Αναλυτικά το σχέδιο επανεκκίνησης του Τουρισμού. ΠΙΝΑΚΕΣ

Αναλυτικά το σχέδιο επανεκκίνησης του Τουρισμού. ΠΙΝΑΚΕΣ

Η ΟΜΙΛΙΑ & Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤHN EΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παρουσιάζουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο, σαφές και συνεκτικό πρόγραμμά για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

Στο εθνικό σχέδιο ανάταξης της παραγωγικής μηχανής, ο ρόλος του τουριστικού κλάδου είναι πρωταγωνιστικός. Αρκεί να θυμίσω εν τάχει τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού: Για το 2019 η Ελλάδα είχε εισπράξεις ύψους 19 δισ. ευρώ. Την περσινή χρονιά φιλοξενήσαμε στη χώρα μας 33 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Οι συμπολίτες μας που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο ανέρχονται σε 360.000 εργαζομένους. Και, πριν χτυπήσει η πανδημία του κορωνοϊού, είχαμε πετύχει αύξηση 23% στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών. Νομίζω ότι όλοι κατανοούμε το μέγεθος και τη σημασία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Όπως κατανοούμε, ελπίζω, και την άμεση ανάγκη επανεκκίνησης ολόκληρου του κλάδου.

Κατ' αρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι η διαδικασία επανεκκίνησης του τουριστικού τομέα θα γίνει μεθοδικά, με προσεκτικά και συγκεκριμένα βήματα. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή, η πιο αποτελεσματική και επιτυχημένη συνέχεια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προτάσσει τις εξής αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες:

  1. Την ασφάλεια των εργαζομένων.
  1. Το σεβασμό στους επισκέπτες μας.
  1. Την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.
  1. Τη στήριξη των επιχειρήσεων.
  1. Την άμεση συνεννόηση και συνεργασία με την κοινωνία, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και την παγκόσμια κοινότητα

Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα έχει μελετηθεί εκτενώς, ώστε η εφαρμογή του να είναι ρεαλιστική, αποτελεσματική και σε πλήρη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό προβλέπει τις εξής κύριες φάσεις:

- Από τη Δευτέρα 25 Μαϊου ξεκινά το Yachting.

- Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).

- Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α' στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το στάδιο Β' για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου. Η άρση των όποιων εξαιρέσεων θα γίνει από τις 15 Ιουλίου.

Ιδιαιτέρως σημαντική, για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους, είναι η δημιουργία του απαραίτητου μηχανισμού για την άμεση, επιτόπου διαχείριση τυχόν κρουσμάτων της επιδημίας. Εννοείται ότι είναι ευχή και ελπίδα όλων μας να μην υπάρξει ούτε ένα κρούσμα. Παρόλ' αυτά, θα είμαστε καθ' όλα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, εάν και εφόσον προκύψει.

- Το πρώτο σκέλος για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων αφορά στην εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων. Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

- Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την επιχειρησιακή αντιμετώπιση: Ο πρώτος που επιλαμβάνεται αμέσως του περιστατικού, είναι ο γιατρός του εκάστοτε καταλύματος. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/ νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, βεβαίως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει

α) Την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας: Δρομολογούμε την εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά. Επίσης, εξασφαλίζουμε 600 κλίνες, ειδικά για τον COVID-19, στα νησιά μας.

β) Την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς: Εξασφαλίζουμε ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των 2 ωρών. Για το στόχο αυτό, αναβαθμίζουμε και αξιοποιούμε περαιτέρω τις υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού προβλέπει λεπτομερώς και αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για την νόσο του COVID-19. Αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, δηλαδή εάν ο κίνδυνος κρίνεται από τους ειδικούς ως χαμηλός, μέτριος ή υψηλός ορίζονται εκ των προτέρων οι επιβεβλημένες ενέργειες.

Πιο αναλυτικά, για το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης του τουρισμού, προβλέπεται ότι από τις 15 Ιουνίου θα γίνει

- Η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

- Η απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως:

- Οδική πρόσβαση

- Αεροπορικές μετακινήσεις μεσαίας απόστασης

- Ομαδικές μετακινήσεις των ομογενειακών κοινοτήτων

Θεωρούμε ότι με τα μέτρα αυτά, η απελευθέρωση θα δημιουργήσει θετική πίεση για ανάλογη απελευθέρωση περιορισμών και στη χώρα προέλευσης.

Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης του τουρισμού μας, από την 1η Ιουλίου το σχέδιό μας προβλέπει τα εξής μέτρα:

- Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

- Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών στην Ελλάδα από όλες τις χώρες. Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους.

Η κυβέρνηση δίνει τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών. Γι' αυτό, το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας για

- Τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

- Τα τουριστικά λεωφορεία.

- Τις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

- Τις θαλάσσιες μεταφορές με επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία.

- Τις αεροπορικές μεταφορές. Ορίζονται κανόνες υγιεινής εντός του αεροπλάνου, το αεροδρόμιο καθώς και

- Τους ελέγχους στις Πύλες Εισόδου (π.χ. με ερωτηματολόγιο, με δειγματοληπτικά τεστ κ.λπ)

Σε αυτό το σημείο θα παρακαλούσα για την προσοχή σας, κυρίες και κύριοι. Διότι θα αναφερθώ εν τάχει στο οικονομικό σκέλος των μέτρων τα οποία προβλέπει για τον ελληνικό τουρισμό το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων προβλέπεται

- Η επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο του 2020.

- Η μείωση ενοικίου επιχειρήσεων κατά 40% έως και τον Αύγουστο.

- Δημιουργούμε το νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

- Το κράτος προχωρά στην ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων.

- Ρυθμίζουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή ως μέσον ανακούφισης των επιχειρήσεων.

- Προβλέπουμε μείωση προκαταβολής φόρου.

- Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο

- Υλοποιούμε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την Επιχειρηματική Χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο εσωτερικός τουρισμός είναι, για πολλούς λόγους, σημαντικός αυτή την περίοδο, ασχέτως εάν δεν συμβάλλει στην εισαγωγή συναλλάγματος. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, λοιπόν, για τις διακοπές του ελληνικού λαού εντός της επικράτειας για εφέτος

- Μια νέα, δυναμική διαφημιστική εκστρατεία.

- Την προώθηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

- Την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

- Την χορήγηση εταιρικών κουπονιών για διακοπές, τα λεγόμενα «HolidayVouchers» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», οι στόχοι του σχεδίου επανεκκίνησης είναι οι εξής:

- Η ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου

- Η ενίσχυση της απασχόλησης.

- Η τόνωση της ζήτησης

Εκτιμούμε ότι για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο 30 εκατ. € και υπό τον όρον ότι γίνεται λόγος για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις. Οι δικαιούχοι είναι ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία. Το πλήθος τους υπολογίζεται σε 250.000 δικαιούχους. Και εκτιμούμε ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα περιλαμβάνει εφέτος τουλάχιστον 1 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχία του σχεδίου επανεκκίνησης είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Από ψυχολογικής άποψης, είναι το στοιχείο-κλειδί για το ουσιαστικό άνοιγμα των συνόρων.

Προκειμένου, λοιπόν, να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους φορείς του ελληνικού τουρισμού, το σχέδιο επανεκκίνησης προβλέπει:

Α. Ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα : χρήση του visitGreeceapp, ανάρτηση υλικού στα site των τουριστικών παρόχων και των φορέων τουρισμού. Ενημερωτικό υλικό (αφίσες, Bannerκλ.π) και καμπάνια δημοσιότητας σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ.

Β. Εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας: με εντατικούς ελέγχους, ειδικό σήμα “Health First” και δυνατότητα πιστοποίησης από ιδιωτικό φορέα.

Γ. Προώθηση προορισμού: Ενίσχυση κονδυλίων για διαφήμιση, στοχευμένη διαφήμιση σε αγορές , brand καμπάνια και καμπάνια κρατήσεων, συνδιαφημίσεις και συμφωνίες με ToursOperators

Συνοψίζοντας, το «Restarttourism» είναι ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και αναλυτικό σχέδιο επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού σε κατάσταση πλήρους, ασφαλούς και αποδοτικής για την εθνική οικονομία λειτουργίας.

Η φιλοσοφία του βασίζεται στους εξής πυλώνες:

  1. Στις προϋποθέσεις υλοποίησης, δηλαδή α) Το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, β) την ικανότητα διαχείρισης κρουσμάτων COVID-19 αμέσως και επί τόπου στους προορισμούς και γ) την εξασφάλιση ροής τουριστών από το εξωτερικό.
  1. Σε σαφώς προσδιορισμένους κανόνες. Οι οποίοι συνίστανται α) σε πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και β) σε αντίστοιχα πρωτόκολλα για την προστασία των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της μεταφοράς τους
  1. Τρίτος πυλώνας του σχεδίου επανεκκίνησης για τον ελληνικό τουρισμό, η Ενεργοποίηση της Αγοράς. Με τη στήριξη και ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, καθώς και την εμπέδωση/ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των τουριστών. Αυτό θα επιτευχθεί με ειδικά σχεδιασμένες εκστρατείες προβολής και προώθησης της Ελλάδας ως διεθνούς προορισμού. Μιας χώρας που είναι σε θέση να εγγυηθεί απολύτως ασφαλείς διακοπές για καθέναν από τους επισκέπτες της.

Σας ευχαριστώ.

 

ADVERTORIALS