Το Νότιο Αιγαίο υποδέχτηκε 15% περισσότερους επισκέπτες στις πύλες των διεθνών αεροδρομίων του απ’ ό,τι το 2019

Το Νότιο Αιγαίο υποδέχτηκε 15% περισσότερους επισκέπτες στις πύλες των διεθνών αεροδρομίων του απ’ ό,τι το 2019

Τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων οδήγησαν την κούρσα του τουρισμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης

Με το διψήφιο ποσοστό του 15% ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019

 

Από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση:

  

Το Νότιο Αιγαίο υποδέχτηκε 15% περισσότερους επισκέπτες στις πύλες των διεθνών αεροδρομίων του απ’ ό,τι το 2019, σφραγίζοντας το νέο ορόσημο στον Τουρισμό.

Ως μια ισχυρή και αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης προς έναν προορισμό που κατά την κρίση της πανδημίας αποδείχτηκε ώριμος, υπεύθυνος και ασφαλής, περισσότεροι από 6εκ. επιβάτες αποβιβάστηκαν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τα διεθνή αεροδρόμια των οποίων διαχειρίστηκαν, τη φετινή σεζόν, 34.756 απευθείας διεθνείς πτήσεις.

Πρώτη των πρώτων η Σαντορίνη με το συγκλονιστικό ποσοστό του 56% πάνω από το 2019

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το προ πανδημίας ρεκόρ σημείωσε η Σαντορίνη, την οποία επισκέφθηκαν 811.000 επιβάτες, σε σύγκριση με τους 519.000 του 2019, μέσω 5.700 απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο του νησιού.

21% πάνω η Μύκονος σε σχέση με το προ πανδημικό ρεκόρ

Διψήφιο ήταν και για την Μύκονο το ποσοστό υπέρβασης του 2019, και συγκεκριμένα 21%, αφού από τους 475.000 επιβάτες στο νησί προσγειώθηκαν φέτος 575.000

Η Ρόδος είναι το νησί με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο

Όπως είναι αναμενόμενο και ανάλογο του μεγέθους της, η Ρόδος, ως το μεγαλύτερο νησί του Ν. Αιγαίου, υποδέχθηκε τους περισσότερους επιβάτες πτήσεων. Με 2.550.000 επιβάτες ξεπέρασε και το ιστορικό ρεκόρ του 2019, κατά το οποίο επισκέφθηκαν το νησί 2.340.000 ταξιδιώτες από το εξωτερικό, σημειώνοντας αύξηση 9%.

Αντίστοιχα, με 1.240.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις κλείνει η σεζόν και για την Κω, η οποία επίσης κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019 κατά 6%.

Η σεζόν του 2022 ξεκίνησε για τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport στο Νότιο Αιγαίο, Ρόδου, Κω, Μυκόνου και Σαντορίνης, τον Μάρτιο-νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά-με τελευταία διεθνή πτήση για Ρόδο και Κω στις 7 Νοεμβρίου.

Το πέμπτο διεθνές αεροδρόμιο του Νοτίου Αιγαίου, αυτό της Καρπάθου, υποδέχθηκε το 2022 88.000 επιβάτες, πετυχαίνοντας 100% αύξηση σε σχέση με το 2021, όπου το νησί επισκέφθηκαν 43.000 επιβάτες.

Η σεζόν του 2022 «μετρά» περισσότερες από 6εκ. αεροπορικές αφίξεις

Τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου διαχειρίστηκαν λίγο περισσότερες από 34.700 απευθείας διεθνείς αφίξεις που μετέφεραν 5.270.000 επιβάτες από το εξωτερικό. Προσθέτοντας στα παραπάνω στοιχεία τους 812.000 επιβάτες του εξωτερικού που μετεπιβιβάστηκαν από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με προορισμό κάποιο αεροδρόμιο του Ν. Αιγαίου, η σεζόν του 2022 «μετρά» 6.080.000 επισκέπτες για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στις πέρα από κάθε προσδοκία και προβλέψεις επιδόσεις των αεροπορικών αφίξεων, δεν συνυπολογίζονται οι επιβάτες του ακτοπλοϊκού δικτύου προς τα νησιά.

Άγγλοι και Γερμανοί οι κορυφαίες αγορές για τα Δωδεκάνησα. Άγγλοι και Ιταλοί για τις Κυκλάδες

Με την ολοκλήρωση της σεζόν έχει διαμορφωθεί και η κορυφαία πεντάδα ανά αγορά και ανά αεροδρόμιο.

Για το νησί της Ρόδου, νούμερο 1 αγορά, όσον αφορά πάντα στις απευθείας πτήσεις, αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 24%. Ακολουθεί με 21% η Γερμανία, ενώ την 3η, 4η και 5η θέση συνθέτουν αντίστοιχα Πολωνία, Ισραήλ και Γαλλία.

Η παραδοσιακή για την Κω αγορά της Γερμανίας επιβεβαίωσε και φέτος την τάση να αναδεικνύεται η μεγαλύτερη αγορά για το νησί του Ιπποκράτη. Με το υψηλό ποσοστό του 33% προσπερνάει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την Μεγάλη Βρετανία που έρχεται 2η.

Στην 3η θέση με 9% βρίσκεται η Ολλανδία, άλλη μια δημοφιλής αγορά για την Κω και στην 4η η Πολωνία, η νέα δυνατή αγορά των τελευταίων ετών για το νησί της Κω, όπως και της Ρόδου. Την 5η θέση κατέχουν από κοινού με ποσοστό 4% Ιταλοί και Βέλγοι.

Για την Μύκονο, οι Ιταλοί υπήρξαν η κορυφαία της αγορά με 29% με τους Άγγλους να ακολουθούν στη 2η θέση με 20%. Την πεντάδα για το νησί των ανέμων συμπληρώνουν Γάλλοι, Γερμανοί και Ελβετοί.

Οι ίδιες αγορές με την αντίστροφη σειρά βρίσκονται στην πρώτη δυάδα για το νησί της Σαντορίνης, όπου οι Άγγλοι «έδωσαν» το 26% των διεθνών αφίξεων και οι Ιταλοί το 24%. Ακολουθούν, όπως και στη Μύκονο, Γάλλοι και Γερμανοί με 15% και 8% αντίστοιχα, και η πεντάδα κλείνει με Πολωνούς και Ελβετούς (από 3%).

Η εθνική και ευρωπαϊκή επιτυχία του Νοτίου Αιγαίου στον Τουρισμό το 2022 στρώνει με τον καλύτερο τρόπο το έδαφος για την επόμενη τουριστική χρονιά, που με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις και παρά τις συνθήκες της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου, δείχνει εξαιρετικά εύφορο και το 2023.

Η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό δημιουργήθηκε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού και εργάζεται για τον ενιαίο συντονισμό και την κοινή εκπρόσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

ADVERTORIALS