ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Κω: Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία έκθεσης θέσεων και προτάσεων των τεσσάρων πρώην Δημάρχων

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Κω: Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία έκθεσης θέσεων και προτάσεων των τεσσάρων πρώην Δημάρχων

Ανακοίνωση Τ.Ο. Κω ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής             

                                 

Η Τοπική Οργάνωση Κω ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου εν όψη των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, καλωσορίζει την πρωτοβουλία έκθεσης θέσεων και προτάσεων των τεσσάρων πρώην Δημάρχων για την κοινωνία και το μέλλον του Δήμου της Κω.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή αρκετά δύσκολή για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, καθώς την ώρα που ακόμα θρηνούμε τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στην Βουλή συζητείται ένα νομοσχέδιο που περιέχει πληθώρα διατάξεων και αποσπασματικών παρεμβάσεων, αρκετές εκ των οποίων απέχουν πολύ από την καλή νομοθέτηση για τις πραγματικές διοικητικές, αυτοδιοικητικές και κοινωνικές ανάγκες.

Οι Κώοι πολίτες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα εκτενή προβλήματα του Νοσοκομείου-Κ.Υ. Κω που η Κεντρική Διοίκηση αδυνατεί να λύσει παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο πριν. Οι Κώοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού αντικρύζουν καθημερινά της πληγές που άφησε ο καταστροφικός σεισμός του Ιουλίου του 2017 στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, χωρίς να διαφαίνεται ακόμα και σήμερα, πέντε και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή, κάποια λύση από την Κεντρική Διοίκηση. Επιπρόσθετα, το πρόσφατα κατατεθέν σχέδιο νόμου, που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση για τέσσερίς μόλις μέρες, επιχειρεί να εντάξει το νερό, το κοινωνικό αυτό αγαθό, σε μια ιδιότυπη οικονομία της αγοράς, που θα ρυθμίζεται από μια νέα Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή. Με απλά λόγια, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, του βασικότερου κοινωνικού αγαθού που αφορά την υγεία όλων των καταναλωτών, τους αγρότες, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας και γενικότερα ολόκληρο το περιβάλλον.

Πέραν αυτών, οι πολίτες, ιδιαίτερα των νησιώτικών περιοχών, έρχονται αντιμέτωποι με την πάγια υποστελέχωση ή ακόμα και την πλήρη έλλειψη βασικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, την έντονη εποχική ανεργία, την παντελή έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ των νησιών, την έλλειψη ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών και πολλά άλλα καθημερινά βασικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ακόμα και την ίδια τους την ασφάλεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Τ.Ο. Κω ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την πρωτοβουλία των τεσσάρων πρώην Δημάρχων και δεσμεύεται για την άμεση εκκίνηση άμεσου διαλόγου με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες του νησιού μας για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.), την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τ.Α., για τις αποφάσεις και τον σχεδιασμό που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και πρέπει να υλοποιούνται από αυτές.

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να ξαναπάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να σταματήσουν να είναι απλά εκτελεστικά όργανα σχεδιασμών και αποφάσεων της Κεντρικής Διοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, όπου οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας επιτάσσουν ισχυρούς και ανεξάρτητους Δήμους και Περιφέρειες, με πλήρη διαφάνεια, απαλλαγμένους από γραφειοκρατικές και «πελατειακές» αγκυλώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά αρωγός, με την Κοινωνία στο προσκήνιο και την Αυτοδιοίκηση σύμμαχο, για την ανάπτυξη, τη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων.

     Για την Τ.Ο. Κω ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής

Ο Γραμματέας Συντονιστικού

       Γιώργος Ι. Θεοφιλίδης

ADVERTORIALS