«Εκπαιδευτικές δράσεις 19 κ 20 Οκτωβρίου»

«Εκπαιδευτικές δράσεις 19 κ 20 Οκτωβρίου»

«Εκπαιδευτικές δράσεις 19 κ 20 Οκτωβρίου»

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω,  σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», διοργανώνει ένα διήμερο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κως – Κάλυμνος – Λέρος – Ρόδος – Χανιά – Ρέθυμνο – Ηράκλειο – Αγ. Νικόλαος Περίοδος 2018-2019

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», μετά τους δύο πρώτους κύκλους εκπαιδευτικών δράσεων στην Περιφέρεια, που πραγματοποιήθηκαν σε επτά πόλεις της Πελοποννήσου (2016-17) και σε οκτώ πόλεις της Δυτ. Ελλάδας (2017-18), προγραμματίζει για την περίοδο 2018-2019 έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο πάντοτε την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:

 1. 1.      Εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 2. 2.      Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.
 3. 3.      Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών

         χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.

 1. 4.      Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
 2. 5.      Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.
 3. 6.      Μέλη Κ.Α.Π.Η.

Θα πραγματοποιηθούν:  

 1. 1. Κως 19 & 20 Οκτωβρίου 2018
 2. 2. Κάλυμνος 22 & 23 Οκτωβρίου 2018
 3. 3. Λέρος 24 & 25 Οκτωβρίου 2018
 4. 4. Ρόδος Δεκέμβριος 2018
 5. 5. Χανιά Ιανουάριος 2019
 6. 6. Ρέθυμνο Ιανουάριος 2019
 7. 7. Ηράκλειο Μάρτιος 2019
 8. 8. Αγ. Νικόλαος Μάρτιος 2019

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη

Χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

 

 

 

Κως 19 & 20 Οκτωβρίου 2018

 

Το πρόγραμμα στην Κω πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Βρεφονηπιακών Σταθμών Κω.  

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1α. Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ώρα 14:30-16:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Κω, θα πραγματοποιηθεί ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν συμμετοχή* με mail ως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, που θα σταλεί στο ΚΕΜΦΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018)

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο γίνεται στην Κω στο πλαίσιο της «Εκπαιδευτικής δράσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική», την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ώρα 14:30-16:30.

Ονοματεπώνυμο:  

Ειδικότητα:   

Σχολείο:

E-mail:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:   

1β. Θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

2α. Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ώρα 18:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα με χορωδίες και μέλη της Λέσχης Φιλίας της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.

2β. Στη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση, στην οποία θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τον Δήμο οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας του νησιού.

 1. 3. ΤοΣάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Κω, θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-11:30) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:00-13:30).  Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή στον ΔΟΠΑΒΣ με mail* ως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018)

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-11:30) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:00-13:30), το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018.

Ονοματεπώνυμο:  

Επάγγελμα:   

E-mail:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:   

 

 

Επικοινωνία: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»

697 2715275 (Γρηγόρης Φιλίδης)

Η ιστοσελίδα του ΚΕΜΦΑ: https://www.kem-anogianakis.gr/

Η σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/kemanogianakis/

Εκπαιδευτικές δράσεις 2016-17-18: https://www.kem-anogianakis.gr/ekpaideytika/


 

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο 

της «Εκπαιδευτικής δράσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική»

Περίοδος 2018-2019

ΚΩΣ

Φορείς υλοποίησης:

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»

Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Βρεφονηπιακών Σταθμών Κω

με την ευγενική χορηγία του «Ιδρύματος Γεώργίου & Βικτωρίας Καρέλια»

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικοπαιδαγωγό κα Νάνση Τουμπακάρη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Κω,  την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 14.30 και θα διαρκέσει δυο ώρες.

Είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων (δασκάλους, μουσικούς, γυμναστές, φιλόλογους κ.ά.).

Θα περιλαμβάνει: 

 • · Εμπεριστατωμένη παρουσίαση των λαϊκών μουσικών οργάνων και της παραδοσιακής μουσικής, με μουσικά παραδείγματα απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τα παράλια της Μ. Ασίας.
 • · Παράδειγμα διδασκαλίας και ενορχήστρωσης ενός παραδοσιακού τραγουδιού
 • · Προτάσεις για σχέδια εργασίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των κουδουνιών στα ζώα και στον άνθρωπο.

 Οι συμμετέχοντες θα παίρνουν ένα DVD-data στο οποίο περιέχονται:

 • · ο «Οδηγός για Νέους» του Κέντρου, με τίτλο «Ένα βιολί διηγείται» της Νάνσης Τουμπακάρη σε μορφή pdf,
 • · 52 ηχητικά παραδείγματα με μουσικές από όλον τον ελλαδικό χώρο, 
 • · σχετικά βίντεο,
 • · εκπαιδευτικό υλικό για χρήση στην τάξη.

Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να πάρουν μέρος στο σεμινάριο, θα πρέπει να αποστείλουν ως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, την παρακάτω Δήλωση συμμετοχής* στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κέντρου «Φοίβος Ανωγειανάκης»: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι συμμετέχοντες θα πάρουν επίσης βεβαίωση παρακολούθησης, με τη σφραγίδα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», υπογεγραμμένη από τον καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Λάμπρο Λιάβα (που έχει την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος) και την επιμορφώτρια μουσικοπαιδαγωγό κα Νάνση Τουμπακάρη.  

*ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018)

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο γίνεται στην Κω, στο πλαίσιο της «Εκπαιδευτικής δράσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ώρα 14:30-16:30.

ice screenshot 20181004 211929

Manolis Xatziantoniou desk