“Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 1922-2022” - Στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου

“Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 1922-2022” - Στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου

“Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 1922-2022”

     10 και 11/09/2022

ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού “ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ - 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει ένα σεμινάριο για εφήβους, το οποίο θα καταλήξει σε δύο παραστάσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον θεσμό “Θερινά Ιπποκράτεια” του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Προσκαλούμε το κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση των παιδιών που θα πραγματοποιηθεί στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2022. Μία παράσταση από παιδιά για ενήλικες.

Με αφετηρία την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζεται η ιστορία του ξεριζωμού των λαών που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα. Μια ομάδα παιδιών και εφήβων από την Κω ευαισθητοποιείται ιστορικά και δουλεύει σ’ ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων. Κατασκευάζουν κούκλες-ήρωες που απεικονίζουν πρόσφυγες από το 1922 ή από μετέπειτα ξεριζωμούς. Μαθαίνουν να ζωντανεύουν την κούκλα τους, να την εμψυχώνουν. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς τα παιδιά αποδίδουν τον πόνο του ξεριζωμού στον αιώνα μας, την σκληρή μεταχείριση και την ιδεατή υποδοχή των προσφύγων. Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω. Το δρώμενο αποτελείται από τους αυτοσχεδιασμούς των παιδιών με τις κούκλες σε συνδυασμό με τα ιστορικά στιγμιότυπα και live video-προβολές. Τα παιδιά έχουν σχηματίσει μια δυναμική ομάδα που έχει ενθουσιαστεί με την κούκλα και το θέμα του σεμιναρίου και σας καλούν σε ένα στοχασμό για ειρήνη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες των πολέμων. Περιμένουμε όλους σας να αγκαλιάσετε την όμορφη προσπάθειά τους και να τα επιβραβεύσετε για την σκληρή δουλειά που κατέβαλαν για να δημιουργήσουν την παράστασή τους!

Σημείωμα Σκηνοθέτη

"Zωή από χαρτί", δανείζομαι το τίτλο του βιβλίου της Μαρίας Παπαστεφανάκη (εκδόσεις Ηριδανός) για να αποδώσω πως αισθάνομαι τους τελευταίους μήνες παρακολουθώντας την επικαιρότητα του πολέμου στην Ουκρανία. Χάρτινες ισορροπίες το 2022, όπως και το 1922 - έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Ό,τι χτίζει ένας άνθρωπος με κόπο, καταστρέφεται μέσα σε μια μέρα από τον πόλεμο. Συμφέροντα “ισχυρών” που καταπατούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Με πρώτο υλικό το χαρτί, με κούκλες και χαρτόκουτες, μία ομάδα παιδιών μέσα από ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων, θα αποτυπώσει τον πόνο των προσφύγων και θα το μοιραστεί μαζί σας σε μία παράσταση. Για να θυμηθούμε τι

συνέβη στη Μικρασιατική καταστροφή με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων, αλλά και να αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες που φτάνουν στα μέρη μας μέχρι σήμερα. Με την ευχή και την ουτοπία: ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ!

Εμμανουέλα Καποκάκη, Σκηνοθέτης και εκπαιδεύτρια σεμιναρίου

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο:
https://digitalculture.gov.gr/2022/08/xerizomos-san-chthes-1922-2022-romaiko-odio-ko/

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 40’

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, εκπαίδευση, σκηνοθεσία, καθοδήγηση: Εμμανουέλα Καποκάκη

Βίντεο μοντάζ, βοηθός εκπαιδευτής, έρευνα για μουσικό μοντάζ: Αλέξης Γιαννακούλιας Έρευνα εκπαιδευτικού υλικού, ιστορική εισαγωγή, βοηθός σκηνοθέτη: Μάρω Μπουρδάλου Βοήθεια συντονισμού δράσης, project manager: Ζέττα Κουτσοκέρα

 Afisa Kserizomos ODEIO.jpg

1922-2022.jpg

ergastiri 1.jpg

ergastiri 2.jpg

κουκλοπαιζουμε 03 (1).jpg

κουκλοπαιζουμε 02 (1).jpg

Σμυρνη (1).jpg

2 κουκλες.jpg

 

ADVERTORIALS