ΟΜΙΛΟΣ: Ανοίγουμε τον δεύτερο φάκελο που αφορά την κοινωνία με τίτλο «ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ»

ΟΜΙΛΟΣ: Ανοίγουμε τον δεύτερο φάκελο που αφορά την κοινωνία με τίτλο «ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ»

Tο κείμενο της πρότασης του Ομίλου για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση.

Σεβασμιώτατε κ.κ. δήμαρχε, έπαρχε, πρόεδροι, αγαπητοί συμπατριώτες 

Ανοίγουμε τον δεύτερο φάκελο που αφορά την κοινωνία με τίτλο «ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ»

(Συλλογικότητα. Εφησυχασμός-Ατομικισμός)

Η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη στην Κω και η εξέλιξη τους είναι από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα για μια κοινωνία που έχει να επιδείξει τεράστιες αντοχές σε χρόνους δίσεκτους που όμως σήμερα με το άνοιγμα των συνόρων και την παγκοσμιοποίηση αγαθών και ανθρώπων αρχίζουν να παρουσιάζουν ρήγματα αφού ο μικρός αριθμός πόρων και ανθρώπων είναι αδύνατον να αντέξει στους εξωτερικούς κινδύνους που πιέζουν από όλες της πλευρές, πληθυσμιακές κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές.

Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών του προσδιόρισε με σαφήνεια τα σημερινά τρωτά σημεία της κοινωνίας μας που είναι α) η απομάκρυνση των πολιτών από την κοινή ευθύνη της συλλογικής αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων και β) την ολοένα και περισσότερο ενίσχυση του ατομικισμού και πρότεινε την ανάδειξη των φαινομένων, των αιτίων και των προτάσεων που θα αναστείλουν την εξέλιξη. 

Καθοριστικά θέματα για την ζωή των πολιτών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η εργασία, η κοινωνική συνοχή, αλλά ακόμα και η οικονομία και η παραγωγή αγαθών,  συνεχώς και περισσότερο απομακρύνονται από τις συλλογικές ευθύνες των πολιτών και περιθωριοποιούνται σε μικρές εθελοντικές ομάδες αγαθοεργών πράξεων ή σε αδύνατους προσωποπαγείς συλλόγους που ταυτίζονται κυρίως στα στενά συνδικαλιστικά συμφέροντα.

Η κατάληξη για την ύπαρξη και την επιβίωση της μικρής μας κοινωνίας και την από αιώνων παραδοσιακή συνοχή της θα είναι τραγική εάν δεν εντοπίσουμε τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τα προβλήματα που οδηγούν στον ατομικισμό, ενώ αγνοούν ότι για την επιβίωση και την καλυτέρευση της ζωής μιας κοινωνίας και μάλιστα νησιώτικης η εγγύηση είναι μόνον η συλλογικότητα και ο αλληλοσεβασμός στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.

Ανοίγουμε αυτόν τον φάκελο, όσο και αν πονά. Θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια   για τα λάθη και τις παραλήψεις μας, θα ερευνήσουμε τις αιτίες και κυρίως με την δική σας βοήθεια  θα προτείνουμε λύσεις που εμείς οι ίδιοι θα εφαρμόσουμε και θα απαιτήσουμε ώστε οι κοινωνία μας να αναδείξει τις αρετές τις συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στα κοινά μας προβλήματα.

Φταίμε όλοι μας? Φταίει ο λαός που ψηφίζει?

Όχι αγαπητοί συμπατριώτες. Ο λαός δεν καθοδηγεί τους ηγέτες του. Οι ηγέτες μικροί και μεγάλοι καθοδηγούν τον λαό.

Ανοίγουμε αυτό τον φάκελο με σκοπό και στόχο να αναδείξουμε τις αρετές της κοινωνίας μας και να αποδείξουμε ότι οι ηγέτες μας, η έπαρχος και οι τέσσερις επαρχιακοί μας σύμβουλοι και οι εξήντα έξη δήμαρχος και δημοτικοί, τοπικοί μας σύμβουλοι, αλλά και οι φορείς μας μικροί και μεγάλοι και κυρίως το ΕΒΕΔ, ΤΕΕ, Οικ.Επ. ΕργΚεν. Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος,  ΕνΞεν. Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος, και Εκπαιδευτικοί, έχουν ο καθένας από την δική του μεριά την δική τους ευθύνη να οδηγήσουν τα μέλη τους και την κοινωνία σε συλλογικές δράσεις.

Θα ξεκινήσουμε από τον Δήμο και το Επαρχείο και θα καταλήξουμε στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες κυρίως των επιστημονικών και παραγωγικών μας φορέων. Τις συλλογικές αλλά και τις ατομικές. Τις ελλείψεις και τις δυνατότητες τους, με μοναδικό σκοπό να ισχυροποιήσουμε την κοινωνία μας και να την θωρακίσουμε από τους κινδύνους που υπερισχύουν εξαιτίας του κατακερματισμού των δυνάμεων μας και της αδιαφορίας όλων μας και με δεδομένο ότι κανείς δεν περισσεύει από αυτό το νησί.

Μας στηρίξατε και μας βοηθήσατε στο πρώτο βήμα μας που αφορούσε την κατάθεση των προτάσεων για διάλογο του αναγκαίου χωροταξικού σχεδιασμού.  Σας παρακαλούμε και σε αυτόν τον δεύτερο τομέα που αφορά την λειτουργία της ίδιας της κοινωνίας μας και τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας να συμμετάσχετε ενημερώνοντας μας εάν δεν σας ενδιαφέρει η συμμετοχή σας.

Ξεκινάμε για να καταγράψουμε τις παραλείψεις και τα αδύνατα σημεία όσων έχουν αναλάβει ευθύνες και διαχειρίζονται τις κοινές μας υποθέσεις, αλλά και των ίδιων των πολιτών που δεν έχουν μόνο δικαιώματα  αλλά και υποχρεώσεις συμμετοχής τους στα κοινά, γνωρίζοντας ότι η ενημέρωση και η γνώση των πολιτών είναι η μοναδική δύναμη προόδου του νησιού μας. 

Θα ήταν σημαντική η συνεισφορά σας στην καταγραφή των κατά την άποψη σας παραλήψεων και λαθών όλων μας και ιδίως όσων έχουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση του νησιού αλλά και των προτάσεων σας ώστε να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση συνολικής αντιμετώπισης τους.

Εκ μέρους του Ομίλου Κ.Καϊσερλης πρόεδρος Μ.Φάκκος γραμματέας

Κως 3-3-2024

ADVERTORIALS