Εργατικό Κέντρο: Κανένα Κέντρο φυλακή της Ε.Ε. στα νησιά - Όχι στη μετατροπή τους σε φυλακές κατατρεγμένων

Εργατικό Κέντρο: Κανένα Κέντρο φυλακή της Ε.Ε. στα νησιά - Όχι στη μετατροπή τους σε φυλακές κατατρεγμένων
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Πορφυρίου 21, Κως - Τηλ/Φαξ: 2242022394 // email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. // fb: @ergatiko.kentro.bsd
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε  ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ τους ΣΕ  ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΥΤ 
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής της προηγούμενης, υλοποιώντας την πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού των ξεριζωμένων της ΕΕ μέσα από τις κατευθύνσεις του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τις απάνθρωπες συμφωνίες και συνθήκες Δουβλίνου, ΕΕ-Τουρκίας κλπ, με γρήγορες διαδικασίες, με κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ έχτισε υπερδομές-φυλακές Νατοϊκών προδιαγραφών, μεταξύ των οποίων η νέα στο Πυλί της Κω.
 
Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ παλεύει για το κλείσιμο όλων των hot spot, για την  προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και τον απεγκλωβισμό τους προς στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, την διαμονή τους σε κρατικές δομές ανθρώπινης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας.
Στις δομές αυτές εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα .
 
Τεχνικοί, καθαριστές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό κ.α.  διαχειρίζονται τον ανθρώπινο πόνο των ξεριζωμένων που καταλήγουν εγκλωβισμένοι στα  ΚΥΤ, αρκετές φορές απλήρωτοι για μήνες.
 
Όλοι τους  απολύτως απαραίτητοι και αναγκαίοι για την λειτουργία του ΚΥΤ, προσωπικό με πολύτιμη εμπειρία σε ένα χώρο με ιδιαίτερες συνθήκες, ορισμένοι με πανεπιστημιακή μόρφωση και υψηλή εξειδίκευση, σηκώνουν όλο το βάρος της λειτουργίας του.
 
Αν και όλοι εργάζονται στον ίδιο χώρο, έχουν συμβάσεις διαφορετικών ειδών ορισμένου χρόνου, με διαφορετικά προγράμματα,  με το πρόσχημα της ρευστότητας των προσφυγικών ροών.
 
Δίπλα τους οι εργαζόμενοι στα Κοινωφελή Προγράμματα του ΟΑΕΔ, ΜΚΟ, EASO, επίσης  με ολιγόμηνες συμβάσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα που «τρέχει», ζουν και αυτοί την ανασφάλεια εάν θα ενταχθούν στο όποιο τυχόν νέο πρόγραμμα ή εάν θα πληρωθούν και αυτοί στην ώρα τους ανάλογα με τις καταβολές των διαφόρων χρηματοδοτήσεων.
 
 Τελικά  όλοι τους ανεξάρτητα την σύμβαση και τον εργοδότη είναι όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας.
 
Η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει για το εργασιακό τους μέλλον  διαιωνίζοντας το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απειλούνται  να προστεθούν  στην ουρά της ανεργίας ενώ υπογράφει συμβάσεις για τα επόμενα χρόνια με εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης με την δυνατότητα επέκτασης, όταν προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη. 
 
Η εξαγγελία του Υπουργείο Μετανάστευσης για 509 μόνιμες θέσεις πανελλαδικά δεν  καλύπτει τα κενά αλλά πολύ περισσότερο αποκλείει πολλούς από τους ήδη εργαζόμενους στα ΚΥΤ . 
 
Απλώνουμε το χέρι στους πρόσφυγες-μετανάστες. Ξέρουμε καλά πως τα βάσανα τους δεν σταματούν όταν φύγουν από την πατρίδα τους. Είτε μείνουν στην χώρα μας είτε προχωρήσουν πιο πέρα στην Ευρώπη ή αλλού,  αποτελούν  το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο τμήμα της Εργατικής Τάξης.
 
Ξενοδοχειακοί όμιλοι-μεγαλοαγρότες, έμποροι και κατασκευαστές με τις ευλογίες των κυβερνήσεων αντλούν από την μεγάλη δεξαμενή των μεταναστών-προσφύγων, μέσα ή έξω από τα ΚΥΤ, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό έτοιμο να δουλέψει κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες στις πιο βαριές-συνήθως – δουλειές. 
 
Λύση στα προβλήματα των νησιωτών και των προσφύγων-μεταναστών δεν είναι η απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ούτε οι Κανονισμοί του  Δουβλίνου. 
ΝΑΤΟ και FRONTEX δεν είναι ναυαγοσώστες ούτε προστάτες. Είναι ιμπεριαλιστικοί-κατασταλτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούν ΗΠΑ-ΕΕ, βαμμένοι με το αίμα των λαών που πολεμάνε, για να αρπάξουν τον πλούτο των χωρών και να αλλάξουν σύνορα.
 
Η φτώχεια και η εξαθλίωση που ζουν οι εργαζόμενοι  στην σύγχρονη Ευρώπη, δεν ξεπερνιούνται με τα ψίχουλα που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια της Ε.Ε και των κυβερνήσεων.  
 
250 αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι της ΝΔ προστέθηκαν στους προηγούμενους  για να δώσουν ποταμό χρημάτων στους  επιχειρηματικούς  ομίλους, ενώ τα  «καλά» της ανάπτυξης και της  «εξωστρέφειας» της οικονομίας για τους εργαζόμενους μεταφράζονται σε αύξηση της φορολογίας, αύξηση της ανεργίας, «πράσινα χαράτσια», κομμένα ρεύματα στα λαϊκά σπίτια, εργασιακή ζούγκλα και κατάργηση δικαιωμάτων-κατακτήσεων.
 
Ως εδώ και μη παρέκει.
 
Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ στηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στα ΚΥΤ για ένταξη τους σε κρατικές δομές, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. 
Προστασία των προσφύγων και μεταναστών μέσα από αυτές τις κρατικές δομές και υπηρεσίες, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ με απορρόφηση και αυτών των εργαζομένων σε αυτές. 
 
Στέκεται αλληλέγγυο σε πρόσφυγες και μετανάστες. 
 
Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.
 
Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Χίου, Λέσβου σε αγωνιστικό συντονισμό στήριξης και ανάδειξης  των προβλημάτων των εργαζομένων στα ΚΥΤ και των προσφύγων-μεταναστών στα  νησιά μας. 
 
Διεκδικώντας να μην γίνουν τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων-μεταναστών.
 
Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει.
 
Η ΕΕ να δεχτεί τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες της.
 
Επιτροπές Ασύλου με ευθύνη Ε.Ε. και ΟΗΕ στην Τουρκία.
 
Απαιτώντας να σταματήσει τώρα το αίσχος των συμβάσεων όλων όσων εργάζονται σε αυτά και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου.
 
Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό – μεταναστευτικό. 
 
 
                                                                               24/02/22
 
ADVERTORIALS