Ν. Σαντορινιός: Οι μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα νησιά της Δωδεκανήσου επιβαρύνουν το κόστος ζωής των νησιωτών

Ν. Σαντορινιός:  Οι μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα νησιά της Δωδεκανήσου επιβαρύνουν το κόστος ζωής των νησιωτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Οι μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα νησιά της Δωδεκανήσου επιβαρύνουν το κόστος ζωής των νησιωτών. Κατάθεση Αναφοράς»

Την έντονη διαμαρτυρία των νησιών της Αστυπάλαιας και Σύμης σχετικά με τις τιμές των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες και τέθηκαν σε ισχύ από 01/01/2022, μετέφερε με Αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του  ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Δήμαρχοι των δυο νησιών στις σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας, οι αντικειμενικές αξίες έχουν εκτιναχθεί έως και 5 φορές πάνω. Ενώ υπογραμμίζουν πως η «αναπροσαρμογή» βασίστηκε σε επισφαλή στοιχεία που δόθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές από ιδιώτες εκτιμητές και οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με τις περιοχές, τις οποίες κλήθηκαν να εκτιμήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξισωθούν προς τα πάνω όλες οι ιδιοκτησίες, ανεξάρτητα της περιοχής στην οποία βρίσκονται.

Ο ανορθολογικός καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών διαταράσσει την αξία και το κόστος των ιδιοκτησιών των νησιωτών, αφού επιβαρύνονται με ένα φορολογικό σύστημα που ουδεμία σχέση έχει με τις πραγματικές αξίες τους. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα εν λόγω νησιά δεν έχει καμία λογική. Το μόνο που προσφέρει είναι στο να συμπαρασύρει μια σειρά από τέλη που σχετίζονται με τα ακίνητα όπως και τον ΕΝΦΑ, ενώ παράλληλα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική τους και καθιστά σχεδόν απαγορευτικές τις αγοραπωλησίες ακινήτων, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει πως η αύξηση αυτή, που έρχεται σε μια περίοδο με έντονα προβλήματα ακρίβειας και υπερτιμήσεων, συνιστά έναν επιπλέον αρνητικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκατάλειψη των νησιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ελληνικής παραμεθορίου. Είναι μείζονος σημασίας, υπογραμμίζει τέλος, πως πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών στα μικρά νησιά της παραμεθορίου και να εφαρμοστεί ένα σύστημα ισόνομο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως τη ρήτρα νησιωτικότητας, οι οποίες δεν θα διαταράσσουν τον κοινωνικοοικονομικό ιστό των νησιών και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

ADVERTORIALS