Ρόδος: Δεκάδες ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί, σημαντικό το πλήγμα και στον τουρισμό

Ρόδος: Δεκάδες ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί, σημαντικό το πλήγμα και στον τουρισμό

Με ακυρώσεις κρατήσεων βρίσκονται αντιμέτωπες οι τουριστικές επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές και δυτικές περιοχές της Ρόδου που φλέγονται, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 75 ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί. Οι tour operators και οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τα πακέτα διακοπών τους και επικεντρώνονται στις πτήσεις «διάσωσης», επαναπατρισμού των τουριστών στις χώρες τους. Έτσι, η βρετανική Jet2 έχει ακυρώσει όλα πακέτα διακοπών και τις πτήσεις προς τη Ρόδο μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, ενώ ανάλογα έχει πράξει η Thomas Cook που ακυρώνει τα «πακέτα» διακοπών στις περιοχές της Ρόδου που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως το Κιόταρι και η Λάρδος.

Η TUI και η Easy Jet ακύρωσαν, μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου, τα πακέτα διακοπών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της είτε να μεταφέρουν την κράτησή τους σε άλλη ημερομηνία είτε να λάβουν αποζημίωση, επανεκτιμώντας διαρκώς τα δεδομένα. Τόσο η Easy Jet όσο και η Ryanair διατηρούν τις πτήσεις τους από και προς το νησί, ενώ ο ιρλανδικός αερομεταφορέας δεν είναι αντιμέτωπος με τεράστιο αριθμό ακυρώσεων. «Εχουμε αριθμό πελατών που επιθυμούν να επαναπατριστούν, ενώ αρκετοί εξακολουθούν να θέλουν να πάνε στο νησί. Θα συνεχίσουμε να πετάμε όσο αυτό είναι ασφαλές και τα αεροδρόμια παραμένουν ανοιχτά» ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Ryanair Νιλ Σόραχαν σε συνέντευξή του σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου του 2023.

Οι τουριστικοί παράγοντες στις πληγείσες περιοχές αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα και αναμένουν να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά ώστε να πραγματοποιηθεί η πλήρης καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι μονάδες. Και κατ’ επέκταση, να φανεί εάν η τουριστική περίοδος θα μπορούσε για τις εν λόγω περιοχές, με κάποιο τρόπο, να διασωθεί, με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές έχουν πλήξει το 10% των διαθέσιμων κλινών.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Μήτση, που έχει δημιουργήσει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι όλοι οι δρόμοι από και προς το Κιόταρι είναι ανοιχτοί και η πρόσβαση στις μονάδες είναι ασφαλής.  

Στο νησί βρίσκεται από χθες και η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, υπό την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη και την υφυπουργό Έλενα Ράπτη, ενώ στο αεροδρόμιο Διαγόρας, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, έχει εγκατασταθεί Help Desk για τη διευκόλυνση -σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες- της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου ανήλθε σε 2,1 εκατ. άτομα, έχοντας αυξηθεί κατά 13,2% και κατά 14,4%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 και του 2019. Οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Πολωνοί αντιπροσωπεύουν την μερίδα του λέοντος των τουριστών που επισκέπτονται το νησί. 

kathimerini.gr 

ADVERTORIALS