Συνάντηση Χατζημάρκου - Νικηταρά - Αβρίθη, στη Ρόδο

Συνάντηση Χατζημάρκου - Νικηταρά - Αβρίθη, στη Ρόδο
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ.

Εφ᾽ όλης της ύλης συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά

Γιώργος Χατζημάρκος: "Αποδεικνύεται στην πράξη η λειτουργία μίας Περιφέρειας που ξέρει να είναι σύμμαχος, πλάτη, συναγωνιστής και χρηματοδότης ενός μεγάλου νησιού.  που αξίζει αγάπη και την εισπράττει αβίαστα, αποτελεσματικά και πρόθυμα"

Θεοδόσης Νικηταράς: "Είχαμε μια πολύ σημαντική και παραγωγική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη. Με εξωστρέφεια, συνεργασία και συνεχή διεκδίκηση, δίνουμε τη μάχη για την Κω  που θέλουμε”

 

Πολύωρη συνάντηση εργασίας  με τον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά και τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Αβρίθη, την επίσκεψη των οποίων δέχτηκε στο γραφείο του, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

 Κατά την διάρκεια της συνεργασίας, τέθηκαν όλα τα ζητήματα του νησιού, στα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το μέλλον και την προοπτική του: η πορεία των εν εξελίξει έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια, έργα τα οποία ο Δήμος Κω προετοιμάζει και ζητά την χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια, έργα της Κω  που ήδη έχουν ενταχθεί στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  2021 – 2027, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, ενώ ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης  αφορούσε έργα που ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει δρομολογήσει στην Κω, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ο προϋπολογισμός των έργων και  των παρεμβάσεων που τέθηκαν στην χθεσινή μόνο συζήτηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ χωρίς βεβαίως να αποτυπώνεται στο ποσό αυτό το σύνολο των πολιτικών που σχεδιάστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιούνται στο νησί της Κω. 

Ειδικότερα, συζήτηση έγινε για:

-       Το Νέο Νοσοκομείο Κω και την πορεία της πολεοδομικής τακτοποίησης του οικοπέδου που ο Δήμος Κω παραχώρησε για το κτίσιμο του, και το οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 15.000.000,00 €.

-       Το Νέο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κω με την μέθοδο ΣΔΙΤ, που ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κατέθεσε ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών με κόστος επένδυσης 15.000.000,00 έως 20.000.000,00 €, ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλεγεί από τον σχετικό διαγωνισμό.

-       Το έργο της Ανακύκλωσης που ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου σχεδίασε, κατέθεσε για χρηματοδότηση και περιμένει, εντός μηνός, την έγκριση, με προϋπολογισμό 3.534.000,00 € για την Κω.

-       Την πιλοτική δράση διαχείρισης των Βιοαποβλήτων που ο ΦοΔΣΑ σχεδίασε, έφερε χρηματοδότηση, ήδη δημοπράτησε και αφορά σε 5.000 Μηχανικούς Κομποστοποιητές που θα διανεμηθούν δωρεάν, εντός του '23, σε νοικοκυριά της Κω, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.500.000,00 €.

-       Την χρηματοδότηση των 8.000.000,00 € για την Αστική Ανάπλαση, που η Περιφέρεια, μέσα από τους Ευρωπαϊκούς της πόρους, εξασφάλισε ονομαστικά για τον Δήμο Κω.

-       Την συντήρηση των σχολικών μονάδων, την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 2.000.000,0 €.

-       Την χρηματοδότηση και συμβασιοποίηση 6 έργων παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο, συνολικού προϋπολογισμού  που ξεπερνά τα 10.000.000,0 €.

-       Την πορεία δημοπράτησης από το ΤΕΕ Ελλάδος του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κω, για το οποίο ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός.

-       Τις ετήσιες εισφορές του Δήμου Κω προς τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, για τις οποίες έχει υπάρξει σαφής διαχείριση υπέρ του Δήμου Κω.

-       Την αποκατάσταση των θρησκευτικών χώρων που η Περιφέρεια χρηματοδότησε και εκτελεί, προϋπολογισμού 3.500.000,0 €.

-       Για τα επικείμενα λιμενικά έργα για τα οποία ο Δήμος Κω θα χρειαστεί χρηματοδότηση όταν ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες που εκτελεί.

-       Για το αθλητικό κέντρο για το οποίο ο Δήμος Κω έχει γραπτή δέσμευση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, για συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης οποτεδήποτε καταθέσει αδειοδοτημένη τεχνική πρόταση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Τον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά και τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Αβρίθη υποδέχθηκα χθες στο γραφείο μου.  Σε μια πολύωρη συνάντηση εργασίας, έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα του νησιού, στα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το μέλλον και την προοπτική του.  Ζητήματα που αποδεικνύουν στην πράξη την στάση και πάνω από όλα την λειτουργία μιας Περιφέρειας που ξέρει να είναι σύμμαχος, πλάτη, συναγωνιστής και φυσικά χρηματοδότης, αφού αν είμαι ακόμα καλός στην πρόσθεση, μάλλον το αντικείμενο των δράσεων της σημερινής μόνο συζήτησης ξεπερνά το ποσό των 60.000.000,00 ευρώ, ενός μεγάλου νησιού που, όπως και όλα τα νησιά μας, αξίζει αγάπη και την εισπράττει αβίαστα, ζεστά, αποτελεσματικά και πρόθυμα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, δήλωσε:

“Είχαμε μια πολύ σημαντική και παραγωγική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη. Μια σειρά θεμάτων που από κοινού δρομολογούμε, περνάνε με σχεδιασμό και τεκμηρίωση, στη φάση της ωρίμανσης και της υλοποίησης. 

Υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα της στελέχωσης του νοσοκομείου μας,  το χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού και τα ειδικά χωρικά σχέδια, τη χρηματοδότηση με οκτώ εκατομμύρια € απο το νέο ΕΣΠΑ για αστικές παρεμβάσεις ,   τη διεκδίκηση της έκτασης των 70 στρεμμάτων του Nαυτικού Oμίλου, με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων € , τα βιοαπόβλητα, τις γωνιές ανακύκλωσης, την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το νέο νοσοκομείο, αποτέλεσαν την σημερινή μας ατζέντα. Με εξωστρέφεια, συνεργασία και συνεχή διεκδίκηση, δίνουμε τη μάχη για την Κω  που θέλουμε”.

 To Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

 
ADVERTORIALS