Μ. Κόνσολας: Το Υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους

Μ. Κόνσολας: Το Υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους.

Είναι σαφές ότι εφόσον αποφασίζουμε να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής. Θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις.

Τη μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσαν να κάνουν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥΥ περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας.

Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Υγείας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, δεν είναι η ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις και τεχνητές εντάσεις.

Η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που μας αφορά όλους.

Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε.

Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η αίσθηση ασφάλειας και η προστασία της υγείας των πολιτών, των επισκεπτών μας και των εργαζομένων στον τουρισμό. Για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

Ο ρόλος του Υπουργείου Τουρισμού σε αυτή την προσπάθεια είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου. Μαζί φυσικά με τους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρησή τους».      


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ

Αθήνα, 27 Μαΐου 2020

Αρ. Πρ.: 208

Προς:

κ. Μανώλη Μαρκόπουλο,

Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Κύριε Πρόεδρε,

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το περιεχόμενο της επιστολής σας, την οποία, όπως είδα, δημοσιοποιήσατε και στα ΜΜΕ.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους.

Είναι σαφές ότι εφόσον αποφασίζουμε να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό, μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής. Θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις.

Τη μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσαν να κάνουν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥΥ, που έχουν και την απόλυτη αρμοδιότητα, περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας.

Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Υγείας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζετε ότι όλο αυτό το διάστημα, η πόρτα μου ήταν ανοιχτή σε όλους.

Δεν αρνήθηκα ποτέ την επικοινωνία.

Η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια κοινή προσπάθεια, κανείς δεν μπορεί να «βγάλει την ουρά του απ’ έξω» όπως αναφέρεται, εύστοχα, σε μια λαϊκή έκφραση.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται με μεγάλη προσοχή, αφού στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, το κριτήριο για τον τουρισμό είναι η ασφάλεια και η υγεία.

Το Υπουργείο Τουρισμού με την καθοδήγηση των επιστημόνων δημιούργησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο για τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

Είναι πρωτόκολλα με ρεαλιστικούς, όσο το δυνατόν, κανόνες και στόχους.

Χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα δεν μπορούσε να ανοίξει ο τουρισμός. Χωρίς τη δέουσα προσοχή και με την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων δεν μπορούν να ανοίξουν οι πτήσεις από όλες τις χώρες.

Ο ρόλος του Υπουργείου Τουρισμού σε αυτή την προσπάθεια είναι η εκπαίδευση εργαζομένων και στελεχών του τουρισμού και η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται και η δική σας συνεργασία.

Σε ό, τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, γνωρίζετε ότι αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Η μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από την αναλογία 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) έγινε 90/10, ενώ μειώθηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13% και θα υπάρξει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει μέρος του μισθολογικού κόστους σε ποσοστό 60%. Με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει στο 50% τον χρόνο εργασίας για μισθωτό πλήρους απασχόλησης, με το κράτος να αναπληρώνει το 60% του μισθού που χάνεται.

Γιατί τουρισμός είναι και οι άνθρωποι, το ανθρώπινο κεφάλαιο στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι ενισχύσεις μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, με 7 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% αυτών των δανείων.

Φυσικά, ο τουρισμός θα έχει σημαντικό μερίδιο στα 22,5 δις ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα μας, μέσα από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν και άλλα μέτρα στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή που μας πέρασε, ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση έκανε αυτό του έπρεπε. Παρέχει ευελιξία στους εργοδότες και οικονομική κάλυψη στους εργαζόμενους. Προσωπικά περιμένω, τώρα, και από τους επιχειρηματίες - ιδίως του Τουρισμού - να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους. Τους ενθαρρύνω να δράσουν. Γιατί έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης».

Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι ο ΣΕΤΕ έκρινε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.

Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας.

Γνωρίζετε ότι μιλάω πάντα με ειλικρίνεια.

Ο τουρισμός ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση, θα υπάρχουν απώλειες.

Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε ό, τι μπορούμε από μια χρονιά, που μέχρι πριν λίγο καιρό τη θεωρούσαμε ως μια χαμένη χρονιά για τον τουρισμό μας.

Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ολική επαναφορά του τουρισμού το 2021.

Είναι δεδομένο ότι, όπως κάθε φορά, είμαι στη διάθεση όλων των επιχειρηματιών και των ανθρώπων του τουρισμού για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο διάλογος, η συνεργασία και η συνεννόηση αποτελούν διαχρονικές επιλογές για μένα.

Με εκτίμηση,

Μάνος Ν. Κόνσολας

Υφυπουργός Τουρισμού

ADVERTORIALS