Ν Μυλωνάς: Μακρύς ο δρόμος για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα τοπικά πράγματα!

Ν Μυλωνάς: Μακρύς ο δρόμος για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα τοπικά πράγματα!

Μακρύς ο δρόμος για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα τοπικά πράγματα!

(με αφορμή την εκλογή προέδρου)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ: Από το 1974 μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ χάραξε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στον τόπο μας. Η κυριαρχία του σε κυβερνητικό επίπεδο 1981-2011 και ο απόλυτος έλεγχος της τοπικής εξουσίας (αυτοδιοίκησης) δημιούργησε βαθιές σχέσεις και πολιτικές ρίζες. Τα χρόνια 1981-2011 έγινε ‘’ΑΛΛΑΓΗ’’, με το πέρασμα από το αυταρχικό ‘’κράτος της δεξιάς’’ στο ‘’αστικό κράτος’’ με ενσωμάτωση κοινωνικών κατακτήσεων. Η μετάβαση από την μικρή βιομηχανία, την μεταποίηση και την αγροτική παραγωγή στις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Στα νησιά μας έγινε ολική στροφή στον τουρισμό και ένταξη στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Δημιουργήθηκαν νέες κοινωνικές τάξεις, νέα τζάκια, με ευκαιρίες κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης. Από κοντά μεγάλες πελατειακές πρακτικές που δημιούργησαν την ισχυρή πασοκική εκλογική βάση! Επιβιώνουν στις μέρες μας πράσινοι παράγοντες (πρώην βουλευτές, δήμάρχοι και στελέχη επιχειρήσεων) με δίκτυα αναγνώρισης και εξυπηρέτησης ΄΄των δικών μας΄΄. Η δεκαετία 2010-20 σημαδεύτηκε με αντιλαϊκούς χειρισμούς πρώτα της κρίσης του 2008 και μετά του κρατικού χρέους. Η υπογραφή μνημονίων υποταγής στην τρόικα των δανειστών:ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ,τα συνεχή πολιτικά σκάνδαλα (Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Τσουκάτος, siemens…Ίμια, Οτσαλαν,…), η χρεοκοπία του κόμματος-εξεταστική επιτροπή της βουλής χρέη ΠΑΣΟΚ=189,6εκ.ευρώ-κλπ. οδήγησαν στην αλλαγή ονόματος (2018 ΚΙΝΑΛ αντι ΠΑΣΟΚ) και την εκλογική περιθωριοποίηση του 6-7%.

ΣΗΜΕΡΑ: Με αφορμή την εκλογή προέδρου ΚΙΝΑΛ επιχειρείται η πολιτική επιστροφή του κόμματος και ανάληψη ρυθμιστικού ρόλου στον δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Στον ορίζοντα μπαίνει η αντικατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ με ανάληψη του πόλου της ‘’κεντροαριστεράς’’ για την επιστροφή στον ‘’ομαλό δικομματισμό’’: κεντροαριστερά vs κεντροδεξιά. Με αυτούς τους κρυφούς πόθους, η στενή πασοκικη εκλογική βάση έλαβε μέρος στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής και σήμερα υπερψηφίζει (και στα νησιά μας) τον κ. Ν Ανδρουλάκη. Η ηλικιακή νεότητα επικράτησε με στόχο την απαλλαγή του κόμματος από τα βάρη του παρελθόντος. Οι νέοι όμως κουβαλούν στην πλάτη τους παλιούς! Δεν είναι προϊόντα παρθενογένεσης! Ειδικά για τον νέο κ. Ν Ανδρουλάκη έχει γραφτεί, και έτσι είναι, ότι είναι παιδί του ‘’κομματικού σωλήνα’’! Έχει παρελθόν παραγοντισμού και του λείπει η προετοιμασία για υψηλούς προγραμματικούς στόχους αλλαγής. Ο Α. Παπανδρέου το 1974 παρουσίασε ένα πρόγραμμα που απαντούσε στο ερώτημα της εποχής: ‘’ποιος κυβερνά την Ελλάδα’’ και πρότεινε ‘’Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες’’! προδιαγράφοντας την Αλλαγή (με ότι κατάφερε). Ο Κ. Σημίτης το 1996 πρότεινε τον ‘’εκσυγχρονισμό της χώρας’’ σε αντίθεση με τον παλαιοκομματισμό και τις ‘’σοσιαλιστικές οικονομικές αγκυλώσεις’’ της εποχής. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήμερα δεν έχει διατυπώσει πρόταση που να απαντά στην χρεοκοπία της χώρας, στην παραγωγική αποδιάρθρωση και την φτωχοποίηση της κοινωνίας. Δεν έχει πεί πως θα αντιμετωπίσει τρέχοντα προβλήματα αποκλειστικά εσωτερικής πολιτικής. Από τους 6 υποψήφιους της προηγούμενης Κυριακής που παρακολουθήσαμε, μόνο ο κ. Γερουλάνος έβαλε το θέμα της μεταρρύθμισης του κράτους και της τεχνολογικής μετάβασης. Οι υπόλοιποι αντί να καταθέσουν προτάσεις μεταρρυθμίσεων διατύπωσαν επικοινωνιακά μηνύματα περί κομματικής ανάκαμψης και του ένδοξου παρελθόντος απευθυνόμενοι μάλλον στο θυμικό των παλαιών Πασόκων και όχι στην κοινωνία.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Το πολιτικό ζήτημα σήμερα είναι η έξοδος από την μέγγενη των δανειστών. Είναι η οικονομική ανάκαμψη με την παραγωγική άνθιση και την παράλληλη εθνική ενδυνάμωση! Χωρίς εθνική παραγωγή με αξιοποίηση των εθνικών πόρων και χωρίς εθνική φωνή, δεν έχουμε μέλλον στο σημερινό πολιτικά διαταραγμένο κόσμο. Η εξάρτηση της Χώρας και η αφωνία των κυβερνώντων μας απέναντι στους επικυρίαρχους ΗΠΑ και της Ε.Ε. συνδυαζόμενη με την διεθνή αστάθεια δημιουργεί εθνικούς κινδύνους! Κίνδυνοι που ενδυναμώνονται από την επιθετικότητα της Τουρκικής άρχουσας τάξης που νιώθει ‘’πολύ ισχυρή’’ από την οικονομική ανάπτυξη της Ερτογανικής περιόδου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: Τι επίδραση μπορεί να έχει το νέο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στις τοπικές υποθέσεις; Η συμμετοχή 700 Κώων πολιτών στην εκλογική διαδικασία δείχνει ότι υπαρχει μια βάση. Όμως είναι πολύ χαλαρής πολιτικής συνοχής! Δεν υπάρχουν σχέσεις οργάνωσης και μέλους. Μπορεί ο χώρος να διατηρείται εκλογικά και ίσως σημειώσει εκλογική ανάκαμψη άλλα δεν έχει την δυνατότητα να χαράξει τοπική πολιτική. Θα περάσουν χρόνια για να μπορέσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει! Θα πρέπει πρώτα να διατυπώσει κεντρικά ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα κόντρα σε αυτά που λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (που ελκύουν ψήφους από την ορατή ευνοιοκρατία της κρατικής διαχείρισης) και στην συνέχεια θα μπορέσει να μιλήσει με δικούς του όρους στην τοπική κοινωνία, οπότε και θα προτείνει ή θα επηρεάσει διαδικασίες για την τοπική δημοτική αρχή.

Νικος Μυλωνάς

ADVERTORIALS