Δήλωση του Σταμάτη Καμπουράκη για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Δήλωση του Σταμάτη Καμπουράκη για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας το 1990 από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO). Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας, η ημέρα αυτή έχει τρεις στόχους με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα:

  • Να υπενθυμίζει τη ζωτική σημασία της πολιτικής προστασίας για την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία.
  • Να ενημερώνει για την πρόληψη και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.
  • Να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών.

Η Πολιτική Άμυνα ή Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους φυσικούς και τεχνολογικούς. Δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της, καλύπτοντας πρώτιστα τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της.

Η προστασία του πολίτη, δηλαδή του ίδιου μας του εαυτού, θα πρέπει να ξεκινάει πρώτα από εμάς τους ίδιους, φροντίζοντας για την ενημέρωση τη δική μας και της οικογένειάς μας, για το πως μπορούμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις αλλά και να αντιδράσουμε ψύχραιμα σε οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο.

Ας θυμόμαστε πάντα ότι για να μειώσουμε την τρωτότητά μας θα πρέπει μεθοδικά και σταθερά, να φροντίζουμε, να ενημερωνόμαστε, να προετοιμαζόμαστε, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνουμε εμείς και η οικογένειά μας πριν συμβεί μια καταστροφή.

Οι εθελοντές αποτελούν μέρος ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας. Η πιο άμεση και διαθέσιμη βοήθεια μετά από μια καταστροφή είναι αυτή των ανθρώπων που βρίσκονται στο πλησιέστερο σημείο που λαμβάνει χώρα το συμβάν. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι συνάδελφοι, γείτονες, φίλοι, οικογένεια και μέλη της κοινότητας. Όλοι αυτοί οι πολίτες είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν ή θα ζητήσουν βοήθεια.

Ο Δήμος μας σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, που είναι η προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος, δίνει τον καλύτερό του εαυτό, σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις – ομάδες, αλλά και με τον κάθε ένα από εσάς χωριστά !!!

Τέλος με την ευκαιρία της Ημέρας Πολιτικής Προστασίας θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους εθελοντές που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια συνεισφέρουν στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και προς τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ κλπ για την αίσθηση καθήκοντος που τους διακρίνει στην άσκηση του λειτουργήματος τους.

                                                                

                                                                                             Με εκτίμηση,

                                                                   Ο Υπεύθυνος

                                                                         Πολιτικής Προστασίας

                                                                       Δήμου Κω

                                                                      

 

                                                                       Καμπουράκης Αντ. Σταμάτης

                                                                       Αντιδήμαρχος

ADVERTORIALS