Νικητιάδης στη Βουλή: ''Καθημερινώς σε κίνδυνο οι ζωές στα νησιά μας - Χωρίς πτητικά μέσα το ΕΚΑΒ στη Δωδεκάνησο''

Νικητιάδης στη Βουλή: ''Καθημερινώς σε κίνδυνο οι ζωές στα νησιά μας - Χωρίς πτητικά μέσα το ΕΚΑΒ στη Δωδεκάνησο''

Νικητιάδης στη Βουλή:«Καθημερινώς σε κίνδυνο οι ζωές στα νησιά μας»

 

Χωρίς πτητικά μέσα το ΕΚΑΒ στη Δωδεκάνησο

Την πλήρη εγκατάλειψη και διάλυση του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα από την Κυβέρνηση, που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές έφερε στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Με  επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου θέτει προς τον υπουργό υγείας το θέμα της παντελούς  απουσίας πτητικών μέσων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τη διακομιδή επειγόντων ιατρικών περιστατικών στη Δωδεκάνησο και ζητήματα της υποστελέχωσης των δομών παροχής υγείας.

Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης αναγράφονται τρία πρόσφατα χαρακτηριστικά  παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση των υποδομών υγείας στα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα για τη μεταφορά πολυτραυματία από τη Νίσυρο στη Ρόδο χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής το οποίο απογειώθηκε από την Ελευσίνα και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά από 10 ώρες. Επίσης την ίδια μέρα κατέστη αδύνατη η αερομεταφορά πάλι επείγοντος περιστατικού από τη Σύμη στη Ρόδο και εν τέλει ό ασθενής μεταφέρθηκε παρά την κρισιμότητα της κατάστασης με πλωτό μέσο. Παραλλήλως περιστατικό ανευρύσματος καθυστέρησε μία ολόκληρη μέρα για να μεταφερθεί από τη Ρόδο στην Αθήνα επίσης λόγω απουσίας πτητικού μέσου και εν τέλει δυστυχώς ο ασθενής κατέληξε.

Στη  Δωδεκάνησο μέχρι προσφάτως επιχειρούσαν για τις αεροδιακομιδές δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα Chinouk και ένα Super Puma, με έδρα τη Ρόδο, τα οποία δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο αποσύρθηκαν από το νησί.  Επίσης δεν υφίσταται πια ούτε ένα πτητικό μέσο για αεροδιακομιδή επειγόντων ιατρικών περιστατικών στη Δωδεκάνησο.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, για ποιο λόγο αποσύρθηκαν από τη Ρόδο και δεν επιχειρούν πια τα δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας για τις αεροδιακομιδές επειγόντων περιστατικών στη Δωδεκάνησο; Και σε ποιες ενέργειες προτίθεται  να προβεί για την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης των πτητικών μέσων και του κακού επιχειρησιακού συντονισμού, με ποιο χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης


 

 

Αθήνα 15/11/23

Προς: Υπουργείο Υγείας

Θέμα: Ελλείψεις πτητικών μέσων αεροδιακομιδών στα Δωδεκάνησα – Σε κίνδυνο οι ανθρώπινες ζωές στα νησιά μας

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Δεν έχουν τέλος οι ειδήσεις που καταφθάνουν από τα νησιά της Δωδεκανήσου και αφορούν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας επί των ημερών σας και δη στη νησιωτική Ελλάδα. Η έλλειψη ασθενοφόρων και πτητικών μέσων και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, οδηγούν σε διάλυση της δημόσιας υγείας και θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

Η Δωδεκάνησος δεν διαθέτει πια ούτε ένα πτητικό μέσο για την αεροδιακομιδή επειγόντων ιατρικών περιστατικών. Πριν λίγες μέρες, η μεταφορά από τη Νίσυρο προς τη Ρόδο πολυτραυματία σε τροχαίο ατύχημα πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο της πυροσβεστικής (!) που πέταξε από την Ελευσίνα και αφού παρήλθαν 10 ώρες μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο της Ρόδου. Την ίδια ημέρα κατέστη αδύνατη η αεροδιακομιδή ασθενούς με καρδιολογικό επεισόδιο από τη Σύμη στη Ρόδο. Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες ένας συνάνθρωπός μας με ανεύρυσμα από τη Ρόδο ανέμενε μια ολόκληρη ημέρα για την αεροδιακομιδή του στην Αθήνα. Όταν δε προσγειώθηκε το ελικόπτερο στην Αθήνα ο ασθενής δυστυχώς κατέληξε.

 

Δεδομένου ότι στη Δωδεκάνησο μέχρι πρόσφατα επιχειρούσαν για τις αεροδιακομιδές δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας, ένα chinook και ένα super puma, με έδρα τη Ρόδο, τα οποία δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο αποσύρθηκαν από το νησί.  

Δεδομένου ότι δεν υφίσταται πια ούτε ένα πτητικό μέσο για αεροδιακομιδή επειγόντων ιατρικών περιστατικών στη Δωδεκάνησο.

 

 

Ερωτάται ο Υπουργός

  1. Για ποιο λόγο αποσύρθηκαν από τη Ρόδο και δεν επιχειρούν πια τα δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας για τις αεροδιακομιδές επειγόντων περιστατικών στη Δωδεκάνησο;
  2. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης των πτητικών μέσων και του κακού επιχειρησιακού συντονισμού, με ποιό χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης

ADVERTORIALS