''Περί ανεμογεννητριών στο Περιφερειακό Συμβούλιο'' - Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Κανταρζή

''Περί ανεμογεννητριών στο Περιφερειακό Συμβούλιο'' - Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Κανταρζή

     ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                     Τοποθέτηση του Π.Σ. Νίκου Κανταρζή

Είναι βέβαιο ότι , το να αποφασίζει μια κυβέρνηση την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε μια περιοχή και στη συνέχεια η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας να την αναγκάζει να αναθεωρεί , αυτό δεν την τιμά!

Είναι επίσης βέβαιο ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και υποστήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας , όμως με ενημέρωση και τεκμηρίωση από πλευράς πολιτείας και όχι με συγκρουσιακούς όρους και βέβαια με σεβασμό στις αποφάσεις των ενημερωμένων τοπικών κοινωνιών.

Και η ενημέρωση πρέπει να είναι σφαιρική και πλήρης, σε σχέση με τα θετικά και τα όποια αρνητικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία , είτε αυτά είναι οικονομικά , είτε κοινωνικά , είτε κυρίως περιβαλλοντικά!

Υπάρχει μια έρευνα του yougov σε 10 Ευρωπαϊκά κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα , Γερμανία , Γαλλία και Ιταλία), η οποία ανέδειξε τη μαζική κοινωνική στήριξη σε νέα έργα ΑΠΕ , όμως οι πολίτες τονίζουν στην έρευνα ότι δεν θέλουν απλά τις ΑΠΕ , θέλουν και μεγαλύτερο έλεγχο σε ότι αφορά την περιοχή τους.

Και η στήριξη αυτή αυξάνεται στο ενδεχόμενο οι ίδιοι να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς στην ενέργεια , τοπικές θέσεις εργασίας και το κυριότερο να είναι συμμέτοχοι στις όποιες αποφάσεις αφορούν και επηρεάζουν την περιοχή και τη ζωή τους.

Τέλος η έρευνα καταδεικνύει την αντίθεση των πολιτών στην τακτική κάποιων εταιρειών , που θέλουν τις ανεμογεννήτριες «ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ», όπως η εταιρία VESTAS από τη Δανία, που φιλοδοξεί να τοποθετήσει ανεμογεννήτρια ύψους 280μ. με πτερύγια 116 μ. σε ένα κέντρο δοκιμών το 2022.

Και βέβαια δεν είναι η μόνη , ακολουθεί η Κινέζικη “MING YANG SMART ENERGY”με τη δική της υπεράκτια ύψους 264 μ. με διάμετρο ρότορα 242 μ. και πτερύγια 118μ.το 2023.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά και η Περιφερειακή Αρχή να αναθεωρήσει το δόγμα που λέει ότι:

«ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΘOYME ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ».

Βεβαίως και θέλουμε τις επενδύσεις , όμως με ορθολογισμό , σοβαρό έλεγχο και πάνω απ’όλα με σεβασμό στον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του.

                                                             Νικόλαος Κανταρζής

                                                           Αρχιτέκτων Μηχανικός

                                                 Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΝΑΙ

ADVERTORIALS