ΜΗΝΑΣ ΚΙΑΡΗΣ : Την περίοδο Κυρίτση, η Κως διεκδικούσε με απόλυτο βαθμό τεκμηρίωσης και κέρδισε για το νησί πολλά

ΜΗΝΑΣ ΚΙΑΡΗΣ : Την περίοδο Κυρίτση, η Κως διεκδικούσε με απόλυτο βαθμό τεκμηρίωσης και κέρδισε για το νησί πολλά

           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ - ΚΩΣ 2023

“ΜΗΝΑΣ ΚΙΑΡΗΣ : Την περίοδο Κυρίτση, η Κως διεκδικούσε με απόλυτο βαθμό τεκμηρίωσης και κέρδισε για το νησί πολλά.”

 

Τις προηγούμενες μέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για την αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού της πόλης της Κω. Οφείλω λοιπόν μια απάντηση, ειδικά σε αυτούς που δεν έκαναν τίποτα για το έργο.

  1. Το Φιλόδημος 1, στο οποίο εντάχθηκαν τελικά ως ενότητα τα δυο έργα, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 με το ΦΕΚ1377Β/24-4-2018. Μέχρι τότε η χώρα ήταν υπό καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης και το μόνο πρόγραμμα που έτρεχε ήταν το ΕΣΠΑ στο οποίο δεν υπήρχαν ανοικτές προσκλήσεις.
  2. Η πρόσκληση 1 του προγράμματος με προϋπολογισμό 200 εκ ευρώ βγήκε τον Μάιο του 2018 και στον άξονα «βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» η ΔΕΥΑΚ, δύο μόλις μήνες μετά (Ιούλιος 2018), ενέταξε 2 έργα, το δίκτυο μετα-φοράς νερού για την τροφοδοσία της δεξαμενής στη θέση Μαύρικες με ποσό 936.000 ευρώ και την εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος καταναλώσεων στην πόλη της Κω με ποσό 3.341.250,90 ευρώ.
  3. Ο χρόνος ένταξης ρεκόρ, δείχνει την ετοιμότητα που είχε η Δημοτική Αρχή Κυρίτση, την αρτιότητα των προτάσεων και τον βαθμό τεκμηρίωσης τους. Το ποσόν χρηματοδότησης των 3,35 εκ ευρώ αντιστοιχεί στο 1,7 % του συνολικού προ-γράμματος φέρνοντας τη ΔΕΥΑΚ στη πρώτη θέση Πανελλαδικά.
  4. Τον Μάιο του ιδίου έτους (2018) άνοιξε η πρόσκληση 2 για έργα αποχέτευσης που αφορούσαν αναβάθμιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων και όχι επεκτάσεις ή νέους βιολογικούς. Πάλι σε χρόνο ρεκόρ, αρχές Σεπτεμβρίου 2018, καταθέσαμε μελέτες για την αναβάθμιση του εξοπλισμού αφού μόνο αυτό επιτρεπόταν.
  5. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 γίνεται η πρώτη τροποποίηση της πρόσκλησης αυξάνοντας το ποσό κατά 100 εκ ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων και για επέκταση βιολογικών.
  6. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 (σε δύο μήνες δηλαδή) αφού τροποποιήσαμε την αρχική πρόταση, με την απόφαση 4702/30/ 2018 του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, περιλάβαμε στην πρόταση μας τις σχετικές μελέτες για την επέκταση και καταθέσαμε νέα πρόταση η οποία εντάχθηκε στις 31/01/2019 δηλ. δυο μήνες αργότερα.
  7. Στο μεσοδιάστημα κατά την επίσκεψη στην Κω του Υπουργού κ. Χαρίτση ζητήσαμε την επίσπευση των διαδικασιών γιατί η πρόταση είχε τέτοια αρτιότητα που δεν υπήρχε θέμα ένταξης ή όχι.

 

Την ίδια περίοδο προτάσεις κατέθεσαν και άλλοι δήμοι του νομού, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Αν λοιπόν ο πρώην τοπικός βουλευτής, που στο μεταξύ είδε φως και μπήκε, θέλει να μας πείσει ότι προώθησε «κατόπιν ενεργειών του» τα παραπάνω έργα με   παρεμβάσεις στους υπουργούς, στις επιτροπές αξιολόγησης και στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, κόβοντας έργα των άλλων δήμων του νομού, ας βγει να το πει δημόσια.

Όσοι βέβαια ασχολούνται σοβαρά με αυτές τις διαδικασίες ξέρουν πολύ καλά ότι οι προτάσεις αξιολογούνται από επιτροπές ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων, μοριοδοτούνται και εντάσσονται ή απορρίπτονται με βάση τη μοριοδότηση τους.

Τώρα, μετά από την συντονισμένη και σοβαρή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Κυρίτση, την πολύ δουλειά της διοίκησης και του στελεχιακού δυναμικού της ΔΕΥΑΚ, τα έργα παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν για μικροπολιτικούς σκοπούς παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσαν και δεν συνεισέφεραν στο ελάχιστο.

Οι πολίτες της Κω βλέπουν ξεκάθαρα, ότι την περίοδο Κυρίτση, η Κως διεκδικούσε με απόλυτο βαθμό τεκμηρίωσης και κέρδισε για το νησί πολλά.

Αυτή οφείλει να είναι η παρουσία και λειτουργία μιας δημοτικής αρχής του νησιού μας και όχι η παρακλητικά περιφερόμενη από βουλευτικό σε βουλευτικό γραφείο, μήπως κερδίσει κάτι.

Ελπίζω να το καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, γιατί από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους φαίνεται ότι και δεν γνωρίζουν και δεν ασχολήθηκαν η δεν ασχολούνται σοβαρά με τα θέματα του τόπου μας.

ADVERTORIALS