Νίκος Μυλωνάς: Εμείς και η χθεσινή συζήτηση των επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής

Νίκος Μυλωνάς: Εμείς και η χθεσινή συζήτηση των επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής

Άρθρο του Νίκου Μυλωνά


Εμείς και η χθεσινή συζήτηση των επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής

 

Α. Έχουμε καταλάβει ότι σαν κράτος και σαν κοινωνία ζούμε σε μια πολύ προβληματική χρονική περίοδο με κύριο στοιχείο την ρευστότητα με απουσία σταθερών κατευθύνσεων πλεύσης στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή, θέλουμε στο debate προεκλογικά να ακούσουμε για το πώς διασφαλίζεται η εθνική και τοπική μας πορεία στον διαταραγμένο κόσμο. Στον νησιωτικό χώρο υπάρχουν ανοικτά θέματα που διευκρινίζονται μόνο σε σχέση με σαφείς κυβερνητικές πολιτικές. Από την συζήτηση των επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής που παρακολουθήσαμε χθες απουσίαζε η αναφορά των εθνικών ζητημάτων από τους αρχηγούς των κομμάτων που μιλούν στο όνομα της κυβερνησιμοτητας: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Από την τυποποιημένη κουβέντα (debate) δεν βγήκαμε ενημερωμένοι. Ο μόνος που έκανε αναφορά στα εθνικά θεματα (σχέσεις με την Τουρκία και αξιοποίηση υποθαλάσσιων φυσικών πόρων) ηταν ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος όμως το έκανε από μια εθνικιστική γωνία εκλογικής σκοπιμότητας χωρίς την βαρύτητα της άμεσης κρατικής διαχείρισης της νέας κυβερνητικής περιόδου 2023-2027.

Β. Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε απολογιστικό επίπεδο: ‘’κάναμε λάθη άλλα πήγαμε μπροστά την χώρα’’ αποφεύγοντας να διευκρινίσει τα λάθη και να περιγράψει πολιτικές αλλαγών, επιμένοντας στην γραμμή της μονοκομματικής αυτοδυναμίας, μη έχοντας δεξιά και αριστερά του συμμάχους και αυτό είναι το πρόβλημά του.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε με διπλές απαντήσεις του στυλ: ‘’ναι μεν άλλα’’, ‘’αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε μνημονιακές πολιτικές άλλα βγάλαμε την χώρα από την επιτήρηση’’, ΄΄κάναμε περικοπές άλλα θα επανορθώσουμε’’, κλπ προτείνοντας την λύση της συμμαχικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ανδρουλάκης για το θέμα των υποκλοπών ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων των παρακολουθήσεων φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα των συνεργασιών αφού ο λεκτικός αποκλεισμός των προσώπων ‘’Μητσοτάκη-Τσίπρα’΄΄ Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν επεκτάθηκε στο αποκλεισμό των ‘’ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ’’! Αυτό είναι το κύριο εκλογικό του μήνυμα γιατί ανοίγει δρόμους κυβερνητικής λύσης και αποκλεισμού της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας.

Ο κ. Κουστουμιάς χωρίς εκπλήξεις κατάθεσε το δικό του πρόγραμμα οριοθετώντας τις γνωστές αποστάσεις από όλους και για όλα, περιοριζόμενος στην καλή εκλογική του απογραφή.

Ο κ. Βαρουφάκη προσπάθησε να πείσει ότι είναι ο μόνος και γνήσιος εκφραστής του αντί-μνημονικού αγώνα και ότι θα απέχει από μετεκλογικές κυβερνητικές συμπλεύσεις.

Ο κ. Βερόπουλος φάνηκε σαν ο εκφραστής του θρησκευόμενου και του δεξιού εθνικιστικού χώρου κόντρα σε όλους και ειδικά στην ΝΔ.

Συμπερασματικά η μη αναφορά στα θεματα των διαφορών με την Τουρκία, την μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας της εθνοφυλακής και του αποκλεισμού της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υποθαλάσσιων φυσικών αερίων (και της γεωθερμίας), που συνοδεύτηκε από: 1. απουσία κάθε πρότασης για την αποκέντρωση και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, 2. Απουσία περιγραφής νέων αναπτυξιακών προοπτικών πέρα από την τουριστική μονοπώληση και 3. αποσιώπηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων δεν πριονίζουν κάτ το ελπιδοφόρο για την προσεχή τετραετία..    

Γ. Και μια τελευταία παρατήρηση: Οι δημοσιογράφοι του DEBATE που με τις ερωτήσεις του καθόρισαν το περιεχόμενο της συζήτησης, θα έπρεπε να είναι κάποιοι άλλοι από αυτούς που επιλέχτηκαν. Η ανιψιά του πρωθυπουργού, η σύζυγος του κ. Ρουσόπουλου (ΝΔ), η σύζυγος του κ. Σακελλαρίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και οι κκ Γ. Παπαδάκης, Α.Σρόιτερ, Π. Στάθης όλοι του ΄΄Μένουμε Ευρώπη΄΄ γέρνουν ‘’μονόπαντα’’. . Σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή αντί του κομματικό-ιδεολογικού ορισμού θα ηταν χρησιμότερη μια άλλη επιλογή που θα βοηθούσε να ακούγαμε και να βλέπαμε κάτι πέρα από τους σχηματοποιημένους μονολόγους..

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS