H συνεδρίαση της Επιτροπής Αποδήμων Δήμου Κω - Στόχος η δημιουργία Μητρώου Κώων Αποδήμων και η λειτουργία γραφείου Κώων αποδήμων

H συνεδρίαση της Επιτροπής Αποδήμων Δήμου Κω - Στόχος η δημιουργία Μητρώου Κώων Αποδήμων και η λειτουργία γραφείου Κώων αποδήμων

Στόχος της δημοτικής αρχής η δημιουργία μητρώου αποδήμων και η λειτουργία γραφείου Κώων αποδήμων. 

Συνεδρίασε  η Επιτροπή Κώων της Διασποράς του Δήμου Κω, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω,  παρουσία του ΓΓ  Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν  στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που χρειάζονται  για τη σύσφιξη των σχέσεων της όπου γης  Κωακής ομογένειας με την πατρίδα και τη στήριξή τους. Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως ειπώθηκε,  η δημιουργία μητρώου αποδήμων και η λειτουργία γραφείου Κώων αποδήμων. 

Ο  Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, σε  διαδικτυακή σύνδεση, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντηση επικρότησε την πρωτοβουλία του Δήμου Κω  για τη δημιουργία Μητρώου Κώων της Διασποράς και μίλησε για την αξία της στενής επαφής του απόδημου ελληνισμού με το εθνικό κέντρο, που όπως είπε υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια.  

Ο Δήμαρχος Κω αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους τόνισε  ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τους αποδήμους και τις νέες γενιές και ανακοίνωσε τη δημιουργία Μητρώου Κώων Αποδήμων, εγχείρημα που έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει η ΚΩΑΝ Α.Ε. καθώς και τη δημιουργία γραφείου Κώων Αποδήμων, το οποίο θα στελεχωθεί με γραμματειακή υποστήριξη.

Η προσπάθεια χαρτογράφησης των Κώων του εξωτερικού με τη δημιουργία ενός μητρώου θα γίνει μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου η εγγραφή θα είναι οικειοθελής και θα δηλώνονται τα προσωπικά στοιχεία, όπως ο τόπος διαμονής, το επάγγελμα και λοιπά στοιχεία. Η φιλοδοξία του Δήμου είναι να υπάρξει σαφής καταγραφή των Κώων της διασποράς σε επίπεδο μεγέθους και γεωγραφικής κατανομής και το όλο εγχείρημα να οδηγήσει στη διασύνδεση των Κώων του εξωτερικού με την πατρίδα και να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Ο πρόεδρος των Απανταχού Κώων Αποδήμων Ιτσινές Νίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Μητρώου Κώων Αποδήμων και πρότεινε να ορισθεί γραμματεία για το συντονισμό των συλλόγων. Υπογράμμισε δε ότι πολλοί σύλλογοι έχουν αδρανοποιηθεί.  Παρενέβη διαδικτυακά ο κ.Χρυσουλάκης ο οποίος ανέφερε ότι το 2020 έγινε προσπάθεια  από τη γενική γραμματεία να καταγραφούν οι οργανώσεις αποδήμων και τόνισε ότι ενώ  καταγράφηκαν 2.500 οργανώσεις δεν βρήκαν πουθενά σύλλογο Κώων.

  Ο Νίκος Καστανός (Ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Κινήματος) ζήτησε την ύπαρξη ενός οργανωτικού πλάνου, ως οδηγό, προκειμένου να είναι εμφανείς οι στόχοι, οι πόροι και τα μέσα για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.  .

Όλοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μητρώο αποδήμων και να  ενισχυθεί  η λειτουργία των συλλόγων με την ίδρυση γραφείου και τόνισαν ότι σκοπόςτης Επιτροπής πρέπει ναι είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων  και των ίδιων των απόδημων Ελλήνων.

Επίσης, ο Δήμαρχος πρότεινε στην πρόεδρο της επιτροπής και αντιδήμαρχο Σέβη Βλάχου, η προγραμματισμένη  εκδήλωση για τους αποδήμους αντί για Σεπτέμβριο να γίνει γύρω στις 15 με 20 Αυγούστου, επειδή αυτό το μήνα υπάρχουν πολλοί Κώοι ομογενείς στο νησί. 

ADVERTORIALS