Γιάννης Παππάς: «Οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη στους Κασιώτες, που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος για την ελευθερία»

Γιάννης Παππάς: «Οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη στους Κασιώτες, που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος για την ελευθερία»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΠΑΠΠΑΣ

Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ.

Γιάννης Παππάς: «Οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη στους Κασιώτες, που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος για την ελευθερία»

 

«Σ᾿ αυτούς πάλι που είχαν τη Νίσυρο και την Κάρπαθο και την Κάσο και την Κω, την πόλη του Ευρύπυλου και τα νησιά τις Καλύδνες, αρχηγός ήταν ο Φείδιππος και ο Άντικρος. Μ᾿ αυτούς μαζί ακολουθούσαν τριάντα βαθιά καράβια»…

Με αυτούς τους στίχους που αναφέρονται στη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας του Ομήρου σε μετάφραση του μεγάλου Κρητικού πεζογράφου, Νίκου Καζαντζάκη και του εμβληματικού φιλολόγου Ιωάννη Κακριδή, ξεκίνησε την ομιλία του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. Γιάννης Παππάς, στην ημερίδα, με θέμα: «Η Κασιώτικη Ναυτιλία – 19ος – 210ς Αιώνας» που διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Κάσου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Αναφερόμενος στο κεφάλαιο της Κασιώτικης Ναυτιλίας, ο κ. Παππάς τόνισε:

«Από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τους λυράρηδες του νησιού μας, που τραγουδούν μαντινάδες για το νοτιότερο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν μεσολαβήσει χιλιάδες χρόνια.

Η μοίρα της Ηρωικής Νήσου Κάσου, είναι ταυτισμένη με τη θάλασσα.

Και είναι τιμή μου, που εκπροσωπώ την Κάσο και τα Δωδεκάνησα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση, ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αρμοδιότητα τη Νησιωτική Πολιτική.

Είναι επίσης, μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα για την Κασιώτικη Ναυτιλία, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του νησιού, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

Πριν 200 χρόνια, οι Κασιώτες αντιμετώπισαν τον πανίσχυρο αιγυπτιακό στόλο με πλοία που έριχναν βολές πυροβολικού στο νησί, με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί, πατριώτες να χάσουν τη ζωή τους και γυναικόπαιδα να αιχμαλωτιστούν, βαρύτατο πλήγμα, το οποίο ακολούθησε η καταστροφή των Ψαρών.

Για όλους αυτούς τους αγώνες, οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους συμπατριώτες μας Κασιώτες».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππάς, ανακοίνωσε «την προοπτική της ίδρυσης Σχολής Καραβομαραγκών στην Ηρωική Νήσο Κάσο, που εξετάζεται στο Υπουργείο, με στόχο, την παραμονή των νέων στο νησί, αλλά και την προσέλκυση από όλη την Ελλάδα, νέων, που θέλουν να μάθουν τη συγκεκριμένη τέχνη και να παραμείνουν στην Πατρίδα μας, προσφέροντας με την εργασία τους και την τεχνογνωσία τους, σε αυτή την τόσο σπουδαία, αρχαία και παραδοσιακή τέχνη.

Από το Γραφείο Τύπου

 

ADVERTORIALS