Ν. Σαντορινιός για Παγκωακό Συλλαλητήριο: Συντασσόμαστε όλοι με τον λαό της Κω ζητώντας Δημόσια Υγεία και Αξιοπρέπεια για τους νησιώτες

Ν. Σαντορινιός για Παγκωακό Συλλαλητήριο: Συντασσόμαστε όλοι με τον λαό της Κω ζητώντας Δημόσια Υγεία και Αξιοπρέπεια για τους νησιώτες

Μήνυμα Ν. Σαντορινιού με αφορμή τη διοργάνωση του Παγκωακού Συλλαλητηρίου την Παρασκευή 6/5/22

 ​

«Από τη θέση μου ως βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χαιρετίζω την διοργάνωση του Παγκωακού Συλλαλητηρίου με κεντρικό θέμα το αίτημα για άμεση ενίσχυση των δομών υγείας του νησιού με εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει αφήσει τα νησιά στη μοίρα τους, που ονειρεύεται ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, που διαχειρίστηκε την πανδημία μόνο με απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και απαξίωση του ΕΣΥ, να ακούσει την ηχηρή φωνή του λαού των νησιών.

Η ΝΔ ως απάντηση στην υποστελέχωση και εγκατάλειψη που τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας αντιμετωπίζουν, απαντά με νομοσχέδια περί συγχωνεύσεων δομών Υγείας, μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΣΔΙΤ με τη συνεργασία ιδιωτών, γιατρούς με μπλοκάκια που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο τους θερινούς μήνες και μειώσεις προϋπολογισμών. Η αντίστροφη μέτρηση για την Υγεία των νησιών και για το ΕΣΥ έχει ήδη ξεκινήσει. Όλοι μαζί οφείλουμε να υψώσουμε ανάστημα και να βάλουμε ένα τέλος στα σχέδια της Κυβέρνησης- ντίλερ συμφερόντων, της Κυβέρνησης που απαξιεί για τα νησιά και τους νησιώτες.

Ειδικά το Νοσοκομείο της Κω έχει υποστεί την μεγαλύτερη υποβάθμιση αφού ήδη μετράει 6 αποχωρήσεις γιατρών μεταξύ των οποίων και οι 2 παθολόγοι που υπηρετούσαν στην παθολογική κλινική, ενώ το Κέντρο Υγείας στο Πλατάνι δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω σοβαρών ελλείψεων βασικών ειδικοτήτων. Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δικαιούνται δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Δικαιούνται αναγνώρισης και ειδικών πολιτικών που θα απαντούν στην Νησιωτικότητα και θα δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας στον μόνιμα διαμένοντα πληθυσμό.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμπράκτως στήριξε το νησί της Κω: το ΓΝ-ΚΥ Κω στελεχώθηκε με  8 νέους μόνιμους ιατρούς και 9 επικουρικούς ιατρούς, μέσω προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ ενίσχυσε το νοσοκομείο με 16 εργαζόμενους,  αύξησε τα όρια δαπανών του προϋπολογισμού κατά 1 εκ. €, κατέβαλε στο ιατρικό προσωπικό οφειλόμενες εφημερίες παλαιότερων ετών ύψους περίπου 1 εκ. €, λειτούργησε νέος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος, γεννήτρια παραγωγής οξυγόνου για πρώτη φορά, έγινε επέκταση του δικτύου οξυγόνου, ανακαινίστηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ο χώρος Βραχείας Νοσηλείας, δημιουργήθηκε θάλαμος μεταγγίσεων για τη μονάδα μεσογειακής αναιμίας ώστε να υπάρχει διαχωρισμός από τους ογκολογικούς ασθενείς, κατασκευάσθηκε ψυκτικός θάλαμος για τα μολυσματικά, συνδέθηκε ο αξονικός με το δίκτυο της ΔΕΗ καταργώντας το ρυπογόνο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, κα.

Σήμερα συντασσόμαστε όλοι με τον λαό της Κω, τον Δήμο του νησιού και τους φορείς, διεκδικώντας τα αυτονόητα όπως η στελέχωση με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικές μέριμνες ενίσχυσης των Δομών Υγείας του νησιού. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για να δοθούν ειδικά κίνητρα (οικονομικά, διοικητικά, βαθμολογικά, στεγαστικά, κα) στους γιατρούς ώστε να μεταβούν στα νησιά και να δεχθούν μόνιμες θέσεις. Γυρνάμε την πλάτη στις εμβαλωματικές πολιτικές των μετακινήσεων γιατρών από νησί σε νησί, με το τραγικό αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα κενά και να μεγαλώνει ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ζητάμε Δημόσια Υγεία για όλους τους νησιώτες χωρίς μπαλώματα, χωρίς μίζες για τους κολλητούς, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις».   

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου 
 
 
ADVERTORIALS