Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κω για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κω στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κω για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κω στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η εισήγηση που κατέθεσε στο Προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Κω για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κω η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κω


Αποκατάσταση και Λειτουργία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κω (Αζίλο)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι γνωστό πως το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κω λειτουργεί από την Ιταλοκρατία Είναι ένα από τα παλιά σχολικά συγκροτήματα που η ανάγκη συντήρησης είναι αυτονόητη.

Η συντήρησή του εντάχθηκε στην (Α.Μ. 03/20) στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων»

Η περίοδος της πανδημίας κατά την οποία η κυβέρνηση είχε επιβάλλει τα περιοριστικά μέτρα και τα σχολεία είναι άδεια από εκπαιδευτικούς και μαθητές δεν αξιοποιείται με διάφορες προφάσεις από κυβέρνηση και δήμο.Δεν πραγματοποιείται καμία παρέμβαση σε κανένα σχολείο.Ούτε στο 3ο Δημοτικό.

Τον Αύγουστο του 2022 η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει-μέχρι τότε- το έργο ενημέρωσε «την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, ότι μετά την καθαίρεση των φθαρμένων επιχρισμάτων στο κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου αποκαλύφθηκαν ρωγμές στην τοιχοποιία και οξειδώσεις στους οπλισμούς του κτιρίου, οι οποίοι προκάλεσαν αρκετές αποκολλήσεις σε σκυροδέματα και επιχρίσματα του κτιρίου.»

Κάπου εδώ ξεκινά άλλος ένας κύκλος ταλαιπωρίας μαθητών,γονιών και εκπαιδευτικών

Και ενώ δια στόματος δημάρχου με δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ ,υπόσχεστε αρχικά, ότι το σχολείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στην σχολική χρονιά ‘22-23, τελικά αποφασίσατε την μετεγκατάσταση στο κτίριο που παραχωρεί η οικογένεια της κ. ΧηΝικολάου.

Πρόσφατα ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού απευθυνόμενος -κυρίως-στον Δήμαρχο Κω στέλνει την 6η επιστολή ζητώντας γραπτή ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα έναρξης και αποπεράτωσης των εργασιών για την αποκατάσταση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κω, ούτως ώστε να μπορέσουν να κοινοποιήσουν την απάντησή σας στο σύνολο των γονέων και κηδεμόνων τους οποίους εκπροσωπούν (επιστολή Συλλόγου 1/2/24 Αρ. Πρωτ 1)

Εκφράζουν δε το φόβο ότι, το σχολείο δεν θα είναι έτοιμο ούτε και στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς 2024-2025.

Σε ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Σταθμός στην Ενημέρωση» (φ.1196 15/2/24) αναφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο χώρο που φιλοξενούνται, όπως λ.χ. ότι, λόγω έλλειψης κατάλληλης αίθουσας, αυτά τα δύο χρόνια δεν έχουν κάνει τις σχολικές τους γιορτές, την δυσκολία τους να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, καθώς και την επικινδυνότητα που συνεπάγεται αυτό. Εκφράζουν δε την άποψη πως, «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι, η αποκατάσταση του 3ου Δημοτικού Σχολείου, δεν είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής».

Μέρος δε του εξοπλισμού του σχολείου όσο και το πολύτιμο αρχείο του παρέμεινε στον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις της τ. Διευθύντριας του σχολείου για ασφαλή μεταφορά τους σε άλλον χώρο. Δυστυχώς πρόσφατα το γραφείο Διεύθυνσης παραβιάστηκε και οι βανδαλισμοί στο εσωτερικό του ήταν «συγκλονιστικοί» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαράγκας Διευθυντής του σχολείου.

Οι εξελίξεις στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Κω είναι άκρως διδακτικές στην εφαρμογή της λεγόμενης πολιτικής «αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων» από τη γενική κυβέρνηση προς τους δήμους σε ότι αφορά την εκπαίδευση.

Η οποία (αποκέντρωση) δρομολογήθηκε αρχικά με την υπονόμευση του πρώην ΟΣΚ (νυν ΚΤΥΠ), την μετατροπή του σε Α.Ε, για να ακολουθήσει,με κομβικό χρονικό σημείο τον «Καλλικράτη» το 2010, η διάχυση ευθυνών σε περιφέρειες και δήμους και τελικά η σχολική στέγη να γίνει πεδίο επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την απόκτηση γης για σχολική χρήση, για τον προγραμματισμό,μελέτη και ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων και φυσικά για την συντήρηση βελτίωση, επισκευή.

Τα έργα εκτελούνται με την μορφή των ΣΔΙΤ, όπου σύμφωνα με στοιχεία οι ιδιώτες καταβάλλουν μόλις το 16% του κόστους κατασκευής,ενώ το κράτος,δλδ οι φορολογούμενοι το υπόλοιπο 84%.

Η μείωση των κονδυλίων για σχολική στέγη την τελευταία 10ετία υπολογίζεται στο 70% φτάνουμε στην σημερινή κατάσταση τα σχολεία να παραμένουν ανέλεγκτα, ερείπια, επικίνδυνα και ακατάλληλα.

Οπότε η ανάθεση της αρμοδιότητας για τα σχολικά κτήρια στους δήμους αποτέλεσε όχημα για να υλοποιηθεί η κατεύθυνσης της εμπορευματοποίησης των σχολικών υποδομών και της ιδιωτικοποίησης της ευθύνης για τη λειτουργική συντήρησή τους.

Επειδή λοιπόν τα κονδύλια για την σχολική στέγη δεν επιλέγονται ούτε και από την Ε.Ε ο δήμος απόλυτα συμμορφωμένος με τις παραπάνω κατευθύνσεις καλύπτει τις ανάγκες σχολικής στέγασης με Containers και μισθώσεις κτιρίων (π.χ Λύκειο Ζηπαρίου, ΕΕΕΕΚ)

Προφανώς η περίπτωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Μικρά ή μεγάλα ζητήματα έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά όπως το πρόβλημα θέρμανσης στο ΓΕΛ.Η σχολική στέγη είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που ταλανίζει τον λαό της Κω.

Τελικά στις 13 Φεβρουαρίου η Δημοτική Επιτροπή με την υπ. αριθμ 66/2024 αποφασίζει ομόφωνα,γεγονός που αναδεικνύει και την συμφωνία στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου σε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις την κατακύρωση (2ο στάδιο κατακύρωσης) του διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΩ» με Α.Μ. 16/2022, στον οικονομικό φορέα: «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» με μέση προσφερόμενη έκπτωση 3,54 % και ποσό κατακύρωσης 783.399,25 € (χωρίς ΦΠΑ) – 916.577,12 € (με ΦΠΑ 17%).

Με όλα τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά:

           

  • Με την πλειοψηφία των σχολικών συγκροτημάτων του νησιού να είναι γερασμένα και αναχρονιστικά,τι ενέργειες έχει κάνει ο δήμος για την διεκδίκηση αύξησης των κονδυλίων για την συντήρηση και ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων;
  • Πότε ,συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πότε θα είναι έτοιμο το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κω;
  • Δεσμεύεται ο δήμος να παραδώσει το σχολείο πίσω στους μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς στον χρόνο που προβλέπεται ;

Τέλος θεωρούμε απαράδεκτη την απάντηση του Δημάρχου στην 5η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να παραπέμπει για ενημέρωση στις Τ.Υ του δήμου δημοτικές παρατάξεις και τον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού μετά από σχετική αναφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα δώσει την μάχη με εκπαιδευτικούς και γονείς του νησιού,κόντρα στην λογική που αποδέχεται η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου .Λογική των σχολείων πολλών ταχυτήτων,των δημοσιονομικών πλαισίων και των κουτσουρεμένων δαπανών που υποβαθμίζουν το δικαίωμα ολόπλευρης δημόσιας και δωρεάν μόρφωσης σε σύγχρονα σχολειά,στελεχωμένα με μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

ADVERTORIALS