Νίκος Μυλωνάς: Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για απουσίας πολιτικής ή για πολιτική καταστροφών

Νίκος Μυλωνάς: Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για απουσίας πολιτικής ή για πολιτική καταστροφών

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΔΙΤΕΣ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΚΩΣ.

Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για απουσίας πολιτικής ή για πολιτική καταστροφών.

Α. Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθούμε τη καταστροφή της Ρόδου από την πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και 5 μέρες! Δεν είναι η πρώτη φορά! Ηταν και πέρυσι! Ηταν και προφέρσου! Μαθαίνουμε για τις καταστροφές από τον διεθνή τύπο που έχει την πυρκαγιά στις πρώτες του σελίδες. Είναι προμετωπίδα του παγκόσμιου τουρισμού. Εκεί καίγονται σπίτια και ξενοδοχεία! Γιατί; Πέρα από τον πρωθυπουργό που τα φορτώνει όλα στην κλιματική αλλαγή και υπόσχεται αποζημιώσεις, φρικτές είναι και οι δηλώσεις των τοπικών παραγόντων. Ο κ. Περιφερειάρχης μιλά σαν δημοσιογράφος που μας πληροφορεί για την έκταση του προβλήματος σαν να μην έχει αρμοδιότητες!. Ο δήμαρχος Ρόδου μιλά σαν εξωτερικός συνεργάτης που δεν έχει ευθύνες. Ο Δήμαρχος Κω μιλά σαν ‘’ο μεγάλος εν αναμονή βοηθός’’ που θα στείλει βοήθεια όταν του ζητηθεί! Οταν το νησί καίγεται! Όταν άνθρωποι και περιουσίες καταστρέφονται. Η οικονομική ζημιά τεράστια. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση ανυπολόγιστη.

Το ερώτημα είναι:

---Με δεδομένες τις συνθήκες και τις πρόσφατες εμπειρίες τι σχέδιο πρόληψης υπήρχε στην Ρόδο;

---Τι σχέδιο προστασίας υπήρχε;

---Αν υπήρχε σχέδιο γιατί δεν εφαρμόστηκε;

---Αν εφαρμόστηκε τότε γιατί απέτυχε και που απέτυχε;

---Τι πρέπει να αλλάξουμε;

---Που και πως επιμερίζονται οι ευθύνες;

---Το μέγεθος της καταστροφής αποδεικνύει ότι το μοντέλο επιμερισμού ευθυνών και αρμοδιοτήτων και πράξεων για τις αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!

Σε αυτά τα ερωτήματα έπρεπε να απαντούν ο κ. Πρωθυπουργός.

Ο κ. Περιφερειάρχης.

Ο κ. Δήμαρχος.

Οι βουλευτές του Νομού.

Σιωπούν όλοι όταν οι τοπικές δημόσιες υπηρεσίες αποδυναμώνονται χρόνο με τον χρόνο (δασική, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αλλά και αποδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και περιορισμό της λαϊκής συμμετοχής).

Είμαστε στο έλεος των φυσικών καταστροφών!

Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για απουσίας πολιτικής ή για πολιτική καταστροφών.

Την Ρόδο θα ακολουθήσει και η Κως! με μαθηματική ακρίβεια!

Β. Θα περιοριστούμε στα του οίκου μας. Ο Δήμος Κω δεν έχει θεσμοθετημένα δικά του σχέδια δράσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Στο παρελθόν έγινε μελέτη σχεδίου αντισεισμικής προστασίας με την συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών (κ. Λέκκας) 2006-10 που δεν εφαρμόστηκε. Στον σεισμό του 2017 είδαμε να γίνονται όλα κατόπιν ‘’συνεννόησης Δημάρχου και υπεύθυνου της ‘’Πολιτικής Προστασίας’’ (ΠΠ) και φυσικά υπήρξε σύγχυση και αναποτελεσματικότητα που βαφτίστηκε case study!!! .

Η ετήσια κρατική χρηματοδότηση των 71.000 ευρώ για την Κω (των 40.000 κάτοικων των 300 km2 δηλ. 2 ευρώ ανά άτομο!!!) είναι ασήμαντη! Δεν αρκεί αλλά και δεν απορροφείται από το τμήμα της ΠΠ. Η νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια αυτόνομης πολιτικής αγορών και πωλήσεων στην ΠΠ. Λόγω των γενικότερων στενών οικονομικών του Δημου η ’Πολιτική Προστασία’ αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ενεργητική τοπική πολιτική πολιτικής προστασίας. Δεν χαράζει αυτοτελή παρέμβαση! Δεν οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης και επαγγελματισμού με τους εθελοντές! Απλά ακολουθεί τα γεγονότα και προσπαθεί να μπαλώσει και να αιτιολογήσει την υποτίμηση των κοινωνικών αναγκών πρόληψης, προστασίας και στήριξης των πληγέντων στις περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων των φυσικών καταστροφών. Προσφέρει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική και στην δημοτική αδυναμία. Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική επιβάλλει την ελαχιστοποίηση των δαπανών για κοινωνική πρόνοια, πρόληψη και την προστασία!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ: η παρουσία της περιφέρειας γίνονταν αισθητή μόνο μέσω των χορηγιών του εκάστοτε κ. περιφερειάρχη και μέσω της γνωστής στα χαρτιά ΕΤΕΡΠΡΟΦΥΚΑ η οποία περιορίζεται σε αγορές 2 μηχανημάτων τα τελευταία 20 χρόνια για όλο το νησί της Κω. .

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS