την Αστική Εταιρεία “Ιπποκράτης” και την υποστήριξη του Δήμου Κω.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επιστημονικός διευθυντής της Αστικής εταιρείας Ιπποκράτης κ. Δημήτρης Γερούκαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του εργαστηρίου, τονίζοντας ποσό σημαντικό είναι να κρατάμε τις παραδόσεις και τις τέχνες του παρελθόντος.

Η πρόεδρος της Αστικής εταιρείας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω κα Διονυσία Τελλή - Τσιμισιρή, με τη σειρά της, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ενώ βράβευσε και τον κ. Trevor Parker, εναν μαθητή του εργαστηρίου που ζει στο εξωτερικό, ο οποίος όμως επισκέπτεται το νησί μας αρκετά συχνά.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του εργαστηρίου.

Η ψυχή του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρυ ή αλλιώς ο ''μάστορας'' του ψηφιδωτού, όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο κ. Γερούκαλης, ο κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ, αναφέρθηκε σε αυτό το σπουδαίο έργο το οποίο κοσμεί το λιμάνι μας!

Το ψηφιδωτό με θέμα «Κώων Βίος - Τα Δελφίνια», αποτελείται από σαράντα έξι μικρότερα (46) κομμάτια, συνολικού εμβαδού 40 τμ.

Η κατασκευή, αποτέλεσε πρόκληση για το εργαστήριο, καθώς το καθένα από τα τμήματά του ζυγίζει από 80 έως 100 κιλά. Ένα έργο για το οποίο το εργαστήριο εργάστηκε περίπου δύο χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες ψηφίδες. Τα κομμάτια κατασκευάστηκαν στο Εργαστήριο και καθένα από αυτά ενώθηκε με ιδιαίτερη σπουδή στα σημεία ένωσής τους. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή όλων των κομματιών αυτά μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή στο σημείο έκθεσής τους, τοποθετήθηκαν σε υπόστρωμα ψιλής άμμου, καλύφθηκαν στα σημεία ένωσής τους με κονίαμα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά του έργου σε άλλο σημείο εάν ποτέ απαιτηθεί.

Πάνω σε αυτό το ψηφιδωτό τοποθετήθηκε μια άγκυρα, τύπου Βρετανικού Ναυαρχείου, άστυπος, που την χρησιμοποιούσαν κυρίως στο τέλος της εποχής τους όλα τα μεγάλα ιστιοφόρα και τα πρώτα ατμοκίνητα πλοία. Η συγκεκριμένη πιθανόν εγκαταλείφθηκε στον βυθό του λιμανιού της Κω, για άγνωστους λόγους και αφού χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως μόνιμο αγκυροβόλιο από τα ορμούντα στο λιμάνι πλοία, τελικά ανελκύστηκε και κοσμεί το παραλιακό μέτωπο του λιμένα Μανδρακίου.

Όραμα του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου & Νισύρου είναι η δημιουργία έργων παραδοσιακής τοπικής τεχνοτροπίας και μέσω της έκθεσής τους, είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς χώρους, ο εξωραϊσμός της Κω, έτσι ώστε το ψηφιδωτό να ενταχθεί ξανά και να λάβει την αρμόζουσα για αυτό θέση, μεταξύ των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών της Κω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
kladhs.webp
Σπύρος Κλάδης: Δήμος - Ρυθμιστής είναι ο Δήμος που στηρίζεται στους ανθρώπους του και βάζει κανόνες

Την παρέμβαση του Ομίλου για τη Δημοκρατία σχολιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Κλάδης, αναλύοντας το σχέδιο της παράταξής του για έναν Δήμο που στηρίζεται στους ανθρώπους του

stighmiotipo-othonis-2026-10-13-172304.png
Κάλυμνος: Tο βραβευμένο βιβλίο για τον Σταμάτη Κ. Μανούση – Μια εκδήλωση μνήμης και ιστορικής επιστροφής στο Νικηφόρειο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Επαρχιακό μέγαρο Καλύμνου η τιμητική εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Σταμάτης Κ. Μανούσης: Ένα Αφήγημα Ζωής», το οποίο έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών

g_chatzimarkos.jpg
Απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και των παιδικών σταθμών για την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, λόγω επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην επικράτεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου αναστέλλεται την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου η λειτουργία όλων των σχολείων και παιδικών σταθμών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, λόγω επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

nikhtaras4.png
Κλειστά σχολεία & παιδικοί σταθμοί σε όλη την Κω, αύριο Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, με απόφαση του Δημάρχου

Με απόφαση του δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά, κλειστές θα παραμείνουν σε όλη την Κω την Τετάρτη όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί, εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων.

ΑΓΓΕΛΙΕΣ & ADVERTORIALS
15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
22 °C
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 5:22ΠΜ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή κειμένου ή φωτογραφιών χωρίς άδεια.
Made by Reach Web Agency

Θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα σημαντικά νέα της Κω. Ενεργοποιήστε τις για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικά νέα της Κω. Τις έχετε μπλοκάρει. Επιτρέψτε τις από τις ρυθμίσεις του browser για το kosnews24.gr. Στο iPhone και το iPad λειτουργούν αφού προσθέσετε το Kosnews24 στην οθόνη Αφετηρίας.

Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας

Στο iPhone και το iPad οι ειδοποιήσεις λειτουργούν όταν ανοίγετε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας.

  1. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» . Αν δεν το βλέπετε, πατήστε πρώτα τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση.
    Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση» στη γραμμή διευθύνσεων ή στο μενού του browser.
  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Προσθήκη στην οθόνη Αφετηρίας».
  3. Αν εμφανίζεται το «Άνοιγμα ως εφαρμογής Ιστού», αφήστε το ενεργό. Μετά πατήστε «Προσθήκη».
  4. Ανοίξτε το Kosnews24 από την οθόνη Αφετηρίας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

Η σύνδεση αποκαταστάθηκε

Είστε πάλι συνδεδεμένοι

Χωρίς σύνδεση

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας