ΣΕΠΕ ΚΩ: Ανάγκη αστικής συγκοινωνίας από και προς τα αεροδρόμιο - Να δοθεί άδεια για πολλά περισσότερα ταξί

ΣΕΠΕ ΚΩ:  Ανάγκη αστικής συγκοινωνίας από και προς τα αεροδρόμιο - Να δοθεί άδεια για πολλά περισσότερα ταξί

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις δηλώσεις της προέδρου των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων κ. Παπαδούλη για τα προβλήματα συγκοινωνίας στο αεροδρόμιο. Λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ανεπίτρεπτες  οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στο αεροδρόμιο, με τους τουρίστες να περιμένουν για πάνω από 2 ώρες για να έρθει ταξί ή να περάσει το ΚΤΕΛ να τους πάρει. Πρέπει επιτέλους να μπει αστική συγκοινωνία, όπως υπάρχει και στη Ρόδο. Δεν μπορούν τα ΤΑΞΙ και τα ΚΤΕΛ να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες. Φανταστείτε να είχαμε και περισσότερο κόσμο. Πρέπει εδώ και τώρα να συνεννοηθεί ο Δήμος με την Περιφέρεια και να μπει αστική συγκοινωνία». Πράγματι τέτοιες εικόνες απαξιώνουν την Κω, που αρεσκόμαστε να λέμε ότι είναι ο 4ος  μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της χώρας.  Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια των επισκεπτών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχολιάζουν με ειρωνεία την «τριτοκοσμική» κατάσταση, ενώ για πολλούς αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος να μην θέλουν να ξαναέρθουν στο νησί μας.

Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από συναδέλφους για την τεράστια ταλαιπωρία των πελατών τους στην προσπάθεια τους να βρουν  μεταφορικό μέσο, είτε για να πάνε είτε για να φύγουν από ένα κατάστημα εστίασης. Το ίδιο συμβαίνει και στα ξενοδοχεία, στα διαμερίσματα και σ’ όλο το κύκλωμα που κινείται γύρω από τον τουρισμό. Δεκάδες κρατήσεις ακυρώνονται καθημερινά στις επιχειρήσεις μας λόγω αυτής της κατάστασης. Το πρόβλημα εντείνεται τις ώρες αιχμής, 6μμ με 10μμ, που είναι οι κατεξοχήν ώρες που δουλεύει η εστίαση και ειδικότερα τις μέρες που υπάρχουν πολλές πτήσεις στο αεροδρόμιο, γίνεται ακόμα οξύτερο, λόγω της συγκέντρωσης του μεγαλύτερου αριθμού των ταξί εκεί.

Είναι απολύτως αναγκαίο να μπει αστική συγκοινωνία στο αεροδρόμιο ώστε να αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση. Είναι παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία, το αεροδρόμιο μας να είναι το μόνο χωρίς επαρκώς οργανωμένη μαζική μεταφορά.

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι ο αριθμός των ταξί είναι υπερβολικά μικρός για το μέγεθος των επισκεπτών που δέχεται το νησί. Όταν η Ρόδος έχει πάνω από 400 ταξί, η Κως, με απόλυτο αριθμό επισκεπτών που ξεπερνάει το 50 % της Ρόδου, έχει μόνο 70-80 ταξί. Αναλογικά θα έπρεπε να έχει πάνω από 200. Ο σημερινός στόλος των ταξί ίσως ήταν επαρκής για την δεκαετία του 80 και του 90 αλλά σήμερα τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Δυστυχώς, ενώ είναι ένα πρόβλημα γνωστό σε όλους τις τελευταίες δεκαετίες κανείς δεν ασχολείται και η κατάσταση χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο με την αύξηση των επισκεπτών προς στο νησί μας.

Ο ΣΕΠΕΚΩ καλεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση για την έγκριση αστικής συγκοινωνίας από και προς τα αεροδρόμιο και την Περιφέρεια να δώσει άμεσα τις σχετικές εγκρίσεις. Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή πρέπει να δώσει άδεια για πολλά περισσότερα ταξί.  Τα συγκεκριμένα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, όταν μάλιστα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FRAPORT, περιμένουμε ότι οι αφίξεις τουριστών στο νησί μας θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια ανά έτος.

Το ΔΣ του ΣΕΠΕΚΩ

ADVERTORIALS