Μνημείο χαρακτηρίζεται από το ΥΠΠΟΑ η Μονή Ουρσουλινών Μοναχών στην Τήνο, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μελετών αποκατάστασής της

Μνημείο χαρακτηρίζεται από το ΥΠΠΟΑ η Μονή Ουρσουλινών Μοναχών στην Τήνο, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των  μελετών αποκατάστασής της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνεργασία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Μνημείο χαρακτηρίζεται από το ΥΠΠΟΑ η Μονή Ουρσουλινών Μοναχών στην Τήνο, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των  μελετών αποκατάστασής της

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη είχε χθες Τετάρτη, στο Υπουργείο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η πορεία των έργων που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες και που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”.

 Τέτοια έργα είναι η προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου, το οποίο αφορά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις που προστατεύουν, αναδεικνύουν και αξιοποιούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της πόλεως Ρόδου, μέσα από την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου, η ανάδειξη της Φιλερήμου, η κατασκευή Μουσείων  στην Τήλο και στην Κύθνο, η νησίδα Μουσείων στη Νάξο, η ανάδειξη της Επισκοπής Σικίνου και άλλα.

 Η Υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ,η κήρυξη σε Μνημείο της Μονής Ουρσουλινών Μοναχών στην Τήνο, η οποία χρονολογείται από το 1862.

 Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής παρουσιάζει ιδιαίτερο μνημειακό και ιστορικό ενδιαφέρον. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να προστατευθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, επίκειται ο χαρακτηρισμός του ως μνημείου, βάσει των διατάξεων του ν. 3028/2002.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του ενημέρωσε την κ. Υπουργό ότι αμέσως μετά την χαρακτηρισμό της Μονής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με  την Καθολική Αρχιεπισκοπή θα προχωρήσει στην χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου μέσω του ήδη εγγεγραμμένου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, αντίστοιχου έργου.

Στην χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε επίσης εκτενής συζήτηση μεταξύ του Περιφερειάρχη και της Υπουργού για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου και το πώς αυτά θα αξιοποιηθούν με τρόπο που θα αναδεικνύει περαιτέρω το πολιτιστικό απόθεμα των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αμέσως μετά τη συνάντησή με την Υπουργό, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

« Η πάντα παραγωγική και γόνιμη συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μαζί τις ευκαιρίες που και στον τομέα του Πολιτισμού μας δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας κατά την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ήδη ξεκινήσει και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να παρουσιάσουμε από κοινού με την κα Υπουργό, τους στόχους και τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε για την προσεχή περίοδο».

Το Γραφείο Τύπου

ADVERTORIALS