Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κω έχει άμεση ανάγκη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όχι προσωρινών «μπαλωμάτων»

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κω έχει άμεση ανάγκη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όχι προσωρινών «μπαλωμάτων»

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, με θέμα την επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Νοσοκομείου Κω.

Όπως τονίζει ο βουλευτής, βασιζόμενος και στην πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών και Συμπαραστατών της Νήσου Κω, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης της συγκεκριμένης Μονάδας σε ιατρικό και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή, υπηρετεί μόλις μία Νεφρολόγος, η οποία καλείται να εξυπηρετήσει πλήθος τακτικών ασθενών, μεταμοσχευμένων και έκτακτων περιστατικών. Ενώ, παραμένει απορίας άξιο, γιατί στην πρόσφατη προκήρυξη του αρμόδιου Υπουργείου για την στελέχωση του Νοσοκομείου Κω, δεν συμπεριλήφθηκε έστω μία θέση Νεφρολόγου (προκηρύχθηκαν δύο μόνο θέσεις, μιας Παθολόγου και ενός Ακτινολόγου). Παράλληλα, όπως τονίζει στην Αναφορά του, για την ορθή λειτουργία της Μονάδας, χρειάζεται να εξασφαλιστεί και η εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος θέρμανσης/ψύξης ώστε να ελέγχεται η αναγκαία θερμοκρασία.

Στην παρέμβασή του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισημαίνει, για ακόμα μία φορά, ότι το Νοσοκομείο Κω έχει κρίσιμα προβλήματα λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης σε επιστημονικό προσωπικό, ακόμα και των βασικότερων ειδικοτήτων. Ειδικότερα για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι η υποστελέχωσή της θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αιμοκαθαιρόμενων και επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να επενδύσει γενναία στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, ιδιαίτερα στην εγκαταλελειμμένη νησιωτική χώρα.​  

ADVERTORIALS