Νίκος Μυλωνάς: Λάθος η κυκλοφοριακή Δημοτική και Περιφερειακή Πολιτική στην Κω

Νίκος Μυλωνάς: Λάθος η κυκλοφοριακή Δημοτική και Περιφερειακή Πολιτική στην Κω

ΛΑΘΟΣ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩ

Με αφορμή την συνέντευξη του κ. Δημάρχου Κω

  1. Παρακολουθήσαμε την συνέντευξη τύπου του κ. Δημάρχου που αφορούσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη της Κω. Αυτή η ‘’συνολική’’ παρουσίαση των θέσεων της δημοτικής αρχής  για τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο νησί και στην πόλη, ήταν εμφανώς βιαστική, εμφανώς πρόχειρη ΜΑ! προ πάντων ‘’ άκαιρη και προσχηματική’’. Μετά το πρόσφατο οδικό  δυστύχημα με την απώλεια του Δ. Παπούλη  προκλήθηκε σε όλο το νησί λαϊκή συγκίνησή που συνοδεύτηκε με πολύ συζήτηση του εστιασμένη στο συγκεκριμένο σημείο που γίνονται-έχουν γίνει πολλά ατυχήματα. Η εξ αυτών πολιτική πίεση προς την δημοτική αρχή ήταν προφανής. Ο κ. Δήμαρχος αισθάνθηκε την ανάγκη ενός δημοσίου απολογισμού που συνδικάστηκε με την παρουσίαση του εργολάβου που θα κάνει την τεχνική ρύθμιση στο σημείο αυτό.  Ενώ όμως ο Δήμαρχος ξεδίπλωνε τα προβλεπόμενα μιας τοπικής κυκλοφοριακής ‘’μεταρρύθμισης’’ που δεν γνωρίζουμε ως κοινωνία και που το τμήμα της στον κόμβο της Πειραιώς υλοποιείται, σήκωνε ‘’μύδρους’’ κατά της κ. Ι. Ρούφα για ‘’προκλητική εκμετάλλευση’’ του θέματος! Όμως, η διαδικασία, το ύφος και το περιεχόμενο της παρουσίασης εκ μέρους του ήταν μια σαφής προσπάθεια αποφυγής ευθυνών, την διασκέδαση της απουσίας κυκλοφοριακής δημοτικής πολιτικής αλλά  και συναισθηματικής εκμετάλλευσης του λαϊκού αισθήματος συμπάθειας και πόνου που δημιούργησε το ατύχημα.  Το μυαλό μας πήγε σε ακριβώς πανομοιότυπο προηγούμενο. Θυμόμαστε τις αντιδράσεις του τότε Δημάρχου στο δυστύχημα στον κόμβο της ΜΑΡΙΝΑΣ με την  απώλεια του Δ. Τουλαντά. Άμεση αντίδραση  διανθισμένη με συναισθηματική αλληλεγγύη στους οικείους που οδήγησε στην άμεση κατασκευή του κόμβου και των σηματοδοτήσεων του υπάρχοντος κόμβου που τεχνικά δεν είναι ότι καλύτερο!  Ήταν προϊόν βεβιασμένης αντίδρασης για πολιτικούς λόγους.  
  2. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: από την χθεσινή ‘’σκόπιμη’’ παρουσίαση προτάσεων της υπό σύνταξη μελέτης, πληροφορηθήκαμε ότι όλα θα αλλάξουν οι εφαρμοσμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι κόμβοι που έχουν γίνει, τα φανάρια που μπήκαν, οι διαρρυθμίσεις οδοστρώματος κλπ που έχουν γίνει από τους προηγουμένους είναι λάθος! Τώρα όλα θα γίνουν με τρόπο που θα νιώθουμε υπερήφανοι!’’ Σε αυτό το μοτίβο παρουσίασης μάθαμε ότι η γενική αρχή παρέμβασης θα είναι: κάνουμε ένα κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο σε όλες τις διασταυρώσεις που έχουν κυκλοφοριακό φόρτο και ξηλώνουμε τα φανάρια!!! Αλλαγές ασυντόνιστες Χωρίς  κοστολόγηση χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και προ παντός χωρίς σαφή στόχο και χαρακτήρα. Όμως έτσι αλλαγή και κυκλοφοριακή μεταρρύθμιση δεν γίνεται. Γίνεται πολιτική σπέκουλα.
  3. Κακό προηγούμενο: Στην Ε. Βενιζέλου κατ’ εφαρμογήν του προγράμματος’’ kosmall’’ τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 34 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης  με ηλεκτρονικό μηχανισμό  ρύθμισης με ηλιακή ενέργεια που: δεν λειτουργεί! (τα ηλιακά κάτοπτρα τοποθετήθηκαν κάτω από μεγάλο πεύκο. Η μη λειτουργία του συστήματος είναι αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής απόφασης για μετασχηματισμό της κυκλοφοριακής λειτουργίας της πόλης! Ο φόβος των αντιδράσεων λόγω της επιβολής μιας αλλαγής! Η απουσία προσανατολισμού πολίτικων παρεμβάσεων
  4. Το βασικό ερώτημα για τον καθορισμό τοπικής κυκλοφοριακής πολιτικής είναι τι πόλη θέλουμε και ποιο νησί θέλουμε! Tο θεμα είναι να διαλέξουμε τον χαρακτήρα της κυκλοφορίας! Από την εισήγηση του Δήμαρχου φαίνεται ότι θα ακολουθείται μια μπαλωματή πολιτική. Τοπικές ασύνδετες τεχνικές παρεμβάσεις απροσδιορίστου κόστους και χρόνου εφαρμογής παρουσιασμένες με μεγαλοστομία και αφορισμούς στους προηγουμένους!Κάποτε πρέπει να κατανοήσουμε ότι στα σοβαρά θέματα απαιτούνται σοβαρές πρωτοβουλίες.
  5. Η πόλη μας , το νησί μας , στηριγμένα στον τουρισμό έχουν ανάγκη από πολιτική ηπίας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων. Η ένταξη της πόλης στο δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων με μέγιστη ταχύτητα 30 χιλιόμετρων την ώρα συνοδευμένα με δίκτυο ηλεκτρονικών ελέγχων και καταγραφής-καταβολής ποινών, μας απαλλάσσει από τις δαπανηρές αναποτελεσματικές επιλογές διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στις αστικές περιοχές που διακήρυξε ο κ. Δήμαρχος. Η κατασκευή λωρίδας ποδηλατοδρόμου σε όλο το μήκος του επαρχιακού δικτύου δρόμων είναι πραγματική μεταρρύθμιση! Ο ηλεκτρονικός έλεγχος της κυκλοφορίας στον επαρχιακό δρόμο θα σώσει ζωές. Έχουμε ανάγκη από εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που υπηρετούν η δημοτική και η περιφερειακή αρχή. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι πολιτικοί φορείς που να υπηρετήσουν μεταρρυθμιστική πολιτική. Αντί αυτών μεγαλοστομίες και αφορισμοί κατά των αντιπάλων που φευ! έχουν την ιδιά πολιτική!!!

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS