Νίκος Μυλωνάς: Παγκόσμια μέρα νερού! Κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά με το νερό εδώ!

Νίκος Μυλωνάς: Παγκόσμια μέρα νερού! Κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά με το νερό εδώ!
Παγκόσμια μέρα νερού! Κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά με το νερό εδώ!
 
Στην ‘’κρίση νερού 2023’’ ο Δήμος έχει σχέδιο διαχείρισης; Οι κυβερνήσεις μόνο ‘’πωλούν’’
 
 
Α. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα νερού επισκεφτήκαμε τα 2 φράγματα του νησιού μας, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεσαριάς. Οι φωτογραφίες μιλούν και πιστοποιούν την φετινή ανομβρία άλλα και την κακοδιαχείριση. Οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές εποχιακές φέρνουν το νησί μας σε κατάσταση ‘’ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ’’. Λογικά θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός. Αντί αυτού ‘’άκρατου τάφοι σιωπή’’! Το μισό νησί μας έχει μείνει χωρίς πόσιμο νερό χρόνια τώρα. Σύσταση της ΔΕΥΑΚ από το 2010 μη πόσιμου νερού. 
 
Β. Αναζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία να μάθουμε το ύψος των βροχοπτώσεων στην Κω.  Από το 2011 μας είπαν έχει καταργηθεί η χρηματοδοτηση συντήρησης και καταγραφής στην Δωδεκάνησο, και δεν έχουμε στοιχεία.  Μας παρέπεμψαν στην ΕΜΥ. Δεν βρήκαμε άκρη.  Μαθαίνουμε από το ιντερνέτ μέσω  ανακοινώσεων του γειτονικού Δημου Αλικαρνασσού: Σύμφωνα με τα δελτία βροχοπτώσεων των τελευταίων 6 μηνών και 3 μηνών, που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας, το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, που βρίσκεται στη μέτρια άνυδρη και έντονα άνυδρη ζώνη, δίνει συναγερμό για το νερό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Αιγαίο, όπου πέφτουν 206 χιλιοστά βροχόπτωσης ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, το ποσοστό μειώθηκε κατά 42 τοις εκατό στα 120 χιλιοστά. Ο μέσος αριθμός των βροχερών ημερών μειώθηκε κατά 60 τοις εκατό σε 10 ημέρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ποσοστά πληρότητας των φραγμάτων στην περιοχή ήταν περίπου 40 τοις εκατό, το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 25 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο νησί μας.
 
Γ. Οι κυβερνήσεις μας υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2021, (και τις προηγούμενες) αλλά καμία ενέργεια εκ μέρους τους και εκ μέρους της  περιφέρειας Ν. Αιγαίου που έχει το κύριο βάρος. Ο  Δήμος μας στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του και της ευαισθησίας του απλά ‘’διαχειρίζεται’’ μια δομική υποδομή βλέποντας το νερό ως ανεξάντλητο πόρο! Δυστυχώς ακολουθούμε πολιτικές και εφαρμόζουμε πρακτικές που απέχουν πολύ από την προστασία του οικοσυστήματος  του ‘’ΥΔΑΤΟΣ’’. Ο θεμελιακός φυσικός πόρος του νησιού υποβαθμίζονται από την υπερκατανάλωση και την ρύπανση. 
 
Δ. Εν όψει της τουριστικής περιόδου που έρχεται, οι ειδικό μας λένε: ‘’Η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται με κατανόηση της σημασίας του.  με σχέδιο δράσης, με επενδύσεις, με στρατηγική νομικής ρύθμισης με την απαραίτητη συνεργασία επιστημόνων. Θα πρέπει να γίνε τοπικό σχέδια διαχείρισης νερού. Πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο επαναχρησιμοποίησης του νερού. Πρέπει να δημιουργηθούν μικροφράγματα, μικρο-ορύγματα και βραχόκηποι σε μέρη όπου η ροή του νερού είναι έντονη αποτρέποντας τις πλημμύρες των έντονων βροχοπτώσεων,  επαναφορτίζοντας τον υδροφόρα ορίζοντα. Γνωστά όλα αυτά και τετριμμένα.
 
Ε. Θα μπορούσαμε τουλάχιστον να κλείσουμε τα ντους στις παραλίες και στις πισίνες το καλοκαίρι που έρχεται; Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε τις γεωτρήσεις στα ξενοδοχεία και να βάλουμε μετρητές νερού;. Σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται όταν βαδίζουμε προς ‘’αφαλατώσεις’’ να υπάρχουν ξενοδοχεία 500 κλινών που να αποδίδουν στην ΔΕΥΑΚ 1000 ευρώ τον χρόνο εκμεταλλευόμενοι την κοινή μας φυσική κληρονομιά συνεισφέροντας στην ‘’βιωσιμότητα’’  του νησιού μας αυξάνοντας τα κέρδη και τις ετήσιες καταθέσεις τους σε ξένους τόπους. Κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά συμπατριώτες!
 
Όσο για τα 2 φράγματα: και αυτά είναι αφημένα στην τύχη τους. 
Τι μας μένει από την φετινή παγκόσμια μέρα νερού; Νάμαστε του χρόνου….καλύτερα!
 
Ν. Μυλωνάς  σε συνεργασία με Κ. Κωστογλάκη
 
 
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-03-24 081818.png
 
 
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-03-24 081812.png
ADVERTORIALS