Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Μανόλη Χατζηγιακουμή

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Μανόλη Χατζηγιακουμή

Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά

για την απώλεια του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή

 

Η Κως θρηνεί για την απώλεια ενός μεγάλου τέκνου της, του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή.

Κλασικού φιλόλογου, νεοελληνιστή και ερευνητή της μουσικής παράδοσης του τόπου μας και της εκκλησιαστικής μουσικής, πρόσφερε πολλά στην Κω και στη Χώρα μας.

Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής μέσα από το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του άφησε πλούσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Τιμηθείς για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, με το Αριστείο Γραμμάτων, από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και για το συνολικό έργο του, με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σεμνός άνθρωπος, παρέπεμψε για επόμενο χρόνο την πρόταση που του απηύθυνα πριν ένα χρόνο ακριβώς, να τον τιμήσει ο Δήμος μας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με βαθιά θλίψη τον αποχαιρετούμε.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με εκτίμηση και αγάπη.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και στους οικείους του.


Από τον Νίκο Σταμ. Μανούση για τον αείμνηστο Μανόλη Χατζηγιακουμή ένα στερνό αντίο !

Μανώλης Χατζηγιακουμής

Ένα εθνικό πνευματικό κεφάλαιο, ενας σπουδαίος φιλόλογος ,

ενας αξιαγάπητος Φιλος ,από την Κω, δεν είναι πλέον κοντά μας.
Ένας πολυτάλαντος αγωνιστής του πνεύματος που χρησιμοποίησε την δημιουργικότητα του για να προσφέρει ουσιαστικά, μετά από πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη, την γνώση για αρχαίους συγγραφείς ,για σύγχρονους λόγιους, για την βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική, για την λαϊκή μουσική παράδοση της πατρίδας του Κω, με σημαντικό έργο.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αριστείο γραμμάτων και με το παράσημο του ταξιάρχη του τάγματος της τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβραβεύοντας τον!

Γενιές ολόκληρες νέων πέρασαν από κοντά του, αφήνοντας σε αυτούς το θεμέλιο στίγμα του στην παιδεία, στη γνώση και στην ευγένεια που τον χαρακτήριζε.

Οι Παραινέσεις του οι συμβουλές του η εκτίμηση του σε με ,απο τις συχνές συζητήσεις που είχαμε,θα μείνουν βαθειά χαραγμένες στην μνήμη μου

Η σεμνότης του, η λιτότης του, η ταπεινότης του, μαζί με την μέγιστη προσφορά του τον κατατάσσουν στους κορυφαίους ´Έλληνες των γραμμάτων.

Η Κως πενθεί το εκλεκτό τέκνο της!
Νίκος Σ. Μανούσης


Ο Γ. Νικητιάδης για τον Μανόλη Χατζηγιακουμή

Με πόνο και θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του συμπατριώτη μας φίλου και δασκάλου μας Μανόλη Χατζηγιακούμη. Ενός βαθιά δημοκρατικού ανθρώπου με τεράστια προσφορά στα γράμματα, στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική. Τα έργα του, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελούν τεράστια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Η συνεισφορά του στην καταγραφή και διατήρηση της μουσικής παράδοσης της Κω ήταν και θα είναι μοναδική. Αφήνει πίσω του ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό και παραλλήλως μία πλούσια πνευματική κληρονομιά για τον τόπο. Έφυγε ένας μεγάλος Κώος, ένας μεγάλος Έλληνας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κωακής γης που θα τον σκεπάσει.


Συλλυπητήριο μήνυμα του Κοσμήτορα της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη για τον θάνατο Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης στο άγγελμα του θανάτου του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή προέβη στο ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα :

«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, ενός από τους σημαντικούς κλασικούς φιλολόγους νεοελληνιστές και μουσικούς ερευνητές στη χώρα μας, που με τη δραστηριότητά του έκανε υπερήφανη την γενέτειρα του Κω και τους Δωδεκανήσιους γενικότερα. Η σπουδαία εκδοτική του δραστηριότητα του από τον Όμηρο και το Σολωμό στην εκκλησιαστική Βυζαντινή μουσική και την παραδοσιακή μουσική της Κω, αποτελούν για τις επόμενες γενεές μεγάλη παρακαταθήκη.

Συλλυπούμαι την οικογένειά του και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα της Κωακής γης που θα τον σκεπάσει ».


Τα συλλυπητήρια του Αντιπεριφερειάρχη
Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννη Κρητικού
για τον θάνατο του εκπαιδευτικού και ερευνητή κ. Μανόλη Χατζηγιακουμή

Με αφορμή τον θάνατο του κ. Μανόλη Χατζηγιακουμή, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Κρητικός έκανε την παρακάτω δήλωση:

‘Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του αγαπητού μας συμπατριώτη, συναδέλφου εκπαιδευτικού και μουσικού ερευνητή κ. Μανόλη Χατζηγιακουμή. Υπήρξε χαρισματικός Φιλόλογος, σπουδαίος άνθρωπος και εξαίρετος εκπρόσωπος του νησιού μας στην Αθήνα.

Ο Μανόλης υπηρέτησε την εκπαίδευση για δεκαετίες ολόκληρες και άφησε ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στις ψυχές και τις καρδιές όλων των μαθητών και των μαθητριών του. Δεν τους/τις βοήθησε απλά να πετύχουν στις σπουδές τους. Με το παράδειγμά του, τους/τις βοήθησε να πετύχουν στις ζωές τους. Η προσφορά του υπήρξε τεράστια και στην εκκλησιαστική και παραδοσιακή μας μουσική καθώς, ως ερευνητής, αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.’

Το Γραφείο Τύπου


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΩΩΝ «ΦΙΛΗΤΑΣ»

Για το θάνατο του ΜΑΝΟΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ. Kως, 27/2/2023

Στον αγαπητό μας συμπατριώτη και μεγάλο δάσκαλο και ερευνητή Μανόλη Χατζηγιακουμή απευθύνουμε σήμερα το στερνό αντίο . Αναλογιζόμαστε την τεράστια προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα του τόπου μας. Ο Μουσικός θησαυρός της Κω σε CD(1964-68), η μετάφραση με σχόλια της Οδύσσειας, οι μελέτες και τα σχόλια στο Σολωμό και Παλαμά καθώς και οι μελέτες μεσαιωνικών κειμένων κ. άλλων, τον αναδεικνύουν σε ένα σπουδαίο κλασικό φιλόλογο, Νεοελληνιστή, μουσικό ερευνητή που δίκαια η Ακαδημία Αθηνών του απέδωσε το Αριστείο ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του παρέδωσε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της ΤΙΜΗΣ. Δεν ξεχνούμε την τεράστια βοήθεια της προετοιμασίας των νέων μας για την είσοδο στα ΑΕΙ.

Ομόφωνα το ΔΣ του ΦΙΛΗΤΑ είχε αποφασίσει να τιμήσει τον ΜΑΝΟΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ στα ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ του 2023 αλλά δεν έγινε εφικτό   σε κείνο το συγκεκριμένο χρόνο. Σήμερα, αντί στεφάνου παραδίδομε στους οικείους του ένα αναμνηστικό, ως ένδειξη της τιμής και της αγάπης που του αποδίδει ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΩΝ   «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ»

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος του Ομίλου Μαρία Τουλαντά- Παρισίδου

ADVERTORIALS