Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ιστορικό-φιλοσοφικό -κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, με θέμα « Τα προβλήματα της ελληνικότητας στη σημερινή Ευρώπη» με ομιλητή τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Γαλλίας Σταμάτη Τζιτζή, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου & Νισύρου, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου & Νισύρου. Συνδιοργανωτές ήταν : ο σύλλογος Ελληνογαλλοφώνων Κω & Φιλελλήνων «Ιπποκρατική Φλόγα», η λέσχη Lions Κω «Ιπποκράτης», ο Πνευματικός Όμιλος Κώων «ο Φιλητάς» και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω.
Την εκδήλωση προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κκ. Ναθαναήλ,ευχαριστώντας τον κ. Τζιτζή για την επιλογή του θέματος της ομιλίας του και για τη δυνατότητα διαλόγου που δίνεται, ώστε μέσα από αυτόν να ακουστούν οι ανησυχίες για την ηττοπάθεια που πάει να επιβληθεί στους Έλληνες, αλλά και η θέση ότι υπάρχει δυνατότητα εξάλειψής της.
Στη συνέχεια, ακούστηκαν αποσπάσματα από τον τηλεφωνικό διάλογο που είχε ο καθηγητής Σταμάτης Τζιτζής με τη διευθύντρια έρευνας στην Ακαδημία Αθηνών κ. Πρωτοπαπά . Η κυρία Πρωτοπαπά απαντώντας στα ερωτήματα του καθηγητή, μίλησε για τις ιστορικές ρίζες της Ευρώπης, η οποία χωρίς την Ελλάδα δε θα είχε όνομα ,ανέφερε ότι ο δημιουργικός άνθρωπος δεν απεμπολεί το παρελθόν του και επισήμανε ότι ο ανθρωπισμός ως βαρυσήμαντη έννοια, οφείλει τη γένεσή της στην αρχαία Ελληνική σκέψη ,αφού πρώτος μίλησε για αυτήν ο Ξενοκράτης.Επίσης, τόνισε την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και έδωσε έμφαση στον "Ξένιο Δία", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα πρέπει να το θεωρεί χάρισμα, γιατί ανέκαθεν οι Έλληνες είχαν προβάλλει τον "Ξένιο Δία", δηλαδή ένα Δία ο οποίος φιλοξενεί απλόχερα τον άνθρωπο που έχει επιλέξει να έρθει στην πόλη .
Ακολούθως, η κ. Θέκλα Πλατανίστα διάβασε τη γραπτή παρέμβαση του καθηγητή του πανεπιστημίου La Roche sur Yon Guillaume Bernard ,ο οποίος στην ερώτηση αν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα απάντησε, λέγοντας,ότι τρία ρεύματα τροφοδότησαν την Ευρωπαϊκή ταυτότητα: η Ελληνική φιλοσοφία , το Ρωμαικό δίκαιο και η Χριστιανική ηθική.
Ο καθηγητής κ. Σταμάτης Τζιτζής ξεκίνησε λέγοντας , ότι δε δίνει διάλεξη, αφού ο λόγος του είναι διαλεκτικός, άρα είναι συνομιλία, ανέλυσε την έννοια του ελληνισμού, τονίζονας, ότι ελληνισμός σημαίνει :λόγος, διαλεκτική, ταυτότητα και ιστορία, μίλησε για την Ελλάδα και όχι για τη Γραικία ,για τη σημερινή Ευρώπη που βασίζεται στην οικονομική λογικότητα και εργάζεται δια μέσου τριών τρόπων(τεχνοκρατία, τραπεζοκρατία και κεφαλαιοκρατία), για τους ευρωπαίους στρατηγούς, οι οποίοι επιθυμούν ένα νέο ελληνισμό , μια Γραικία και όχι μια Ελλάδα, γιατί στην Πνευματική Ελλάδα δεν μπορούν να επιβληθούν κανόνες σε αντίθεση με τη Γραικία και αυτό όχι γιατί θα αντισταθούν όλοι οι ΈΛΛΗΝΕΣ αλλά όλος ο πνευματικός κόσμος της Ευρώπης.
Απέδειξε την άρρηκτη σύνδεση ελληνισμού και ορθοδοξίας-τόνισε ότι το υπόβαθρο της ορθοδοξίας είναι ο ελληνισμός- από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι τους πατέρες της εκκλησίας (Θωμά Ακινάτη, Μάξιμο τον Ομολογητή ) φτάνοντας μέχρι την άλωση της πόλης και τη μικρασιατική καταστροφή. Χρειάζεται να σκεφτόμαστε με φιλελληνισμό είπε και δε δίστασε να πει ότι ο διαφωτισμός και η αστική Γαλλική επανάσταση υπηρέτησαν σκοπιμότητες και ότι υπάρχουν άτομα και αρχές, που έχουν το σύμπτωμα της αυτοκαταστροφής ή το σύμπτωμα της αυτοκτονίας.
Τόνισε, ότι αν τυχόν γίνει ο επιχειρούμενος σήμερα διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους αυτομάτως ο Έλληνας γίνεται ανώνυμος,αδύναμος,ευάλωτος, ένα μικρό κράτος, με μια Ευρώπη να τον καταδυναστεύει και το σπουδαιότερο θα χάσει τη στήριξη του πνευματικού κόσμου της Ευρώπης. Επίσης, επικαλέστηκε τη δήλωση του κ. Bernard ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους θα σημάνει άλλη μια εθνική καταστροφή.
Έκλεισε το λόγο του λέγοντας ότι έχει την πίστη ότι όταν θα βλέπουμε μια εθνική καταστροφή -που είναι βέβαιος ότι θα έρθει- ο Έλληνας είναι στρατευμένος και έχει τη δύναμη να αντιδράσει και θα αντιδράσει για να σώσει τις ρίζες του, τη φιλοσοφία του, την ταυτότητά του. "Αν τα χάσουμε αυτά θα είμαστε ένα απλό κράτος υποτεταγμένο στους στρατηγούς της Ευρώπης".
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με έναν ουσιαστικό διάλογο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Σεβασμιώτατος κ.κ Ναθαναήλ,ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης,ο έπαρχος Γ. Χαλκιδιός,η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα, ο περιφ. σύμβουλος Δ. Χαματζόγλου, και κόσμος που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνομιλία.
Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχε το μέλος του ΦΙΛΗΤΑ Λευτέρης Χατζηνικολάου.
Το περιστατικό σημειώθηκε χθες Πέμπτη 10 Ιουλίου
Η ανακοίνωση του Δήμου Κω.
Η υποβολή του αιτήματος γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην επιλογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος.