Από τις 20 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, η Υπηρεσία Ασύλου «μετράει» 6.605 προκαταγεγραμμένες αιτήσεις ασύλου στα νησιά, από τις οποίες μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πλήρως το ένα έκτο.
Την ίδια ώρα, για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, η Υπηρεσία προσβλέπει στην δημιουργία μικτών κλιμακίων αποτελούμενων από Έλληνες και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της διαδικασίας ασύλου.
Τα πρώτα μικτά κλιμάκια τοποθετήθηκαν τον περασμένο μήνα στη Λέσβο, ενώ έχουν ξεκινήσει και πιλοτικά κλιμάκια στην Σάμο και την Χίο.
Γύρω στις 20 Μαΐου υπολογίζεται η πλήρης ανάπτυξη κλιμακίων στα δύο αυτά νησιά και στο τέλος Ιουνίου η πλήρης ανάπτυξη κλιμακίων σε Κω και Λέρο.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε μεταξύ άλλων η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, σε σημερινή ημερίδα της Υπηρεσίας με θέμα «Το μέλλον του ασύλου στην Ευρώπη». «Απομένουν να εξεταστούν πάνω από 5.000 αιτήσεις στα νησιά και όσο αναπτύσσονται τα μικτά κλιμάκια, τόσο πιο γρήγορα θα εξετάζονται οι αιτήσεις.
Το πότε θα γίνει αυτό είναι πολυπαραγοντικό, όπως ότι χρειάζεται να εξοπλιστούν γραφεία για τουλάχιστον 600 υπαλλήλους στα νησιά», εξήγησε η Μαρία Σταυροπούλου.
Επίσης, με βάση τις εκτιμήσεις της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο.
Η Υπηρεσία θα συστήσει μητρώο δικηγόρων για παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής στο δεύτερο βαθμό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Για την παροχή της δωρεάν νομικής συνδρομής έχει προβλεφθεί κονδύλιο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Το περιστατικό σημειώθηκε χθες Πέμπτη 10 Ιουλίου
Η ανακοίνωση του Δήμου Κω.
Η υποβολή του αιτήματος γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην επιλογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος.