Νίκος Μυλωνάς: Η ''ήπια'' προεκλογική παρέμβαση των 4 πρώην Δημάρχων του νησιού μας κοιτάζει προς το παρελθόν.

Νίκος Μυλωνάς: Η ''ήπια'' προεκλογική παρέμβαση των 4 πρώην Δημάρχων του νησιού μας κοιτάζει προς το παρελθόν.

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς 

Η ΄΄ ήπια΄΄ προεκλογική παρέμβαση των 4 πρώην Δημάρχων του νησιού μας κοιτάζει προς το παρελθόν.

 

Α. Διαβάσαμε την πρόταση των 4 πρώην Δημάρχων για τα δημοτικά μας προβλήματα που ήταν κατώτερη του αναμενόμενου γιατί δεν απαντούσε στην κύριο ερώτημα που οι ίδιοι έθεσαν στην προαναγγελία της (20 Φλεβάρη) για: ‘’θεσμικά κατοχυρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα 10-ετίας’’, ‘’δεν υπάρχει προγραμματισμός και αναπτυξιακό όραμα, στον Δήμο Κω’, ‘’καταστροφική αβεβαιότητα για το αύριο’’. Η πρόταση των 6 σημείων που μας μιλούν  για προσλήψεις, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, κοινωνική συνοχή, αξιοποίηση υπαρχόντων πλουτοπαραγωγικών πηγών (Μαρίνα και Ιαματικά λουτρά), σχέση Δήμου με περιφέρεια και κυβέρνηση. Δεν θέτουν θέματα μακρόπνοου σχεδιασμού. Περιορίζονται στο θέμα της διαχείρισης της τρέχουσας κατάστασης με 6 ‘’κοινότυπες’’ παραινέσεις. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους 4 να θέσουν ξανά θέμα ολικού σχεδιασμού της πορείας του νησιού! Τότε θα ήταν υποχρεωμένοι να κρίνουν αυτά που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Εστι θα δημιουργούσαν αντιδράσεις! Για να ισχυροποιήσουν την πρόταση τους θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους. Οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του σήμερα στην τοπική πολιτική σκηνή είναι συνέχεια και απόρροια κατά το πλείστον και της δικής τους περιόδου. 

Β. Το 1990  με το Γ! ΚΠΣ χρηματοδοτήθηκε το χωροταξικό σχέδιο της Κω (γραφείο ΔΟΞΙΑΔΗ) το οποίο προέβλεπε περιορισμούς στην παραθαλάσσια δόμηση και τις χρήσεις γης σε όλο το νησί. Υπήρξαν αντιδράσεις από τους θιγομένους ιδιοκτήτες. Με παρέμβαση των τότε δημάρχων μας το 1997 τέθηκε στο ράφι του ΥΠΕΧΩΔΕ! Τι είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά  τώρα ώστε να ευδοκιμήσει χωροταξικός σχεδιασμός; Πριν 1 χρόνο οι 4 βουλευτές της ΝΔ πέτυχαν την κατάργηση της 12-μετρης λωρίδας προστασίας του αιγιαλού στη Δωδεκάνησο που θεσμοθέτησαν το 2028 οι Ιταλοί, χωρίς να μιλήσει κανείς!  Ποιο θα είναι το περιεχόμενο του προτεινόμενου χωροταξικού; Μήπως δεδομένης της αμαρτωλής προ-ιστορίας (κομματισμού, πελατειακών σχέσεων, γιγαντισμού επιχειρήσεων) θα έπρεπε οι 4 να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να μας ωθήσουν σε τολμηρά βήματα αναγκαίας περιβαλλοντικής προστασίας για λιγότερο μπετόν, περιορισμό νέων ξενοδοχείων, προτεραιότητα σε γεωργία- κτηνοτροφία- μεταποίηση κλπ. σε αντίθεση με το δικό τους χθες;

Γ. Το πρόβλημα πρόσληψη προσωπικού του Δήμου που θέτουν οι 4 δεν λύνεται με το να πιέσουμε όλοι μαζί την κυβέρνηση όπως μας λένε; Όπως δεν μπορεί να λυθεί και το πρόβλημα του Νοσοκομείου. Πριν μια βδομάδα οι επικεφαλείς της Ε.Ε. δήλωσαν ότι η Ελλάδα πρέπει το 2023 να εμφανίσει πλεόνασμα 1,5% (την στιγμή που κινείται με έλλειμμα 2%) και τα επόμενα χρόνια  να έχει πλεονάσματα 2% (με τον δανεισμό πολύ ακριβό). Κατά συνέπεια σαν Χώρα  κινούμαστε σε άλλες κατευθύνσεις. Οι 4 κάνουν ότι δεν βλέπουν! Θα βοηθούσε η πρόταση να είναι σε διαφορετική κατεύθυνση. Στο ερώτημα πως βελτιώνουμε την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα της δημοτικής μηχανής στις δεδομένες μνημονιακές συνθήκες η απάντηση πρέπει να μας τροχοδρομεί στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου που υποστηρίζει η ΕΕ. Για το σκέλος της αξιοποίησης των εν υπνώσει αναπτυξιακών τοπικών αποθεμάτων και την σύμπραξη με ιδιώτες (μαρίνα, ιαματικά, λιμάνι, δημοτικά ακίνητα), αυτά λέγονται, ακούγονται, δεν υλοποιούνται χρόνια τώρα! Γιατί; Προφανώς γιατί σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι προσοδοφόρα στο Ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο βρίσκει στο νησί μας προσοδοφόρες επενδύσεις στον τομέα των super hotel and supermarkets και απαιτείται δημοτικός παρεμβατισμός που να αλλάξει τις προτεραιότητες.

Δ. Συμπερασματικά η πρόταση των 4 κινείται στα πλαίσια της καθιερωμένης πολιτικής. Είναι συνέχεια ‘’της επεκτατικής ποσοτικής ανάπτυξης, χωρίς σχέδιο και περιορισμούς’’ που αποτελεί την πηγή των σημερινών τεράστιων προβλημάτων μας (νερό, κυκλοφορία, ενέργεια, κοινωνική αποδιάρθρωση κλπ.).  Δεν θίγει κακώς κείμενα. Κινείται στον δρόμο του χθες της μεγέθυνσης και της επέκτασης εκμεταλλευτικών λογικών. Δεν δημιουργεί νέα πεδία πολιτικού διαλόγου. Δεν συνιστά πρόταση βελτίωσης της κατάστασης. Δεν ανοίγει δρόμους διεξόδου από την στασιμότητα. Το νέο στοιχείο της κίνησης των 4 είναι η συλλογικότητα και η ήπιας μορφής προεκλογικής παρεμβατικότητας. Έχει μορφή γενικών συστάσεων ξεπερνώντας την εκλογική βιαιότητα περασμένων χρόνων που γνωρίσαμε.  Περιμέναμε η παρέμβαση να έθετε το πρόβλημα εκσυγχρονισμού του Δήμου στα πλαίσια της συστημικής πολιτικής.  Κεντρικά από ΕΕ, κυβέρνηση, ΝΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τίθενται 2 ζητούμενα : 1. Ψηφιακή μετάβαση 2. Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς η πρόταση ούτε σε αυτό το συμβατικό επίπεδο υπακούει. Κοιτάζει περισσότερο στο παρελθόν και ελάχιστα στο μέλλον.  

Β. Υπάρχει το πεδίο τοπικής πολιτικής που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε χωρίς επιτυχία μέσα από την Συμπαράταξη Ελπίδας. Είναι αυτή της ενδογενούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης. Πρόσφατα δημοσιεύσαμε κείμενο που αποδείκνυε ότι ο Δήμος Κω την περίοδο 2010-2022 χάνει έσοδα της τάξεως των 9 εκ ευρώ κατ’ έτος, σε σχέση με την πριν τα μνημόνια περίοδο. Αυτά πρέπει να αναπληρωθούν με πολιτικές που οδηγούν σε νέα πεδία δημοτικής πολιτικής (νερό, απόβλητα, ενέργεια, …), νέα πεδία δημοτικών εσόδων (τέλος τουρισμού, τέλος δεύτερης κατοικίας, ανακοστολόγηση δημοτικών υπηρεσιών), νέα λογική δημοτικών επενδύσεων και νέους στόχους (φιλο-περιβαλλοντικής ανάπτυξης).

Ν. Μυλωνάς   (με επίγνωση του μικρού πολιτικού μας ύψους )

ADVERTORIALS