Ν. Σαντορινιός: Αναγκαίο να προβλεφθεί η κάλυψη εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών νησιωτών για τις ανάγκες μεταμόσχευσης

Ν. Σαντορινιός: Αναγκαίο να προβλεφθεί η κάλυψη εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών νησιωτών για τις ανάγκες μεταμόσχευσης

«Ν. Σαντορινιός: Αναγκαίο να προβλεφθεί η κάλυψη εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών νησιωτών για τις ανάγκες μεταμόσχευσης»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με την ανάγκη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών που κατοικούν σε νησιά και χρειάζονται να μεταβούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα για την πολυπόθητη μεταμόσχευση.


Η διαδικασία μεταμόσχευσης νεφρού, ως γνωστόν, απαιτεί την ενδελεχή εξέταση του υποψήφιου δέκτη, πολλαπλές εξετάσεις και φυσικά την ανάγκη άμεσης πρόσβασής του στην αρμόδια υγειονομική δομή. Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, η επείγουσα μετάβαση παραμένει δύσκολη έως και ακατόρθωτη για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Για μια τέτοια άμεση ανάγκη μετακίνησης οι ακτοπλοϊκές γραμμές δεν μπορούν πάντα να εξυπηρετήσουν, ενώ η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι πάντα εφικτή σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα αυτών των δυσκολιών και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει κάλυψη εξόδων μετακίνησης για ασθενείς που είναι στο στάδιο της μεταμόσχευσης, οι νησιώτες χρειάζεται να δαπανήσουν μεγάλα ποσά ώστε εγκαίρως να βρίσκονται στο κατάλληλο Νοσοκομείο για να υποβληθούν στην σωτήρια για τη ζωή τους επέμβαση.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να εξασφαλιστεί η χορήγηση αποζημίωσης οδοιπορικών εξόδων σε νεφροπαθείς ασθενείς – κατοίκους νησιωτικών περιοχών, σε περίπτωση άμεσης ανάγκης μετάβασης προς Νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας για προμεταμοσχευτικές εξετάσεις.

Σε σχετική του δήλωση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό γυναίκας- υποψήφιας 9 ολόκληρα χρόνια προς μεταμόσχευση που κατοικεί σε νησί και η οποία αναγκάστηκε να μισθώσει ιδιωτικό σκάφος με κόστος άνω των 2.000 ευρώ, για να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της ηπειρωτικής χώρας για προμεταμοσχευτικές εξετάσεις. Για μία ακόμα φορά, σχολιάζει, διαπιστώνουμε ότι οι νησιώτες αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. Ιδιαίτερα για τους πάσχοντες, που απαιτείται να μεταβούν άμεσα στα κεντρικά Νοσοκομεία για την περίθαλψή τους, η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλύπτει, τουλάχιστον, τα οδοιπορικά τους έξοδα.  

 

 

ADVERTORIALS