Μάνος Κόνσολας: Η ηλεκτροκίνηση ξεκίνησε από την Αστυπάλαια και πρέπει να συνεχιστεί και στα άλλα νησιά

Μάνος Κόνσολας: Η ηλεκτροκίνηση ξεκίνησε από την Αστυπάλαια και πρέπει να συνεχιστεί και στα άλλα νησιά

«Η ηλεκτροκίνηση ξεκίνησε από την Αστυπάλαια και πρέπει να συνεχιστεί και στα άλλα νησιά»

Η ηλεκτροκίνηση στα νησιά και η ενίσχυση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε από ένα νησί, όπως η Αστυπάλαια, και πρέπει να συνεχιστεί και στα άλλα νησιά.

Ο στρατηγικός στόχος για τα νησιά και την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης είναι:

1ον: Η ενίσχυση των κινήτρων για την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις τουριστικές επιχειρήσεις (περιλαμβάνει ταξί, ξενοδοχεία, επαγγελματικά οχήματα και τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων). Τα κίνητρα, πέρα από τη μείωση τελών, πρέπει να είναι: μείωση φόρων, επιδότηση αγοράς, δωρεάν στάθμευση.

2ον: Η δημιουργία δικτύου σημείων φόρτισης στον αστικό ιστό των νησιών και στο οδικό δίκτυο, καθώς και η εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης σε ξενοδοχεία και σημεία ενδιαφέροντος.

Τα νησιά πρέπει να έχουν ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όχι μόνο με την ηλεκτροκίνηση, αλλά και με τη χρήση ΑΠΕ και τη δημιουργία μιας πράσινης νησιωτικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει:

α) Να επιταχυνθεί το έργο της διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο, γεγονός που θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

β) Στα μικρότερα νησιά να αναπτυχθούν σταθμοί και συστήματα ΑΠΕ για να τερματιστεί η εξάρτηση από ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

γ) Να υπάρξει χρηματοδότηση για επενδύσεις συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστίαση), που μπορούν να πάρουν τη μορφή υποδομών όχι μόνο για την ενεργειακή τους αυτονομία αλλά και για την παροχή υπηρεσιών σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Η πρόταση που έχει καταθέσει το Υπουργείο Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ως στόχο να προσδώσει στο νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο του τουρισμού μας ένα ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται προτάσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για τη δημιουργία «πράσινων» τουριστικών καταλυμάτων και υποδομών φιλικών προς το περιβάλλον που περιλαμβάνουν την ηλεκτροκίνηση.

Είναι, επίσης, σημαντικό ότι μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για την αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα.