Στα 80 & 40 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται οι ζημιές σε Ρόδο και Κω αντίστοιχα, από την πτώχευση της Thomas Cook - Η λίστα των ξενοδοχείων

Στα 80  & 40 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται οι ζημιές σε Ρόδο και Κω αντίστοιχα, από την πτώχευση της Thomas Cook - Η λίστα των ξενοδοχείων

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί σε  Κω και Ρόδο μετά τη πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, που διακινεί χιλιάδες τουρίστες από τις ευρωπαϊκές χώρες στα Δωδεκάνησα.

Από την ημέρα  που έγινε γνωστή η είδηση, της πτώχευσης του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία,  κυρίως μεταξύ των ξενοδόχων που έχουν ανεβάσει ταμπέλα με ένα από τα σήματα της Thomas Cook  οι οποίοι μετρούν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις η "χασούρα" για τη Ρόδο υπολογίζεται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ,  γύρω στα 40 εκατ. ευρώ για την Κω και από τους ξενοδόχους της Κρήτης, χαμένα θεωρούνται περί τα 80 – 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο είναι γεγονός ότι  αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλήρης αποτύπωση της κατάστασης, αφού και πολλές άλλες  ξενοδοχειακές μονάδες διατηρούσαν κάποιου είδους συνεργασία με την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι  οι πληρωμές από την εταιρεία γίνονται με τρεις μήνες καθυστέρηση με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς κεφάλαια για να πληρώσουν υπαλλήλους και προμηθευτές. Εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι, μόνο στα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας τηςThomas Cook, ανέρχονται σε 640 άτομα με τα 370 απο αυτά σε δύο μονάδες στην Ρόδο. Συνολικά στην Ελλάδα  η Thomas Cook απασχολούσε το 2019 περί τους 1200 εργαζόμενους, 200 περισσότερους έναντι του 2018, με θέσεις εργασίας όχι μόνο στην αλυσίδα των ξενοδοχείων αλλά και στη διοίκηση, τις πωλήσεις και το marketing, με γραφεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. 

Τα ξενοδοχεία σε Κω και Ρόδο

Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ και προτείνει μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετική ρύθμιση προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

Ένα άλλο μέτρο  που προτείνει ο ΣΕΤΕ είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), προτείνει την πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

Το σίγουρο  είναι ότι αντίκτυπος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος στην Ελλάδα όσον αφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς από τα περίπου 200 ξενοδοχεία που έχει κάτω από την ομπρέλα της (ιδιόκτητα ή franchise) τα 48 βρίσκονται στην χώρα μας, από τα οποία τα 16 σε Κω και Ρόδο. Δεν πρέπει να υποτιμάται  το γεγονός ότι και πολλές άλλες  ξενοδοχειακές μονάδες διατηρούσαν κάποιου είδους συνεργασία με την εταιρεία.


Κάτω από το σήμα Casa Cook, η Thomas Cook διαθέτει τρεις μονάδες  στην Ελλάδα (Ρόδο, Κω και Χανιά) .

Το ξενοδοχείο της Ρόδου ήταν το πρώτο που δημιούργησε η Thomas Cook στον κόσμο και ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε αυτό στην Κω.

Σημειώνεται ότι η Thomas Cook Hotel Investmet προχώρησε νωρίτερα φέτος στην αγορά του ξενοδοχείου στην Κω το οποίο διαθέτει 100 δωμάτια και είναι από τα πλέον αποδοτικά του ομίλου.


Σημαντική είναι η παρουσία στην Ελλάδα και του σήματος Sentido ( 16 μονάδες). Στην Κω υπάρχει 1 μονάδα και στη Ρόδο 2.

Sentido Carda Beach Atlantica στην Κω

Sentido Apollo Blue στην Ρόδο

Sentido Ixian all suites και Sentido Ixian Grand στην Ρόδο


3 ξενοδοχεία Cook’s Club βρίσκονται στην Ελλάδα (1στην Κω και 1 στη Ρόδο)

Το πρώτο άνοιξε πέρυσι στη Χερσόνησο της Κρήτης .

Το δεύτερο ξενοδοχείο κάτω από το συγκεκριμένο  σήμα άνοιξε  τον περασμένο Απρίλιο στην Κω (Cook’s Club Tigaki)

Ενώ υπάρχει και το Cook’s Club City Beach Rhodes, στην πόλη της Ρόδου.


Υπό την επωνυμία Sunprime που είναι ξενοδοχεία αποκλειστικά για ενήλικους λειτουργούν 3 ξενοδοχεία της Thomas Cook στη Ελλάδα, εκ των οποίων το1 στην Κω και το 1 στη Ρόδο.

Πρόκειται για το Sunprime Pearl Beach Marmari, στην Κω

Το Sunprime Miramare Ixia, στη Ρόδο

Και το SunPrime Platanias Beach Hotel, στην Κρήτη.


Ισχυρή παρουσία έχει και το σήμα Smartline με 14 ξενοδοχεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας (2 στην Κω, 1 στη Ρόδο).

Το Smartline Cosmopolitan Kos και το Smartline More Meni Residence στην Κω

Το Smartline Aquamare, smartline Cosmopolitan και smartline Semiramis στην Ρόδο 


Κάτω από την ομπρέλα του σήματος SunConnect της Thomas Cook βρίσκονται πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα (1 στην Κω, 2 στη Ρόδο).

Tο SunConnect Kipriotis Aqualand στην Κω.

Tα SunConnect Cyprotel Faliraki και SunConnect Kolymbia Star στην Ρόδο.


Τέλος στην Ρόδο βρίσκεται και ένα από τα 3 Sunwing Family Resort που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το Sunwing Kallithea Beach Resort στην Ρόδο.

ADVERTORIALS