Δήλωση του Κώστα Καΐσερλη για την ενοικίαση της ΑΙΓΛΗΣ - Τι αναφέρει για Νικηταρά και Κυρίτση

Δήλωση του Κώστα Καΐσερλη για την ενοικίαση της ΑΙΓΛΗΣ - Τι αναφέρει για Νικηταρά και Κυρίτση

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΚΩΣΤΑ ΚΑΪΣΕΡΛΗ


Αγαπητοί φίλοι,

Αισθάνομαι την υποχρέωση με την ευκαιρία του γεγονότος της ενοικίασης του δημοτικού ακινήτου στην πλατεία Ελευθερίας και τις αντίστοιχες δηλώσεις των ηγετών του Δήμου να εκθέσω τις προσωπικές μου θέσεις και απόψεις ως τρίτο μέλος της υπόθεσης.

Οι δύο κύριοι σήμερα εκφραστές της τοπικής μας κοινωνίας, οι κύριοι Νικηταράς και Κυρίτσης σχολιάζουν με δελτία τύπου το αποτέλεσμα της ενοικίασης της Αίγλης με το ποσό των 16. 700 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο να πρυτανεύει το χρήμα και τα έσοδα του Δήμου.

Σχολιάζουν δηλαδή πόσα έχασε ο Δήμος επί δημαρχίας Καϊσερλη με την παραχώρηση της στην Κοιν.Σ.Επ.  Πόσα έχασε επί δημαρχίας Κυρίτση όταν ήταν Δήμαρχος. Και πόσα κέρδισε μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος επί δημαρχίας Νικηταρά. Ο στόχος και ο σκοπός των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων είναι αμελητέοι.

Στην ουσία και στην πράξη διδάσκουν την κοινωνία και ας μην το καταλαβαίνουν  με αυτή την φτηνή αντιπαράθεση ενός πιασάρικου γεγονότος ότι ο μοναδικός στόχος του Δήμου μας είναι τα έσοδα και το χρήμα.

Το κάνουν και μάλιστα φτηνιάρικα, την στιγμή που δεκάδες ακίνητα του Δήμου είναι αναξιοποίητα. Το κάνουν όταν είναι γνωστό σε όλους ποιοί ευθύνονται για τα υψηλά ενοίκια από διαγωνισμούς και που κατέληξαν δικαστικά ή στο τέλος με ανοχές παραμένουν απλήρωτα.

Και το σπουδαιότερο το κάνουν βάζοντας την περιουσία της δημοτικής περιουσίας που θα ωφελήσει έναν ιδιώτη, απέναντι σε έναν πολιτικό κοινωνικό στόχο των τότε Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με δράσεις που από την μια διδάσκουν και ενισχύουν την αλληλεγγύη και την συνεργασία και από την άλλη ωφελούν οικονομικά το κοινωνικό σύνολο και όχι έναν ιδιώτη.

Κανένας και ιδίως ο κ. Κυρίτσης δεν κατανόησαν  την εποχή που οι πτυχιούχοι μας έφευγαν στο εξωτερικό και συνθλίβονταν οι επιχειρήσεις και οι μισθοί, τι σημαινει η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση για την ανεργία και τι σημαίνει για μια τέτοια κερδοφόρα δημοτική περιουσία να αποδίδει το 35% των κερδών της στους εργαζόμενους και όχι στους μετόχους και το 65% των κερδών της σε κοινωνικούς σκοπούς και δράσεις.

Κανένας από τους δύο, αν και διετέλεσαν Γραμματείς Σοσιαλιστικού Κόμματος,  δεν γνωρίζει τι σημαίνει να μετατρέπεται ο Δήμος σε καταλύτη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας για το συμφέρον του τόπου, όπως ευαγγελίζονταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, ώστε μέσα από τον καθημερινό οικονομικό έλεγχο των Κοιν. Σ.Επ. όπως επιβάλλει ο νόμος να μπορεί να ελέγχει ο ιδιοκτήτης Δήμος τις υποχρεώσεις τους προς την κοινωνία και παράλληλα να μαθαίνει για το μαύρο χρήμα των επιχειρήσεων και γιατί αυτό αντί να πηγαίνει στην δημόσια υγεία και εκπαίδευση, πάει στην τσέπη κάποιων,  πάει στην παραπαιδεία και στους κλινικάρχες.   Γιατί Δήμος καταλύτης σημαίνει επιταχυντής του μεγάλου στόχου μιας δίκαιης και με ισότητα κοινωνίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Δήμο και την κοινωνία του.

Προσωπικά την εποχή της οικονομικής κρίσης προώθησα πολιτικές που δεν πρόκειται να μου τις στερήσει κανένας. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με αυτή την εύκολη σημερινή  διαχειριστική αντίληψη και πρακτική στην καθημερινότητα, πως θα έρθει σύντομα μια ημέρα που σε αυτό το νησί οι λέξεις αλληλεγγύη, συνεργασία, κοινωνική προσφορά και συλλογικότητα θα είναι υποδεέστερες των νόμων της ζούγκλας όπου το χρήμα και οι ισχυροί θα κυριαρχούν.  

Όσο για τα δύο χρόνια της λειτουργίας της Αίγλης στην δική μου θητεία, που μπορεί να μην εφαρμόστηκε με αυστηρότητα και να μην τηρήθηκε όπως έπρεπε ο καθημερινός διαχειριστικός έλεγχος της λειτουργίας της από τον Δήμο, το ότι τοποθετήθηκαν δύο βιβλιοθηκονόμοι στην δημοτική βιβλιοθήκη με την μισθοδοσία τους από την επιχείρηση της Αίγλης, όπως και με χρήματα της επιχείρησης  ξεκίνησαν τις εργασίες τους και άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις,  μου επιτρέπουν να πω ότι σε αυτό το νησί υπάρχουν περιθώρια και δυνάμεις που μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία Κώστας Καϊσερλης

ADVERTORIALS