Ν. Σαντορινιός: Υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ στα νησιά, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους νησιώτες αγρότες

Ν. Σαντορινιός: Υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ στα νησιά, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους νησιώτες αγρότες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ στα νησιά, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους νησιώτες αγρότες

Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, διαμαρτυρόμενος για την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ (60958/9-2-22) να καταργήσει τις θέσεις ανταποκριτών του ΟΓΑ στα νησιά.  Η συγκεκριμένη αναφορά βασίστηκε σε σχετική επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Ν. Αιγαίου, η οποία και σημειώνει πως η εν λόγω απόφαση αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές περί Νησιωτικότητας.   

Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οι αγρότες των νησιών μετά την υπέρογκη αύξηση του κόστους ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν και την αύξηση του κόστους παραγωγής που επωμίζονται, των συνεπειών της πανδημίας και των έκτακτων καιρικών φαινομένων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, ετοιμάζονται τώρα να δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα, αυτό της κατάργησης των ανταποκριτών του ΟΓΑ.

Με απόφαση της Κυβέρνησης, αυτήν την ώρα που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε κρίση, απομακρύνονται οι ανταποκριτές του ΟΓΑ από τα νησιά, δημιουργώντας προβλήματα σε μια σειρά από θέματα όπως η σύνταξη και συνταξιοδότηση των αγροτών, τα επιδόματα, η ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα, κ.α. Με το νέο αυτό καθεστώς οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν εξυπηρέτηση από τους υποστελεχωμένους ΕΦΚΑ των νησιών, είτε ηλεκτρονικά, είτε περιμένοντας στην ουρά για ραντεβού σε κάποιο υποκατάστημα, γεγονός που θα επιφέρει επιπλέον κόστος μετακίνησης για όσους διαβιούν σε μικρά νησιά και μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση των ζητημάτων τους. 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει πως το αρμόδιο Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικές συνθήκες της Νησιωτικότητας, τις αποστάσεις, ειδικά των μικρών νησιών από τα Διοικητικά Κέντρα, αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΦΚΑ, επί ημερών αυτής Κυβέρνησης, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού. Γιατί λεφτά για golden boys στον ΕΦΚΑ υπάρχουν αλλά για προσωπικό που θα ενισχύσει τα νησιά και τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού, μάλλον όχι, παρατηρεί ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Τέλος, μέσω της Αναφοράς ζητείται από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της κατάργησης των ανταποκριτών του ΟΓΑ στα νησιά, ενώ αναμένονται απαντήσεις σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο, εκ μέρους του Υπουργείου, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι περιφερειακές υπηρεσίες του eΕΦΚΑ στην επαρχία, ώστε να μην υπάρξει υπερσυγκέντρωση στα καταστήματα που εδρεύουν στις πρωτεύουσες των νομών.

ADVERTORIALS