Θ. Νικηταράς για τον χώρο Σένγκεν στο λιμάνι: ''Αύριο έχω συνάντηση με Λιμενάρχη και Αστυνομικό Διευθυντή - Αναγνωρίζουμε ένα πρόβλημα και πάμε να το διευθετήσουμε''

Θ. Νικηταράς για τον χώρο Σένγκεν στο λιμάνι: ''Αύριο έχω συνάντηση με Λιμενάρχη και Αστυνομικό Διευθυντή - Αναγνωρίζουμε ένα πρόβλημα και πάμε να το διευθετήσουμε''

Για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο Σένγκεν στο λιμάνι της Κω, όπου καθημερινά οι τουρίστες που φθάνουν στο νησί μας συνωστίζονται και περιμένουν μέχρι και 2,5 με 3 ώρες για να εισέλθουν στη χώρα, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κω θεοδόσης Νικηταράς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Νικηταράς δήλωσε:

Για πρώτη φορά υπάρχει μια τέτοια αύξηση στις αφίξεις ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια.

Εάν θέλουμε να είμαστε λίγο νηφάλιοι στην προσέγγιση του ζητήματος πρέπει πρώτα να ξέρουμε τα δεδομένα.

Ένας άνθρωπος που μπαίνει στην Κω και είναι υπήκοος πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να περάσει τον έλεγχο χρειάζεται περίπου 11 δευτερόλεπτα. Ένας άνθρωπος τρίτης χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περίπου 70 δευτερόλεπτα.

Η αστυνομία έχει διαθέσει 4 ανθρώπους για να κάνει τον έλεγχο, κάθε ώρα ο κάθε αστυνομικός εξυπηρετεί περίπου από 120 έως 150 ανθρώπους. Αυτό είναι παραλογισμός, όταν έρχονται ταυτόχρονα περισσότεροι από 1000 άνθρωποι. Πουθενά δεν συμβαίνει αυτό. Στην Τουρκία όταν πας βγαίνεις από το καράβι όταν έρθει η σειρά σου.

Αύριο έχω μια συνάντηση με τον Λιμενάρχη και με τον Αστυνομικό Διευθυντή για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, σε ένα πλαίσιο καλής πίστης και θέλησης για να τα διευθετήσουμε, αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του λιμενικού ταμείου και κα επέκταση του Δήμου, εντούτοις αναγνωρίζουμε ένα πρόβλημα και πάμε να το διευθετήσουμε.

Όταν ο ένας αστυνομικό εξυπηρετεί 120 με 150 ανθρώπους μέσα σε μια ώρα γύρω στους 500 με 600 ανθρώπους εξυπηρετούν την ώρα οι 4 αστυνομικοί. Όταν έρχονται 1200 ή 1500 άνθρωποι απαιτούνται 2,5 ώρες για να εξυπηρετηθούν.

Θα συνεννοηθούμε με τους τουριστικούς πράκτορες να μην έρχονται όλοι μαζί στην ίδια ώρα ή θα κρατούν τους τουρίστες μέσα στα καράβια μέχρι να έρθει η ώρα για τον έλεγχο, όχι να τους βγάζουμε όλοι μαζί και μετά να αρχίσουμε να φωνάζουμε κοιτάξτε να δείτε μια ουρά.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου όταν φτάσουν 15 αεροπλάνα μαζί, τα ίδια θα συμβούν, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες έρχονται με σειρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει και εδώ. Εμείς θέλουμε με τους ανθρώπους που διακινούν τον κόσμο, καλή συνεργασία.

Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί λίγο πιο νωρίς από τους αρμόδιους.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του Δημάρχου Κω.

ADVERTORIALS