Νίκος Μυλωνάς: H θλιβερή ιστορία των τοπικών χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδιασμών

Νίκος Μυλωνάς: H θλιβερή ιστορία των τοπικών χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδιασμών

Άρθρο του Νίκου Μυλωνά

H θλιβερή ιστορία των τοπικών χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδιασμών

Με αφορμή το παρακάτω γράμμα συμπατριώτισσας μας από την Καρδάμαινα.

Α. 18/10/22: Προς τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δ. Κουτσούμπα

Κύριε Πρόεδρε,

Λέγομαι Φ.Φ. Είμαι 92 ετών, μητέρα και γιαγιά.

Ζητώ τη βοήθεια σας, προκειμένου να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από μεριάς του κόμματός σας που θα δώσει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών που χρονίζουν επί δεκαετίες από πλευράς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε με τον τρόπο αυτό βρει τη λύση του ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην Ελληνική Επικράτεια.

 Όπως γνωρίζετε, από την εποχή του '80 – '90, ξεκίνησαν πάρα πολλές πολεοδομικές μελέτες ένταξης στο σχέδιο πόλεως με κόστος πολλών εκατομμυρίων για το κράτος και τους πολίτες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρότι πολλές από αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η μακροχρόνια αυτή καθυστέρηση έχει σαν αποτέλεσμα αφενός πολλαπλά προβλήματα (οικονομικά, οικογενειακά), αφετέρου πολύ μεγάλο έλλειμα στο Δημόσιο που στερείται δισεκατομμύρια από την είσπραξη της εισφοράς σε χρήμα αλλά και μία πολεοδομική τακτοποίηση που τόσο χρειάζεται για την ορθή τουριστική και οικονομική προβολή του τόπου.

Όσον αφορά το πρόβλημα που απασχολεί εμένα και την οικογένειά μου : Είμαστε τρεις αδερφές εν ζωή, κύριοι και κάτοχοι αγροτεμαχίου εφαπτόμενου του σχεδίου πόλεως Δ/Δ Καρδάμαινας Δήμου Κω. Προχωρήσαμε, αφιλοκερδώς μετά από προτροπή της τότε κοινότητας και εν ‘όψη της επέκτασης του υπάρχοντος σχεδίου πόλεως, (που έχει ξεκινήσει από το 1990) και θα περιλάμβανε και τη δική μας ιδιοκτησία, σε παραχώρηση έκτασης  1.158 τ.μ. (που θα προσμετρηθεί μελλοντικά σαν εισφορά γης)  για τη διάνοιξη 3 δρόμων, οι δύο από τους οποίους ήταν καθοριστικοί για την όδευση - οικοδόμηση και  λειτουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων. Μέχρι σήμερα όμως, 31 χρόνια μετά και αφού έχει ολοκληρωθεί εδώ και 10 χρόνια η δεύτερη φάση και πλέον ουσιαστική της μελέτης (από όσα γνωρίζω) , περιμένουμε χωρίς να υπάρχει καμιά κινητικότητα για την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης, η οποία δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Το πρόβλημα που δημιουργείται: δεν είναι δυνατή η κατάτμηση και ο καταμερισμός των ιδιοκτησιών στους επιμέρους συνιδιοκτήτες. Θα φύγουμε από τη ζωή χωρίς να εξασφαλίσουμε τα παιδιά μας, με τις όποιες συνέπειες.

Παρακαλώ πολύ για τη βοήθειά σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την επίλυση του θέματος, κάνοντας πράξη το «κράτος δικαίου» το οποίο πρεσβεύετε. Με εκτίμηση ….

Το κείμενο μιλάει! Και εκφράζει πολλούς! Δεν είναι μια ατομική περίπτωση! Μας αφορά!

Β. Αβίαστα, βλέπουμε την γελοιοποίηση των θεσμών (κράτους-αυτοδιοίκησης-κυβέρνησης) για την αποτυχία τους να κάνουν πράξη πολεοδομικές και χωροταξικές αναγκαιότητες ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα. {ΠΡΟΣΟΧΗ: για τον αποχαρακτηρισμό χειμάρρων και ρυακιών στις οικοπεδικες εκτάσεις μεγάλων ξενοδοχείων -θεμα δύσκολο που προσκρούει σε απαγορευτικές αποφάσεις του ΣΤΕ- τρέχουν οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων! Και τα καταφέρνουν άμεσα! Για τις επιδοτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις τ μεγαλοεπιχειρηματιών, τρέχουν βουλευτές και ενίοτε σβήνουν φορολογικά βάρη διευκολύνοντας …την ανάπτυξη! Για τα προβλήματα των λαϊκών τάξεων όμως; Λόγια και υποσχέσεις! Όπως αυτά τα περί του νέου νοσοκομείου και προσφάτων του δικαστικού Μεγάρου!!!

Θλίψη, απογοήτευση και αγανάκτηση για την αναντιστοιχία λόγων και έργων και την αθέτηση των υποσχέσεων των επιτυχημένων εκλογικά εκπροσώπων μας. Σιωπούμε. Εν τέλει και ενίοτε… βρίζουμε. Η ζωή προχωρά και κάποτε φθάνουμε στα όρια! Καθόλου τυχαία δεν είναι η ανεύθυνή της Φ.Φ. στον γραμματέα του ΚΚΕ! Το κόμμα του έχει φιλολαϊκή κοινωνική αναφορά, μετράει και ας είναι εκλογικά αδύναμο.

Γ. Με αφορμή την επιστολή της Φ.Φ. μια μικρή ενημέρωση για χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα του Δημου ΚΩ (από την χρόνια απασχόληση μας)

  1. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ

---Στην ΚAΡΔAMAINA υπάρχει θεσμοθετημένο το Γενικό Πολεοδομικό της σχέδιο με το ΦΕΚ 445Δ/12.5.2003 μέσα από το οποίο θεσμοθετήθηκαν και ζώνες προστασίας και χρήσεις γης σε όλη την έκταση της κοινότητας σχεδόν. Και για την Κέφαλο υπάρχει θεσμοθετημένο το Γενικό Πολεοδομικό της σχέδιο. Για το υπόλοιπο νησί δεν υπαρχει χωροταξικός σχεδιασμός.

  1. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ

Όλες οι μελέτες του νησιού της ΚΩ που ξεκίνησαν πριν από χρόνια (από το 1990) είναι κολλημένες στις ‘’συνοδούς μελέτες’’ του κύριου σχεδιασμού (πρώτη φάση αποτυπώσεων και η δεύτερη φάση καθορισμού των οικοδομικών τετραγώνων) που έχει ολοκληρωθεί. Αυτό ισχύει για την επέκταση Καρδάμαινας, τον οικισμού Ν Αλικαρνασσού, Παραδεισίου, Α. Νεκταρίου. Η Βιοτεχνική Ζώνη είναι σε τελική φάση έγκρισης της πράξης εφαρμογής. Ιστορία επώδυνων ναυαγίων και ματαιώσεων.

  • Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης και Αναθεώρησης του Οικισμού Καρδάμαινας Κω και της σχετικής Πράξης Εφαρμογής

Η πρόταση της Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης και Αναθεώρησης οικισμού Καρδάμαινας Κω ξεκινά από το 1995. Από τότε έχουν γίνει βήματα που αφορούν την Α! φάση και την Β! φάση. Από το 2017 (!!!) έχει ‘’κολλήσει’’ στην απαίτηση σύνταξης γεωλογικής μελέτης. Από τότε στασιμότητα και … σιωπή. Όλα έχουν μείνει στην προ μνημονίων κατάσταση (προ 2010).

Δ. Ο Δήμος ΚΩ δεν δουλεύει στην κατεύθυνση των θεμάτων της χωροταξίας και πολεοδομίας. Έχει σηκώσει τα χέρια και τα έχει φορτωμένα στην …κυβέρνηση!

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαδικασίες με κόστος χρόνου και χρήματος. Όμως πάνω από όλα είναι η αποδεδειγμένη αδυναμία της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στον χειρισμό αυτών των σοβαρών θεμάτων και η απουσία ‘’πολιτικής βούλησης’’.

Απαιτείται σοβαρή κυβερνητική παρέμβαση ανάληψης κόστους ολοκλήρωσης των μελετών που είναι σε εξέλιξη παγωμένα. Στο ΦΕΚ 2406Β/2022 η απόφαση ΥΠΕΝ για την κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης των 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των 3 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, δεν περιλαμβάνεται έστω ένα θέμα της Δωδεκάνησου! Δεν υπάρχει ευθύνη των τοπικών βουλευτών; Μάλλον …δεν θα προφτάσουμε! Πολλοί εξ άλλου βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση!!!

20 Οκτώβρη 2022

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS