Μέσα στον Νοέμβριο ξεκινούν οι εργασίες στον κόμβο της Πειραιώς στην είσοδο της πόλης και στον κόμβο στο 1ο Γυμνάσιο - Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κω.ΦΩΤΟ

Μέσα στον Νοέμβριο ξεκινούν οι εργασίες στον κόμβο της Πειραιώς στην είσοδο της πόλης και στον κόμβο στο 1ο Γυμνάσιο - Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κω.ΦΩΤΟ

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς αναφορικά με το έργο των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στην είσοδο της Πόλης και στο 1ο Γυμνάσιο.

Ο Δήμαρχος Κω ξεκίνησε αναφερόμενος στην τουριστική περίοδο η οποία συγκαταλέγει την Κω στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, κάτι το οποίο όπως επισήμανε γεμίζει με ευθύνη τη Δημοτική Αρχή καθώς η Κως μεγαλώνει και χρειάζεται καλύτερες υποδομές.

DSC_7732.jpg

Όπως τόνισε ο κ. Νικηταράς μετά την εκλογή της παράταξής του το 2019, η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον ίδιο αποτύπωσε τις ανάγκες του Δήμου σε υποδομές και ξεκίνησε ένας αγώνας για να καλυφθεί το χαμένος έδαφος.

Μια από αυτές τις ανάγκες είναι και η σύνταξη ή η επικαιροποίηση των κυκλοφοριακών μελετών σε όλο το νησί, κάτι το οποίο προχωράει όπως σημείωσε, ενώ για τις κυκλοφοριακές μελέτες στην πόλη της Κω έδωσε και ορισμένα παραδείγματα (πατήστε εδώ για το σχετικό ρεπορτάζ). Οι προτάσεις θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα. 

DSC_7760.jpg

Αναφορικά με το βασικό θέμα της συνέντευξης τύπου το οποίο ήταν το έργο των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στην είσοδο της Πόλης και στο 1ο Γυμνάσιο, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι χθες υπεγράφη με τον εργολάβο (ΛΕΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΤΕ) η σύμβαση (προϋπολογισμού 400.000 ευρώ). Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου σε 20 ημέρες, ενώ εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Νικηταράς η είσοδος της πόλης θα αλλάξει ριζικά. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις αλλαγές που θα γίνουν τόσο στην είσοδο της πόλης όσο και στη διασταύρωση στο 1ο Γυμνάσιο Κω.

DSC_7742.jpg

Αναφορικά με την ερώτηση του kosnews24.gr με την οποία ζητήθηκαν απαντήσεις στα ζητήματα που έθετε το κείμενο/ άρθρο της επικεφαλής της παράταξης Όραμα + Δράση Ιωάννας Ρούφα με τίτλο ''Ο κόμβος της Πειραιώς και η απύθμενη- εγκληματική ανευθυνότητα.'' (πατήστε εδώ για να το διαβάσετε) ο κύριος Νικηταράς χαρακτήρισε την κ. Ρούφα επικίνδυνη για την κοινωνία. Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, το βράδυ του Σαββάτου και λίγες ώρες πριν τη συμβολική μηχανοκίνητη πορεία για τον αδικοχαμένο Δημήτρη Παππούλη η κ. Ρούφα εξέδωσε μια ανακοίνωση με ψεύδη ενώ γνώριζε την αλήθεια.

Με τον κ. Νικηταρά να συνεχίζει λέγοντας ότι η κ. Ρούφα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τοξικό κλίμα. Αναφορικά με τα ζητήματα που έθεσε η κ. Ρούφα ο κ. Νικηταράς τόνισε ότι η μελέτη έπρεπε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή όπως και πέρασε και η κυκλοφοριακή μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, ενώ η τροποποίηση που έγινε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν αφορούσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά μια προσθήκη στο ΦΕΚ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις αλλαγές που θα γίνουν στην Είσοδο της Πόλη καθώς και στη διασταύρωση στο 1ο Γυμνάσιο Κω, καθώς και το βίντεο από τη συνέντευξη τύπου. 

DSC_7751.jpg

DSC_7750.jpg

DSC_7747.jpg

1. Στον κόμβο της «Τράπεζας Πειραιώς» στην διασταύρωση της επαρχιακής οδού με την οδό «Θάλεια Νικολαΐδου» :


• Η αριστερή στροφή από οδό Θάλεια Νικολαΐδου προς Κω καθώς και η ευθεία κίνηση προς τράπεζα Πειραιώς καταργούνται και θα εξυπηρετούνται από τον σηματοδοτούμενο κόμβο της Εθνικής Αντιστάσεως με την οδό Νυμφαίας.


• Η αριστερή στροφή από τράπεζα Πειραιώς προς Αεροδρόμιο καθώς και η ευθεία κίνηση προς οδό Θάλεια Νικολαΐδου καταργούνται και θα εξυπηρετούνται μέσω του κυκλικού κόμβου «Σημαίες».


• Η αριστερή στροφή της επαρχιακή οδού (από Κω με κατεύθυνση προς αεροδρόμιο) προς τράπεζα Πειραιώς καταργείται και θα εξυπηρετείται μέσω του κυκλικού κόμβου (Σημαίες) και την οδό Ασκληπιού.


Επίσης προτείνονται παρεμβάσεις στο τμήμα της επαρχιακής οδού από τον κυκλικό κόμβο (Σημαίες) έως την οδό Θάλεια Νικολαίδου οι οποίες αφορούν:

• Μείωση λωρίδων κυκλοφορίας (από δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση). Επισημαίνεται ότι πριν και μετά το εν λόγω τμήμα ο οδικός άξονας Γρηγορίου 5ου, Νυμφαίας, Επαρχιακή οδός λειτουργεί με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση.

• Δημιουργία διαχωριστικής νησίδας πεζών επί της Επαρχιακής οδού Κω – Κεφάλου πλάτους έως 1,90 m στην δεξιά πλευρά της οδού (με κατεύθυνση προς αεροδρόμιο) 

• Επέκταση της κεντρικής νησίδας της επαρχιακής οδού με ταυτόχρονη μείωση του πλάτους καταστρώματος κυκλοφορίας της οδού (κατεύθυνση προς Κω).

• Τοπική επέκταση πεζοδρομίου και δημιουργία εσοχών για θέσεις στάθμευσης

DSC_7754.jpg

DSC_7757.jpg

Στις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνονται επίσης:

➢ η κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων αποτελούμενο από συλλεκτήριους αγωγούς διατομής Φ400 και Φ315 και νέα φρεάτια.
➢ εργασίες απόξεσης του παλαιού ασφαλτικού τάπητα με χρήση φρέζας και διάστρωση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας 5cm σε επιφάνεια 10.000m2.
➢ η τοποθέτηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης (στύλοι, πινακίδες, διαγραμμίσεις, μεταλλικοί ανακλαστήρες).
➢ Η φύτευση των νησίδων με δέντρα, θάμνους και χλοοτάπητα.

2. Στον κόμβο Αλ. Παπαναστασίου & Παπαθεοφάνους (1ο Γυμνάσιο Κω )

DSC_7763.jpg


Δεδομένης της ιδιαιτερότητας των σχολικών συγκροτημάτων και της σημασίας της εξασφάλισης της κίνησης των παιδιών – μαθητών, τα οποία επιπλέον χαρακτηρίζονται από μια ιδιάζουσα κυκλοφοριακή συμπεριφορά, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, στοχεύουν κυρίως στην ασφαλέστερη μετακίνηση των παιδιών – μαθητών από και προς το σχολικό χώρο και έπειτα στην μείωση των ταχυτήτων κατά την πρόσβαση στον κόμβο, στην αύξηση της ορατότητας και στην βέλτιστη ρύθμιση της προτεραιότητας των οδών ώστε να παραβιάζονται όσο δυνατόν λιγότερο.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ακολουθούν τις τεχνικές οδηγίες κυκλοφοριακών παρεμβάσεων σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων. (ΦΕΚ 2302 16/9/2013 «Έγκριση Τεχνικών Οδηγιών κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον για την εφαρμογή τους σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων και περιοχές με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας»).


Στον εν λόγω κόμβο προβλέπεται η υπερύψωσή του με χρήση σταμπωτού σκυροδέματος πάχους 15εκ.
Η υπερύψωση καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια της διασταύρωσης και εκτείνεται ακόμη στις διασταυρούμενες οδούς σε μήκος τουλάχιστον 6,00μ από την τομή των ορίων καταστρώματος της οδού, ώστε οι οδηγοί να ελέγχουν την κυκλοφορία στη διασταύρωση σε οριζόντιο επίπεδο.

Η υπερύψωση είναι συνεπίπεδη με τα πεζοδρόμια, το τέλος των οποίων επισημαίνεται με πλάκες σήμανσης κινδύνου παράλληλα και σε επαφή με το κράσπεδο τους και σε πλάτος 1,50μ. Οι πεζοί εν γένει και τα ΑΜΕΑ ιδιαίτερα διασχίζουν με ευκολία τις οδούς στις οποίες γίνεται παρέμβαση.

Στις απολήξεις της διάβασης μέσα στις διασταυρούμενες οδούς, δημιουργούνται ράμπες μήκους 1,50μ με κλίση 10% για αποκατάσταση της υψομετρική διαφοράς πεζοδρομίου – οδοστρώματος.

Μεταξύ της υπερύψωσης και των κρασπέδων των πεζοδρομίων δημιουργείται αποστραγγιστικό κανάλι ελάχιστου πλάτους 20εκ, το οποίο καλύπτεται με εσχάρες για να εξασφαλίζεται η απορροή όμβριων υδάτων σε όλο το μήκος της διάβασης μέσα στις διασταυρούμενες οδούς. Κατά την κατασκευή θα αξιολογηθεί η αναγκαιότητα κατασκευής των εν λόγω αποστραγγιστικών καναλιών, ανάλογα με τις τελικές κλίσεις που θα εφαρμοστούν στην υπερυψωμένη διάβαση. Επίσης προτείνεται η κατασκευή διπλών φρεατίων ομβρίων (1,00x1,50) σε θέσεις πριν την έναρξη της ράμπας της διάβασης και η σύνδεση αυτών με τον πλακοσκεπή αγωγό με αγωγούς Φ400 όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο.

ADVERTORIALS