Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κω για την χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου Κω

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κω για την χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου Κω

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω το βράδυ της Τετάρτης 11 Αυγούστου, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστου στις 18:00, συζητήθηκε το σημαντικό θέμα της χωροθέτησης του νέου νοσοκομείου Κω.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις τις οποίες πήρε το σώμα κατά πλειοψηφία (με ψήφους μελών της Δημοτικής Αρχής, του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Σταμάτη Πη και του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης Όραμα + Δράση Γιάννη Φραγκούλη), αποφασίστηκε η ανάκληση της υπ’ αριθμ. 34/03-02-2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε στη χωροθέτηση του νέου Νοσοκομείου (Τ.Δ. 601 & 602 στην περιοχή “Λινοπότη”) και την λήψη απόφασης για την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 194/15-12-2003 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δικαίου, ως προς το σκέλος των επιτρεπόμενων χρήσεων (Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου - Κ.Μ. 503 Β και Κ.Μ. 497 Α Γαιών Πυλίου).

Στην ουσία αποφασίστηκε ο χώρος που προοριζόταν για τη δημιουργία του κλειστού γηπέδου στο Πυλί να μην δοθεί για αυτό το σκοπό και η όμορη έκταση στην οποία είχε χωροθετηθεί η δημιουργία του νέου νοσοκομείου Κω (ο στίβος μάχης του παλιού στρατοπέδου Λινοποτίου) να αλλάξει χρήση, έτσι ώστε περνώντας και τα σημερινά θέματα από το Δημοτικό Συμβούλιου Κω (Πέμπτη 12 Αυγούστου) να αποφασιστεί στον χώρο που προοριζόταν για το κλειστό γυμναστήριο να γίνει το νέο νοσοκομείο και αντίστοιχα ο χώρος που προοριζόταν για το νέο νοσοκομείο να διεκδικηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί εκεί το κλειστό γυμναστήριο.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κω μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους αρμόδιους φορείς τους τελευταίους μήνες, για τεχνικούς λόγους, στην έκταση που προοριζόταν για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου υπήρχαν προβλήματα με την μελλοντική επέκταση του νέου νοσοκομείου αλλά και με τη δημιουργία άλλων υποδομών και εγκαταστάσεων, θέτοντας έτσι το ζήτημα της ανέγερσης του νοσοκομείου αντί στον συγκεκριμένο χώρο, στην έκταση που προοριζόταν για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου στο Λινοπότι.

Ο Κ. Κυρίτσης αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε πως είναι ντροπή για τον Δήμαρχο Κω να αυτοκαταργείται για τον χώρο ανέγερσης του νέου νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα να βάζει ταφόπλακα στη δημιουργία του αθλητικού κέντρου στην περιοχή καθώς η έκταση που αποφασίστηκε θα πρέπει να διεκδικηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό όλα αυτά τα χρόνια για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο η ανέγερση νοσοκομείου.

Η κ. Ρούφα εκφράζοντας την αντίθεσή της σε αυτή την απόφαση ζήτησε να αναβληθούν τα θέματα και να συνεδριάσει το διαπαραταξιακό όργανο έτσι ώστε να παρθεί με σοβαρότητα μια απόφαση συλλογική, εκφράζοντας μάλιστα τον φόβο της ότι στο τέλος κανένα από τα 2 έργα στην περιοχή δεν θα πραγματοποιηθούν, με ένα έργο πνοής όπως αυτός της δημιουργίας του κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί, να κινδυνεύει.

Η κ. Μακρή τόνισε πως η Δημοτική Αρχή αλλάζει την απόφαση για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου, χωρίς να ρωτήσει και να πάρει την γνώμη των αθλητικών συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι περίμεναν για δεκαετίες τη δημιουργία της συγκεκριμένης αθλητικής δομής, ενώ άσκησε και σκληρή κριτική τόσο στον κ. Νικηταρά όσο και στον κ. Κυρίτση οι οποίοι τόσα χρόνια ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που κυβερνούσε, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Πέμπτη 12 Αυγούστου) αναμένεται να παρθούν και οι αποφάσεις για την δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα στο ΝΠΔΔ “Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κω” ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Κω με Κ.Μ. 497Α Γαιών Πυλίου εμβαδού 23.790 τ.μ. και Κ.Μ. 503Β Γαιών Πυλίου εμβαδού 10.810 τμ για ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Κω, αλλά και για τη διεκδίκηση παραχώρησης κατά χρήση χωρίς αντάλλαγμα, στο Δήμο Κω, των Τ.Δ. 601 & 602 στην περιοχή “Λινοπότη” για κοινωφελείς λειτουργίες, σύμφωνα με το άρθρο 6 ΤΟΥ Π.Δ. 59/2018 (ΦΕΚ 114Α /29-06-2018)». (Εγκαταστάσεις άθλησης, δημιουργία ζωνών πρασίνου και γενικά για την ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών σκοπών).

Οι παραπάνω αποφάσεις εάν  περάσουν σημαίνει πως ο χώρος που προοριζόταν για το κλειστό γυμναστήριο θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου και ο χώρος που προοριζόταν για τη δημιουργία του νοσοκομείου, θα διεκδικηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας για να δημιουργηθεί το κλειστό γυμναστήριο.

ADVERTORIALS