Η Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Κω προς το Υπουργείο Τουρισμού για τον δασμό σε νυφικό, από το τελωνείο της Κω στο αεροδρόμιο, σε Αγγλίδα τουρίστρια

Η Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Κω προς το Υπουργείο Τουρισμού για τον δασμό σε νυφικό, από το τελωνείο της Κω στο αεροδρόμιο, σε Αγγλίδα τουρίστρια

Δείτε παρακάτω την επιστολή


Προς:
Υπουργό Τουρισμού , κ. Κικίλια


Κοιν: Υφυπουργό Τουρισμού, κα Ζαχαράκη
         Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή
         ΣΕΤΕ
         ΞΕΕ
         ΠΟΞ

  • MME

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Στις 20/6/2022, επισκέπτρια του νησιού της Κω, Αγγλίδα υπήκοος έφθασε στην Κω, έχοντας προγραμματίσει να τελέσει το γάμο της κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο νησί.


Στο αεροδρόμιο δέχτηκε τελωνειακό έλεγχο, καθώς μετέφερε σε χειραποσκευή το νυφικό που θα φορούσε στο γάμο της και της επιβλήθηκε σχετικά ως φόρος/δασμοί το ποσό των 150 Ευρώ.


Σε επικοινωνία μας με τον αρμόδιο υπάλληλο του τελωνείου, αυτός μας ενημέρωσε πως είναι υποχρεωμένος να επιβάλει τον συγκεκριμένο φόρο βάσει της κείμενης νομοθεσίας.


Ακόμα και αν η διαδικασία που εν προκειμένω ακολουθήθηκε είναι τυπικά σύμφωνη με τη νομοθεσία, σε μια τουριστική χώρα, όπως η δίκη μας, η οποία μάλιστα (και ορθά) θέλει να αναπτύξει περαιτέρω τον γαμήλιο τουρισμό, παρόμοια παράδοξα που προκύπτουν από τη τυπολατρική εφαρμογή του νόμου θα πρέπει, ακόμα και αν δεν μπορούν να προβλεφθούν, σε κάθε περίπτωση να επιλύονται πριν πάρουν έκταση.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το παραπάνω συμβάν έχει ήδη γίνει γνωστό μέσω των κοινωνικών δικτύων, και έχει δημιουργηθεί αρνητικότατη εντύπωση για τον προορισμό και τη χώρα μας.

Παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε παρόμοιο περιστατικό να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Με τιμή,

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κω ,

                                                                                                         

                Η Πρόεδρος                                                                                            Η Γεν. Γραμματέας

       Κωνσταντίνα   Σβύνου                                                                 Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου