Δήμος Κω: Επιτυχής διοργάνωση της διαδικτυακής ημερίδας του Step2Smart

Δήμος Κω: Επιτυχής διοργάνωση της διαδικτυακής ημερίδας του Step2Smart

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Επιτυχής διοργάνωση της διαδικτυακής ημερίδας του Step2Smart από το Δήμο Κω

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα για τα «Συστήματα Ευφυών Μεταφορών»που διοργάνωσε ο Δήμος Κω, στο πλαίσιο της Πράξης Step2Smart, τηνΤετάρτη27 Οκτωβρίου2021, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Σκοπός της διαδικτυακής ημερίδας ήταν η παρουσίαση των χρήσεων Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών από τους εταίρους της Πράξης στις περιοχές τους, ενώ ειδικότερα για το Δήμο Κω η παρουσίαση στους συμμετέχοντες των οφελών από τη συνολική υλοποίηση της Πράξης Step2Smart και τις δυνατότητες από τις εφαρμογές της τηλεματικής στις Αστικές Συγκοινωνίες ως εργαλείο για την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας στο Δήμο.

Ο Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ημερίδα επισημαίνοντας την ανάγκη που υπάρχει ώστε η τεχνολογική πρόοδος να υπηρετεί τον άνθρωπο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νικηταράς ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το πιλοτικό έργοτουολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών λεωφορείων του Δήμου Κω.Ακολούθως, η κα Διονυσία Τελλή, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πρόνοιας, Υγείας και Αστικών Συγκοινωνιών (ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ) Δήμου Κω, παρουσίασε τα οφέλη του έργου Step2Smart για το Δήμο Κω.

Το πρώτο μέρος των εισηγήσεων ξεκίνησε με την κα Ζερδελή, εκπρόσωπο της εταιρείας DotsoftΑ.Ε., η οποία παρουσίασε αναλυτικά την υλοποίηση του πιλοτικού έργου της Πράξης Step2Smart στο Δήμο Κω. Η κα Ζερδελή επεσήμανε την ύψιστη σημασία που έχει η υλοποίηση συνεχών δράσεων για τη διατήρηση μίας πόλης ως «Smart City», ενώ κατέθεσε την πρόταση για την ύπαρξη «Κέντρου Λειτουργίας Έξυπνης Πόλης» για την παρακολούθηση όλων των τομέων Smart που υπάρχουν σε μία πόλη.

Στη συνέχεια, ο κ. ΑπόστολοςΜπιζάκης, Διευθύνοντας Σύμβουλος της TREDIT S.A., παρουσίασε τις εφαρμογές τηλεματικής στις Αστικές Συγκοινωνίες του Δήμου Κω ως ένα εργαλείο για την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας. Στην παρουσίασή του έκανε εκτενή αναφορά στην μελέτη τόσο της «Πριν», όσο και της «Μετά» αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του πιλοτικού έργου του Δήμου Κω, παρουσιάζοντας τα εξεταζόμενα σενάρια μεταβολής του κομίστρου και αύξηση της ζήτησης (επιβατικού κοινού) μέσω της επέκτασης της τηλεματικής.

Ο κ. Γαβριήλ Μαρινάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού και Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου Χανίων, παρουσίασε στη συνέχεια την χρήση συστημάτων ευφυών μεταφορών στα Χανιά, ξεκινώντας από μία αναδρομή σε προηγούμενα συγκοινωνιακά έργα τηλεματικής που είχανυλοποιηθεί έως το σήμερα με την Πράξη Step2Smart. Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε την ύψιστη σημασία που έχει σε κάθε περίπτωση η συνέχιση και η μετεξέλιξη των υφιστάμενων υποδομών που με τόσο κόπο έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα.

Μετά το διάλειμμα, ο κ. Αριστοτέλης Σάββα, Εκτελεστικός Μηχανικός και Συντονιστής της Πράξης από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων – Τμήμα Δημοσίων Έργων Κύπρου, παρουσίασε την υλοποίηση συστημάτων ευφυών μεταφορών στην Κύπρο, τόσο από προηγούμενα έργα, όσο και τι προβλέπεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Πράξης Step2Smart.

Η τελευταία εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Λουκά Δημητρίου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάζοντας τα βήματα (πραγματοποιηθέντα και μελλοντικά) για την υλοποίηση ευφυών συστημάτων μεταφορών στην Λευκωσία στο πλαίσιο της Πράξης Step2Smart.

Την ημερίδα έκλεισε η Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών Έργων, Καινοτομίας,Επιχειρηματικότητας & Διεθνών Σχέσεων, κα Γεωργία Κασσιώτη η οποία, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, εξέφρασε την ευχή να επανέλθει η κανονικότητα, ώστε τα οφέλη για το Δήμο Κω από την υλοποίηση της Πράξης να είναι περισσότερο διακριτά.

Η πράξη Step2Smartχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, κατά 85% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δήμος Κω_Step2Smart photo zoom2.jpg

Δήμος Κω_Step2Smart photo zoom1.jpg

ADVERTORIALS