Νίκος Μυλωνάς: Δημοτικές εκλογές Κω - Μια (αναμενόμενα) πολύ συντηρητική πολιτική αναμέτρηση

Νίκος Μυλωνάς: Δημοτικές εκλογές Κω - Μια (αναμενόμενα) πολύ συντηρητική πολιτική αναμέτρηση

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς


Δημοτικές εκλογές Κω: μια (αναμενόμενα) πολύ συντηρητική πολιτική αναμέτρηση

 

Α. Οι πρώτες και δεύτερες δημοτικές εκλογές (2010, 2014) του ενιαίου Δημου νήσου Κω, έγιναν με 5 παρατάξεις, οι τρίτες (2019) με 4, που τώρα (2023) περιορίζονται σε 3. Οι δυσκολίες συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων δεδομένες γιατί ‘’με αυτά και εκείνα’’ η πολιτική δεν πείθει και εν τέλει απωθεί Περιορίζονται οι πολιτικές προτάσεις και οι εκλογικές πλατφόρμες που τίθενται στην κρίση μας. Η πρόσφατη αποχώρηση-υποστολή-απουσία της παράταξης ΟΡΑΜΑ-ΔΡΑΣΗ είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη. Η κ. Ρούφα δεν τα πήγε άσχημα την περίοδο 2019-23. Επι της ουσίας και για όποιον παρακολούθησε από κοντά τα τοπικά πολιτικά γεγονότα της 4-ετίας Νικηταρά, έχει την εντύπωση ότι ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση! Ηταν μειοψηφία που τόλμησε σε μερικά σημεία να συγκλίνει με την πλειοψηφία για να βοηθήσει στην παραγωγή αποτελέσματος! Δεν ηταν η σκόπιμη συνεχής άρνηση της πλειοψηφούσης παράταξης της μειοψηφίας Δύναμη Αλλαγής! Ο κ. Κυρίτσης επέλεξε την απουσία και την πλήρη απόρριψη του κ. Νικηταρά ακολουθώντας πολιτική φθοράς και επανάκαμψης του ως ώριμου φρούτου ή ως μοναδικής εναλλακτικής λύσης. Η απουσία της κ. Ρούφα τον βοηθά! Κάτι ανάλογο έκανε ο κ. Νικηταράς το 2014-19. Ηταν εκτός παιγνιδιού μέχρι τελευταίας στιγμής. Με κινήσεις ματ και την προωθητική δύναμη των προσωπικών μηχανισμών π. Δημάρχου και π. Βουλευτού παρουσιάστηκε ως η εναλλακτική λύση στο πρόβλημα ‘’ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος Δήμαρχος’’, παρακάμπτοντας το κρίσιμο ερώτημα ‘’ποια πολιτική πρέπει να έχει η νέα δημοτική αρχή’’!

Β. Τα πράγματα δεν διαφέρουν σήμερα. Το θέμα μας είναι πάλι το πρόσωπο του Δημάρχου και γι αυτό διαβάζουμε κάθε μέρα ‘’με τον Θεοδόση ο Χ’’ και ‘’με τον Γιώργο ο Ψ’’! Η απουσία της κ. Ρούφα είναι αρνητικό γεγονός. Σημαίνει απουσία αξιολόγησης της πολιτικής της περιόδου 2019-23 από την πολιτική κοινωνία μας. Σημαίνει επιβίωση των μηχανισμών εξουσίας και των δικτύων πελατειακών εξυπηρετήσεων πρώην και νυν δημάρχων. Σημαίνει επιβεβαίωση του τοπικού παραγοντισμού και κομματισμού όπως αυτός έχει ενσωματωθεί στις παρατάξεις Νικηταρά-Κυρίτση. Σημαίνει επιβεβαίωση και επιβράβευση της παράταξη ’’Λαϊκή Συσπείρωση’’ που επιβιώνει στηριζόμενη στον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ. Σημαίνει την πλήρη αδυναμία σύνταξης και προώθησης τρίτης (ή τέταρτης) εναλλακτικής πολιτικής πρότασης από τους από κάτω! Σημαίνει την ΑΠΟΥΣΊΑ όσων αναζητούν νέα πολιτική που να ξεπερνά την συντηρητική διαχειριστική λογική στα δημοτικά προβλήματα. Σημαίνει ήττα της πολιτικής για αλλαγή στο περιεχόμενο και τις πρακτικές της χρόνιας υποτέλειας του Δημου στους τοπικούς οικονομικούς παράγοντες. Είναι η καθήλωση του στην συνήθεια του ‘’μην θίγεις τα κακώς κείμενα’’ και της συνέχιση της ατομικής εξυπηρέτησης συμφερόντων. Η δημοτική πολιτική αντιπαράθεση 2023 γίνεται σε ένα πολύ συντηρητικό πλαίσιο, επικυρωμένο με την συντηρητική στροφή του τοπικού εκλογικού σώματος που κατέγραψε στις 25.6.23 κυριαρχία Ν.Δ., μεγάλη πτωτική πορεία ΣΥΡΙΖΑ, αναιμική άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Δ. Στο ερώτημα ποιο είναι το κύριο στο πολιτικό πρόβλημα Δημου Κω θα απαντήσουμε μελετώντας τα πραγματικά δεδομένα των προϋπολογισμών, του προγράμματος εκτελεστέων έργων, των ισολογισμών του Δήμου και των επιχειρήσεων και οργανισμών του. Τα παρακολουθούμε χρόνια (μαζί με φίλους) και δημοσιεύουμε παρατηρήσεις. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η πρώτη 3-μηνιαια έκθεση υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2023. Εκεί βλέπουμε ( όπως κάθε φορά) ότι τα έσοδα α! 3-μηνου αντί να είναι περίπου 25% που προβλέπονται είναι: από ενοίκια μόλις 11%, από τα ανταποδοτικά τέλη 1,10%! από λοιπά τέλη και δικαιώματα 2%! από επιχορηγήσεις για επενδύσεις 0,58%! και εισπράξεις από χρέη παρελθόντων ετών (19 εκ. ευρώ) 0,48%! Τι πάει καλά; Μόνο οι μισθολογικές δαπάνες του Δημου μας που είναι στο 48%! Από την άλλη για έργα οι πληρωμές είναι μόλις 2,36%! Από αυτά τα ενδεικτικά στοιχεια προκύπτει κάθε φορά ότι το πρώτο πρόβλημα στον Δήμο μας είναι Η ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ! Έχουμε χρόνια τώρα χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή εισπραξοιμότητα! Η αιτία είναι η απουσία παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού του Δήμου και οι πελατειακές σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι: στασιμότητα, γήρανση υποδομών, λίγα έργα, παρακμή και απουσία ελπίδας. Η απογοήτευση εκφράστηκε χαρακτηριστικά και από την κίνηση των 4 πρώην δημάρχων που βλέπουν την παλιο-κατάσταση άλλα για την ώρα δεν έχουν λύση να μας προτείνουν. Δεν ήταν καθόλου απόμακροι από τις εκλογικές διαδικασίες των χρόνων που πέρασαν! Τώρα οι επιλογές τους εξαντλήθηκαν. Δεν πείθουν ούτε τους ίδιους! Οι εκλεκτοί μονομάχοι τους αφήνονται μόνοι στη αρένα του Οκτώβρη! Εκεί θα δώσουν την τελική τους μάχη!

Ε. Η πρόταση των 4 π.δ. κινείται στα πλαίσια της καθιερωμένης πολιτικής τους: συνέχεια της ‘’επεκτατικής ποσοτικής ανάπτυξης’’ που αποτέλεσε και αποτελεί την πηγή των σημερινών τεράστιων προβλημάτων μας (νερό, κυκλοφορία, ενέργεια, κοινωνική αποδιάρθρωση κλπ.). Δεν μιλούν για τις αιτίες στα κακώς κείμενα, και επιμένουν στην μεγέθυνση του τουρισμού. Δεν ανοίγουν πεδία πολιτικού διαλόγου άλλα μας παραπέμπουν σε ένα ατελέσφορο διεκδικητισμό, την στιγμή που’’ κράτος+κυβέρνηση’’ μεταβιβάζουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους στην αυτοδιοίκηση. Επι πλέον δείχνουν να αγνοούν η παραβλέπουν το πλαίσια της προωθούμενης ‘’συστημικής’’ πολιτικής των ΕΕ, κυβέρνησης, ΝΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, για την χρηματοδοτούμενη από ταμείο συνοχής : 1. Ψηφιακή μετάβαση 2. Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.

Ζ. Έχουμε ανάγκη από διεκδικητική τοπική πολιτική. Με τον χαρακτήρα όμως και τον στόχο της ‘’ενδογενούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης’’. Να επιμείνουμε πρώτα σε ‘’τοπικές αλλαγές’’! Πρόσφατα δημοσιεύσαμε κείμενο που αποδείκνυε ότι ο Δήμος Κω την περίοδο 2010-2022 χάνει έσοδα της τάξεως των 9 εκ ευρώ κατ’ έτος, σε σχέση με την πριν τα μνημόνια περίοδο. Αυτά πρέπει να αναπληρωθούν με πολιτικές που οδηγούν σε νέα πεδία δημοτικής πολιτικής (νερό, απόβλητα, ενέργεια, …), την καθιέρωση νέων πεδίων δημοτικών εσόδων (τέλος τουρισμού, τέλος δεύτερης κατοικίας, ανακοστολόγηση δημοτικών υπηρεσιών) και σε νέα πολιτική δημοτικών επενδύσεων και νέους στόχους (ήπιας φιλο-περιβαλλοντικού σχεδιασμού).

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS