Ερώτηση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

 Η ερώτηση του ΚΚΕ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: Για τους απλήρωτους εργαζόμενους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Τους τελευταίους μήνες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου παρατηρείται το φαινόμενο της καθυστέρησης στην μηνιαία καταβολή της μισθοδοσίας για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που απασχολούνται στην συγκεκριμένη αρχαιολογική υπηρεσία, χωρίς μάλιστα να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πότε θα πληρωθούν αφού δεν τους δίνεται μια συγκεκριμένη απάντηση. Σε όλη την Ελλάδα η υποστελέχωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι μεγάλη και αντί να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται κατά κύριο λόγο από εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ). Έτσι δεκάδες εργαζόμενοι από τη μια υφίστανται την ομηρία και την αβεβαιότητα των ΙΔΟΧ και από την άλλη είναι αναγκασμένοι να βάζουν κι από την τσέπη τους προκειμένου να επιβιώσουν απλήρωτοι, συχνά σε μέρη μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, με τα ενοίκια αλλά και τα έξοδα να τρέχουν.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι διάφορων ειδικοτήτων (όπως αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες κ.α.) που εργάζονται στο νησί στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο το νησί της Κώ υφίστανται πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας (2-4 μήνες).

Παρόμοια είναι η κατάσταση για τους συμβασιούχους σχεδόν σε όλα τα Δωδεκάνησα. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα έργα: τα έργα για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μνημείων, τις εργασίες στην κατασκευή υδραγωγείου (Μαυρικές), την αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου νερού (Σφαγεία), και την κατασκευή έργων λυμάτων (Κέφαλος – Αντιμάχεια - Μαστιχάρι) στην Κω κ.α. Σε όλα τα παραπάνω έργα οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, επειδή κανένας φορέας που εμπλέκεται στην μισθοδοσία τους, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το λογιστήριο δεν τους δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση και τους ταλαιπωρεί αφού κάθε φορέας τους παραπέμπει σε έναν άλλο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

1) Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της μη έγκαιρης καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων και

3) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας τους στο μέλλον.                                                                                                  

  • Οι Βουλευτές
  • Κομνηνάκα Μαρία
  •                                                              Μανωλάκου Διαμάντω
  • Συντυχάκης Μανώλης
ADVERTORIALS