ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ: Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Ξεπούλημα της περιουσίας των Κώων πολιτών και συνεχής υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ: Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Ξεπούλημα της περιουσίας των Κώων πολιτών και συνεχής υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Ξεπούλημα της περιουσίας των Κώων πολιτών και συνεχής υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Η μελέτη σκοπιμότητας για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στο νησί μας, η οποία συντάχθηκε την περίοδο 2018-2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αξιολόγησε και προέκρινε τρεις εκτάσεις:

α)στον Λινοπότη, ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

β) στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, το οποίο με ομόφωνη απόφαση του παραχωρεί στο Υπουργείο Υγείας την έκταση εφόσον αυτή επιλεγεί και

γ) στο Σελβέρι όπου πρόκειται για ένα κληροδότημα 18 στρεμμάτων που γειτνιάζει με ιδιοκτησία 38 στρεμμάτων του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Κω.

Για την τρίτη περίπτωση είχε υπάρξει διερεύνηση και είχε διευκρινισθεί ότι αφενός μεν το κληροδότημα με κατάλληλες ενέργειες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου, αφετέρου για το ακίνητο ιδιοκτησίας Βακούφ Κω είχε υποβληθεί αίτημα προς το διοικητικό του συμβούλιο για την παραχώρηση του με σκοπό την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι τα 18 στρέμματα του κληροδοτήματος δεν επαρκούσαν για την πλήρη ανάπτυξή του. Πράγματι το ΔΣ του Βακούφ ενέκρινε την παραχώρηση έναντι εύλογου τιμήματος.

Όπως είναι γνωστό οι μελετητές ολοκλήρωσαν το έργο τους και η μελέτη σκοπιμότητας τέθηκε σε διαβούλευση. Η κατάταξη των εκτάσεων σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια είχε ως εξής:

  1. Περιοχή Σελβέρι
  2. Περιοχή Λινοπότη
  3. Περιοχή Ιπποκράτειου Ιδρύματος

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το ζήτημα της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου στην πραγματικότητα έχει βαλτώσει, αφού μέχρι στιγμής ούτε επίσημη δέσμευση αλλά ούτε ουσιαστικός σχεδιασμός και προγραμματισμός από μεριάς Υπουργείου Υγείας υπάρχει.

Εάν πράγματι η κυβέρνηση είχε στον σχεδιασμό της την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στο νησί μας θα έπρεπε να είχε προχωρήσει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στην τελική αξιολόγηση των προτεινόμενων σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας εκτάσεων, καθώς και να είχε εντάξει σε δημόσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το συγκεκριμένο έργο.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν έχει γίνει.

Η δε πρόσφατη απόφαση του Βακούφ Κω για πώληση σε ιδιώτη του ακινήτου ιδιοκτησίας του στο Σελβέρι, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό μουσουλμανικών μνημείων, και το οποίο αποτελούσε την πρώτη επιλογή για την χωροθέτηση του Νέου Νοσοκομείου, θέτει εκτός επιλογής τη συγκεκριμένη έκταση.

Κινδυνεύει έτσι λοιπόν να χαθεί μία έκταση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς συμφέρον της κωακής κοινωνίας είτε για ανέγερση του νέου νοσοκομείου είτε για οποιοδήποτε κοινωφελή σκοπό.

Και σε αυτό οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστιες.

Πρόταση μας αποτελεί ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί η υπόθεση χωροθέτησης του νέου Νοσοκομείου πρέπει να ανασταλεί κάθε διαδικασία για την πώληση του ακινήτου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Κω.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Κω να αξιολογήσει το σύνολο των αναγκών του στην ανέγερση Δημοτικών Κτηρίων, Σχολικών Κτηρίων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων και αναλόγως να συνεχίσει, έχοντας στο πλευρό του το σύνολο της κοινωνίας του τόπου μας, τον αγώνα για το νέο Νοσοκομείο.

Είναι σίγουρο ότι οι δημότες της Κω δεν έχουν ανάγκη άλλο ένα μεγαθήριο πεντάστερο ξενοδοχείο που θα κατασκευαστεί με πόρους των φορολογουμένων μέσω επιδότησης από τον Αναπτυξιακό νόμο. Αντίθετα οι ανάγκες των συνδημοτών μας λόγω ελλείψεων σε κοινόχρηστες υποδομές είναι τεράστιες και για αυτό κανένα ακίνητο δεν περισσεύει. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει ανάγκη το νησί είναι το Νέο Νοσοκομείο. Σε αυτό θα βασισθεί η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κω και των υπολοίπων νησιών του βορείου συγκροτήματος. Ακόμα και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε λόγω πανδημίας η άρνηση αυτής της κυβέρνησης να αποδεχθεί το γεγονός ότι απαιτούνται σοβαρές και στοχευμένες επενδύσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας προκαλεί τραγική εντύπωση στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Η υπόθεση νέο Νοσοκομείο ξεκινάει από την στήριξη και ενίσχυση του υφιστάμενου Νοσοκομείου μέσω προκήρυξης όλων των κενών θέσεων και της δημιουργίας νέου σύγχρονου οργανισμού που να κουμπώνει στη μελέτη σκοπιμότητας. Αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου. Γιατί για να κατασκευάσουμε ένα νέο νοσοκομείο θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε ένα υφιστάμενο σε αξιοπρεπές επίπεδο για να μεταφερθεί στο νέο.

ADVERTORIALS