MΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και οδηγοί ταξί στις τουριστικές περιοχές πρέπει να ενταχθούν στα εποχικά επαγγέλματα»

MΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και οδηγοί ταξί στις τουριστικές περιοχές πρέπει να ενταχθούν στα εποχικά επαγγέλματα»

MΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και οδηγοί ταξί στις τουριστικές περιοχές πρέπει να ενταχθούν στα εποχικά επαγγέλματα»

Με παρέμβασή του σε τρεις Υπουργούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προτείνει τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για την αναγνώριση εποχικής δραστηριότητας.

Προτείνει:

1ον: Να ενταχθούν στον χαρακτηρισμό ως εποχικών, δραστηριότητες που το 50% του κύκλου εργασιών τους έχει πραγματοποιηθεί εντός είτε του τριμήνου της θερινής τουριστικής περιόδου, είτε σε άλλο τρίμηνο ή τετράμηνο του έτους.

2ον: Να ενταχθούν στις εποχικές δραστηριότητες και οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα που συνδέονται με τον τουρισμό.

3ον: Να ενταχθούν και οι οδηγοί ταξί στις τουριστικές περιοχές.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με δεδομένο ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη επανακαθορισμού των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό και την αναγνώριση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας ως εποχικής, αφού εργαζόμενοι ή επαγγελματίες που η φύση της δραστηριότητας και της απασχόλησής τους έχουν εποχικό χαρακτήρα, αποκλείστηκαν από τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για τη στήριξη των εποχικά απασχολούμενων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας στους τρεις Υπουργούς.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κύριο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Επανακαθορισμός των κριτηρίων για την αναγνώριση εποχικής δραστηριότητας»

Κύριοι Υπουργοί,

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη επανακαθορισμού των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό και την αναγνώριση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας ως εποχικής, αφού εργαζόμενοι ή επαγγελματίες που η φύση της δραστηριότητας και της απασχόλησης τους έχουν εποχικό χαρακτήρα, αποκλείστηκαν από τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για τη στήριξη των εποχικά απασχολούμενων.

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να ενταχθούν στο χαρακτηρισμό ως εποχικών, δραστηριότητες που το 50% του κύκλου εργασιών τους έχει πραγματοποιηθεί εντός είτε του τριμήνου της θερινής τουριστικής περιόδου είτε σε άλλο τρίμηνο ή τετράμηνο του έτους.

Η σχετική τεκμηρίωση, ως προς το ποσοστό του κύκλου εργασιών τους, μπορεί να προέλθει είτε από τις δηλώσεις ΦΠΑ ή άλλες δηλώσεις και στοιχεία που υποβάλλονται στη φορολογική διοίκηση.

Είναι σαφές, επίσης, ότι η αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος επιβάλλει να ενταχθούν στις εποχικές δραστηριότητες και οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα που συνδέονται με τον τουρισμό.

Θα πρέπει, επίσης, να ενταχθούν στις εποχικές δραστηριότητες και οι οδηγοί ταξί στις τουριστικές περιοχές.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τα κριτήρια που διέπουν τον χαρακτηρισμό μιας δραστηριότητας ή απασχόλησης ως εποχικής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ADVERTORIALS