LOCUS UP

ΜΟΝΟ 14 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων έχουν οριστικοποιηθεί για την Κω

ΜΟΝΟ 14 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων έχουν οριστικοποιηθεί για την Κω

Θλιβερή είναι η εικόνα που εμφανίζει το πανόραμα των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο για το έτος 2017. Μόλις 122 κρουαζιέρες έχουν οριστικοποιηθεί για το νέο έτος και από αυτές οι 51 θα γίνουν από τα πλοία της Celestyal Cruises (πρώην Louis Cruises). Για το λιμάνι της Κω, έχουν οριστικοποιηθεί μόλις 14 προσεγγίσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουν απομείνει μόνο ελάχιστες εταιρείες κρουαζιέρας που επιμένουν στα λιμάνια του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώνονται και μάλιστα στην πιο δραματική τους διάσταση οι προβλέψεις για την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού στη Ρόδο και στην Κω. Ειδικά για τον τουριστικό λιμένα της Δωδεκανησιακής πρωτεύουσας, το πρόγραμμα των προσεγγίσεων, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα δεν προβλέπει 240 κρουαζιέρες, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί (και σήμανε κίνδυνο για τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες), αλλά μόλις 122. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι κρουαζιέρες της Manos Cruises που με το πλοίο «Golden Iris», το οποίο μία φορά κάθε εβδομάδα συνδέει τη Ρόδο με τη Χάιφα.
Βέβαια, ο αριθμός των προσεγγίσεων θα αυξηθεί μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές αλλαγές, διότι οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ήδη καταρτίσει τα προγράμματά τους.
Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει για τα προγράμματα κρουαζιέρων στο Αιγαίο που απευθύνονται προς Τούρκους τουρίστες. Για τέσσερα χρόνια αυτά γνώρισαν άνθιση και μεγάλη ζήτηση. Εκείνη την περίοδο ο ETSTur Cruises έκανε πραγματικά καλές δουλειές με δύο κρουαζιερόπλοια που έπλεαν διαρκώς μεταξύ Ρόδου, Κω, Μαρμαρίς και Σμύρνης. Μετά την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος και των όσων συμβαίνουν στην Τουρκία οι κυκλικές κρουαζιέρες καταβαραθρώθηκαν. Ζήτηση υπάρχει από τους γείτονες που θέλουν περίπλου στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και εν μέρει αυτή θα καλυφθεί από το πλοίο Celestyal Olympia (Celestyal Cruises), όμως ο κύριος όγκος των Τούρκων τουριστών κρουαζιέρας καλύπτεται από τον ETSTur (που αποτελεί τον πιο μεγάλο τουριστικό οργανισμό της γείτονος χώρας) και αυτός ακόμα δεν έχει ανακοινώσει πλάνο για το 2017.
Η Celestyal cruises πρωταγωνιστής στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο
Η εταιρεία ανήκει στον Κυπριακό όμιλο που ίδρυσε το 1935 ο Λοϊζος Λοϊζου και στην τουριστική περίοδο του 2017 θα πραγματοποιήσει 51 προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ρόδου. Η Celestyal έχει δύο πλοία: Το Olympia και το Nefeli και αυτά από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, θα καταπλέουν στο νησί κάθε Τετάρτη μεταφέροντας τουρίστες από Τουρκία και Ιταλία, αντίστοιχα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία θα πραγματοποιήσει τις 8 από τις 14 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων που έχουν προγραμματιστεί για την Κω, στο έτος 2017.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο όμιλος Louis είναι σήμερα ο πιο σημαντικός πελάτης του τουριστικού λιμένα Ρόδου και για το επόμενο έτος θα είναι εκείνος που θα διοχετεύσει τους περισσότερους τουρίστες στην αγορά του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές αρχές οφείλουν να αναγνωρίσουν την προσφορά αυτή και με κάποιο τρόπο να το δείξουν εμπράκτως.
Μόνο 11 προσεγγίσεις
στην Κωνσταντινούπολη
Το λιμάνι της Πόλης θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς κρουαζιέρας από ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, η Τουρκία σήμερα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και τα «απόνερα» από τα όσα συμβαίνουν εκεί, «πνίγουν» συνολικότερα τον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου.
Η εξαίρεση της Κωνσταντινούπολης από το πλάνο της κρουαζιέρας σήμανε ταυτόχρονα μια τεράστια απώλεια για όλους, καθώς οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να πουλήσουν μόνο Ρόδο και να δικαιολογήσουν έτσι πλόες στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσθήκη σχολίου