Νίκος Μυλωνάς: Λάθος η περιφερειακή πολιτική στη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου!

Νίκος Μυλωνάς: Λάθος η περιφερειακή πολιτική στη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου!

Λάθος η περιφερειακή πολιτική στη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου!

Επούλωση λακκουβών στο οδικό δίκτυο με συνεργασία του Δήμου.

Α. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Εντυπωσιακή η δημόσια συζήτηση του θέματος μιας λακκούβας που γέμισαν με ασφαλτόμιγμα με τοπική επέμβαση 2 Δημόσιοι Υπάλληλοι του νησιού μας. Πράγματι υπαρχει σοβαρό πρόβλημα με την συντήρηση του επαρχιακού δρόμου. Αν ο κ. Περιφερειάρχης δεν το σχολίαζε τόσο άσχημα δεν θα έσπερνε τέτοιες διαστάσεις! Το ζητούμενο στην εποχή μας είναι η συμμετοχή και ο έλεγχος! Τα περί σχεδίου και στημένου δεν ενδιέφερε και δεν παράγει θετικό αποτέλεσμα για το νησί μας.

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΩ:. ¨Δημοσίευση της 20/05/2021 μιλά για δημοπράτηση έργου 700.000 ευρώ, που σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η συντήρηση (αποκατάσταση του οδοστρώματος) τμημάτων της επαρχιακής οδού Κως – Κέφαλος. Δεύτερη δημοσίευση 25/022022 Αρ. Πρωτ.: 21094 /1511 της περιφέρειας στο θεμα 5. Έγκριση πρακτικού δημοπρασίας (2ο στάδιο: Έλεγχος: «Δικαιολογητικών Προσωρινού Αναδόχου» - «Κατακύρωση σύμβασης») του ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού με συστημικό αριθ. 180654 του έργου: «Τριετής συντήρηση οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ν.ΑΙ. κεντρικού οδικού άξονα νήσου Κω»}. Η τριετία συμπεριλαμβάνει και το 2024 και μπορούμε να καθορίσουμε ευθύνες. Ο πρώτος που εκτίθεται με την Λακκούβα της Κω είναι ο εργολάβος και το σύστημα εργολαβιών στην συντήρηση έργων υποδομής. Και μετα οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας (εάν υπάρχουν) και τελικά και πάνω από όλους η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας. Όμως η αντίδραση του Περιφερειάρχη θα έπρεπε να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση.

Γ. Πρώτα ο κ. Περιφερειάρχης θα έπρεπε να ευχαριστήσει τους Δημοσιους Λειτουργούς. Μετα να στραφεί στον έλεγχο του εργολάβου και των υπηρεσιών του. Τελικά να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης των λακκούβων που υπάρχουν. Για παράδειγμα το τμήμα του επαρχιακού δρόμου από την έξοδο της πόλης μέχρι την διασταύρωση με τα πρώτα φανάρια είναι άκρως επικίνδυνο! Εδώ και 2 χρόνια στο τμήμα που ο φωτισμός δεν λειτουργεί! Ποιος ευθύνεται; Τα περισσότερα παράπονα για την κατάσταση τα δέχεται ο Δήμαρχος και η Αστυνομία αλλά για ευνόητους λόγους δεν μιλούν. Η ΕΔΕ κάνει τα πράγματα χειρότερα! Ο κ. Περιφερειάρχης (οι σύμβουλοι του που τον συνεπικουρούν και κάποιοι δημοσιογράφοι) μιλούν για σχέδιο και σκόπιμη υπονόμευση! Ας ονοματίσουν τους εχθρούς τους ας προσφύγουν στην δικαιοσύνη για ‘’διάδοση ψευδών ειδήσεων ή παραβίασης της νομιμότητας’’.

Δ.. Ο Περιφερειάρχης έκανε κακό χειρισμό και δυστυχώς οι νεοεκλεγμένοι τοπικοί περιφερειακοί συμβούλου κακώς ταυτίζονται μαζί του. Ο δρόμος είναι γεμάτος καθιζήσεις και η παρόδια βλάστηση μια πάγια πληγή και μια πάγια ασχήμια! Τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται είναι: 1. Οι ελλείψεις στις συμβάσεις ανάθεσης. 2. Η ποιότητα τος επισκευαστικών τεχνικών που εφαρμόζονται. 3. Η μέθοδος της εργολαβίας σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο.

(Τετάρτη απόγευμα 16.00 κατεβαίνοντας από Κέφαλο βλέπουμε ένα ΙΧ , εάν φορτηγάκι και2 οδηγοί και ένας εργάτης με το φτυάρι ρίχνει ασφαλτόμιγμα σε μια λακκούβα πριν την Λίμνη. Κτυπά με το φτυάρι για να οριζοντιωθεί η επιφάνεια. Η επέμβαση …ολοκληρώθηκε! )

Ε. Για όλα τα τεχνικά έργα υπάρχουν προδιάγραφες. Για την επούλωση λάκκων (pothole repair) υπάρχουν 4 μέθοδοι, ανάλογα με την ποιότητα που επιδιώκουμε

  1. Πλήρωση χωρίς συγκολλητική επάλειψη.
  2. Πλήρωση με συγκολλητική επάλειψη άνευ τετραγωνισμού.
  3. Πλήρωση με συγκολλητική επάλειψη & τετραγωνισμό.
  4. Πλήρωση με εκτοξευόμενο ασφαλτόμιγμα (spray patching)

Η περιφέρεια μας ακολουθεί την ποιο απλοϊκή και ποιο φτηνή λύση! Το αποτέλεσμα είναι κακό. Η επέμβαση των Αστυνομικών ηταν πρόχειρη. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όμως κάνει την προχειρότητα καθεστώς!

Ζ. ΠΡΟΤΑΣΗ: Αντί των ατελέσφορων εργολαβιών η περιφέρεια με προγραμματική σύμβαση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Κω στην αγορά πολυμηχανήματος επούλωσης λακκούβων σαν αυτό που εχουν πολλοί δήμοι της Χώρας μας (φωτο).Αλλά φαίνεται οι εργολαβίες έχουν άλλα οφέλη!.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS